Flere nyheder

 
Teater
Hr Nedersen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hr Nedersen
Ons. 22. jan. 2003

Nede med teaterformen

Hr. Nedersen. Hvem er han? Østre Gasværk svarer, at det er det kriminelle menneske, som vi bør finde en forståelse for. Forståelse, fordi den kriminelle har været afskrevet af sine forældre, af samfundet og dermed også af dig, der kigger på. Du har svigtet og dermed selv skabt Hr. Nedersen.

"Jeg vil bare gerne gøre et uudsletteligt indtryk/ Er jeg ikk' blevet elsket - er jeg i hvert fald blevet styg!" synger en oprigtigt overbevisende Jimmy Jørgensen i teaterkoncerten Hr. Nedersen. Dermed er en moderne genre flyttet fra det hedengangne dr.dante til Østre Gasværk.

De 18 sange i koncerten kommer 'indefra', hvilket henviser til tekstforfatteren Nis Pedersen, der efter at have medvirket i teaterkoncerterne på dr.dante fik en stilling som fængselsbetjent i Vridsløselille og Horserød. Det gjorde åbenbart så uudsletteligt et indtryk, at oplevelserne måtte bearbejdes til semi-rocksange. Og opføres på teateret - fint skal det være.

Men mens Trine Dyrholm og Jimmy Jørgensen yder deres bedste i nuancevarierede sange om narkomaner i abstinens, voldelige og forhutlede skæbner, der er blevet forladt af alt og alle, overvejer jeg som publikum, hvor teater-delen af teaterkoncerten blev af.

De stakkels indsatte er virkelig kommet på prøve i deres dertil indrettede, hvide kukkasse med neonbelysning. Eneste teatralske gimmick er nedsænkning af en lampeskærm, der skal pryde hovedet af Trine Dyrholm samt den lidet overraskende "afsløring" af rockbandet/lydstudiet nær scenen. Men absolut ikke nok til at kalde det teater.

Alligevel rammer Hr. Nedersen en åre. Sange som 'Sabrina' om de polske import-prostituerede og 'Thomas' om dummebøder bliver en meget levende realkommentar til den virkelighedens verden, som kæmper med problemerne. Og dermed er cirklen sluttet. Fra Vridsløselille over Østre Gasværk tilbage til alle os ansvarlige publikummer, der i vort stille sind kan besvare teaterdirektør Lars Kaalunds polemiske program-indledning: "Sidder du også i fængsel?"