Flere nyheder

 
Udstilling
Skibstræf i Århus

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Skibstræf i Århus
Man. 1. sep. 2003

Der var lagt op til et glimt af gamle tider den 27-31 august i Århus. Igen skulle der i Århus tomme havn atter ligge sejlskibe på rad og række og kajerne skulle igen vrimle med mennesker.

Det internationale sejlskibstræf havde der været slået på tromme for i lange tider, så forventningerne var høje. Stjernerne var kopier af en russisk fregat fra 1705 og Endavour, skibet der bragte Kaptajn Cook jorden rundt i 1768-1770, samt den enorme polske tremastede fuldrigger Dar Mlodziezy. At et pænt udvalg af den danske flådes skibe også lagde til havn og holdt åbent skib, gjorde ikke oplevelsen mindre.

For 40 kr. kunne man købe et "turpas" til at besøge alle de væsentlige skibe, men oplevelsen ved dette var lidt blandet. Den russiske fregat Shtandart var lille, og der var ikke adgang til det nederste dæk, som ikke var helt originalt (bla. lå der to volvomotorer dernede). På Endavour var der fuld valuta for pengene, skibet er sejlende museumskib, og der var et spændende kig under dæk, hvor man fik et godt indtryk om livet om bord.

Efter besøgene på de gamle skibe, var det ikke længere så spændende at kigge på de nye sejlskibe, vel var de store og flotte, men på Dar Mlodziezy, kunne man kun få lov til at gå en tur på dækket, hvilket ikke var ophidsende i sig selv.

Alt i alt var det sjovt at se alle de skibe, men oplevelsen ville have været større, hvis man kunne have kommet mere under dæk, og skonnerterne begynder hurtigt at ligne hinanden.

Midt på eftermiddagen skete der lidt mere for legebørnene, da flåden holdte åbent skib på alt fra ubåde og inspektionsskibe til korvetter og minelæggere med helikopterdemonstration. Der gik nemt 2-3 timer, en god del af denne gik med at stå i kø, men det var tiden værd, da det var et spændende kig om bord i et meget bredt udvalg af flåden skibe. Efter at have set 5-6 kommandobroer, bliver det dog lidt trivielt, de mere spændende ting under dæk var der ikke adgang til, bortset fra kanonen på et Standard Flexskib.