Flere nyheder

 
Teater
Fornuft og følelse

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Fornuft og følelse
Man. 25. apr. 2016


(Foto: Rumle Skafte)

Instruktør Peter Langdal har netop haft sin debut på Aarhus Teater med iscenesættelsen af Jane Austens romanklassiker, "Fornuft og følelse". En underholdende og til tider lidt karikeret forestilling med en fin historie bag.

Fornuft og følelse udspiller sig i disse dage på de - bogstaveligt talt - skrå brædder på Aarhus Teaters Scala-scene. Der er lagt op til et brag af en klassiker med smukke kostumer og masser af drama. Peter Langdal har instrueret og rollebesætningen rummer det ene stærke navn efter det andet.

Historien i Fornuft og følelse finder sted i England omkring år 1800. Mr. Dashwood er netop død, og da kvinder ikke kan arve, har Mrs. Dashwood og hendes tre døtre mistet alt. Fortællingen handler især om de to ældste døtre Elinor (Sofia Nolsøe) og Marianne (Cecilie Stenspil).

Titlen, Fornuft og følelse, henviser netop til de to søstres forskelligheder. For Elinor repræsenterer fornuftens stemme - gør altid det korrekte og det, der forventes af hende. Mens Marianne er helt i sine følelsers vold - er romantisk og drømmer om den store, ægte kærlighed.

De to kvinder må grueligt mange skuffelser og følelser igennem, og som i et ægte, veldrejet drama gennemgår de også personlige udviklinger for til sidst at ende modsat af, hvor de startede. Elinor oplever ægte, gengældt kærlighed, mens Marianne ser sin store kærlighed forsvinde og til sidst ender med at vælge det fornuftige, gode valg af ægtemand.

I Aarhus Teaters iscenesættelse af Fornuft og følelse er stemningen let og humoristisk. Som i en romantisk komedie blødes de mange store følelser og sorger op af morsomme karakterer som f.eks. den fjollede Robert Ferrars (Michael Lundbye Slebsager) eller de temmeligt karikerede Mr. and Mrs. George Dashwood (Bue Wandahl og Mette Døssing). Og alligevel formår forestillingen til tider at være næsten rørende.

Begyndelsen tenderer desværre til at blive en tand for komisk og karikeret. Det virker kaotisk og forvirrende. Men det er heldigvis kun de første scener, og derefter bliver det hele mere velafbalanceret.

Det står ikke helt klart, hvad Peter Langdal har ønsket at opnå med en række syrede, drømmeagtige sekvenser. Men de karikerede karakterer fungerer fint til at lette stemningen fra det rene drama.

Er du til Jane Austen, så må du ikke gå glip af Fornuft og følelse på Aarhus Teater. Du skal se forestillingen for de gode skuespilpræstationer, absolut fine effekter og lyssætning, de smukke kostumer, de mange sjove detaljer og den høje underholdningsværdi.

FORNUFT OG FØLELSE
Aarhus Teater
Se spilleplan