Flere nyheder

 
Udstilling
Henry Heerup - portrætter

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Henry Heerup - portrætter
Man. 23. feb. 2004
kilde: KultuNaut

- ny udstilling på Heerup Museum

Heerup Museum indleder forårssæsonen med en omfattende udstilling af Henry Heerups portrætter fra en periode på mere end 50 år. Heerups mange portrætter er aldrig blevet samlet på denne måde tidligere, og helt ekstraordinært vises mange ukendte Heerup-portrætter lånt af en række private samlere side om side med de mere kendte værker fra de danske kunstmuseer og offentlige institutioner. Udstillingen "Henry Heerup - portrætter" vises fra 5. marts til 6. juni 2004.

Ansigt til ansigt med Heerups portrætter
Portrætkunsten har igennem historien været kilde til stor fascination. Foran et portræt kan man som beskuer få lov at stirre uforstyrret på et andet menneske, beundre det røres over det eller væmmes ved det. På Heerup Museum kan publikum stå ansigt til ansigt med de mange portrætter, Henry Heerup skabte gennem sin lange kunstneriske karriere. Mere end 50 malerier udgør en flot og farverig sammensætning af Heerups portrætter fra det første selvportræt fra 1924 over de mange portrætter af hans mor, to hustruer og to børn til et af de sidste selvportrætter fra 1971. De mange portrætter af familien, af venner, af offentlige personer samt selvportrætter udgør en særdeles interessant del af Heerups kunstneriske produktion, og Heerup Museum sætter nu med denne udstilling fokus på en næsten uudforsket side af Heerups værk og bidrager således med endnu en vinkel på dansk portrætkunst. Udstillingen, der også viser portrætbuster og tegninger består af mange værker, der ikke har været udstillet offentligt før, og som flere private samlere generøst har stillet tilrådighed for offentligheden.

Portræt er et puslespil
"Portræt er et slags puslespil", udtalte Henry Heerup, og de mange forskellige portrætter, som udstillingen Henry Heerup - portrætter præsenterer, viser tydeligt, at Heerup kunne samle disse puslespil på mange måder. Udstillingen viser både klassiske naturalistiske portrætter, fortællende portrætter og symbolske portrætter. Med Heerups portrætter er man aldrig i tvivl om, hvem der stod foran modellen. Det nærvær og den store menneskelighed, der gennemsyrer hele Heerups omfattende værk, opleves tydeligt i portrætterne. Med sin kraftfulde og monumentale malemåde formåede han at fange såvel det ydre som det indre af de personer, han skildrede.

Kvinderne og børnene i Heerups liv
Den nære verden er som oftest Henry Heerups udgangspunkt, og det er da også portrætter af familien, der dominerer udstillingen. Især tre kvinder ses ofte gengivet i Heerups portrætter. Henry Heerups mor, hans første hustru Mille og hans anden hustru Marion har på hver sin måde haft stor betydning i Henry Heerups liv, og dermed også sat markante spor i hans værker. Han har gengivet dem både i naturalistiske portrætter og i mere symbolske værker, hvor disse tre kvinder på forskellig måde kommer til at repræsentere det kvindelige, skaberkraften, omsorgen, nærheden og det frugtbare. Især Heerups mor er en særdeles nærværende figur i Heerups kunst. Hun sad trofast model til mange tegninger og malerier, og Heerup har løbende i gennem 25 år gengivet hende i smukke indfølte karakterportrætter, hvoraf mange vises på udstillingen. Der er ingen tvivl om, at kernen i Heerups tilværelse var familien og især børnene Ole og Nanna. Helt fra de første år af Heerups liv som familiefar spiller børnene en væsentlig rolle i hans motivverden. I de mange portrætter af Ole og Nanna vises de i haven i færd med at lege, i hverdagssituationer, ved familiebegivenheder og i centrum af de opstillede familieportrætter. Heerups portrætter af sine børn er ofte simplificerede og skematiske, men de er ikke karikaturer. Børnene er gengivet med et blik for det særegne med meget varme og med en underfundig respekt for barnets verden.

De officielle portrætter
Bestillingsportrætter har ikke dannet grundlag for Heerups økonomiske fundament, og han har kun malet ganske få. På udstillingen ses portrætter af undervisningsminister Jørgen Jørgensen, Louisianas stifter Knud W. Jensen, socialborgmester Børge Jensen og professor Mogens Fog. I de bestillingsportrætter, Henry Heerup skabte, er det tydeligt, at han forholdt sig til de konventioner eller koder, der er opstillet for netop den konkrete genre, på sin helt egen måde. Han sætter tydeligt sit eget kunstneriske fingeraftryk på værkerne samtidig med, at han med stor varme rammer og karakteriserer både personens ansigtstræk og karakter.

Katalog med flotte gengivelser
Mange af udstillingens farverige værker gengives i et velillustreret katalog, der præsenterer et bredt udvalg af de udstillede portrætter. Teksterne knytter sig til de forskellige grupper af portrætter, som udstillingen er bygget op om: selvportrætter, kvindeportrætter, børneportrætter og officielle portrætter. Kataloget omfatter også en biografisk oversigt. Kataloget er redigeret og skrevet af museumsleder Eva Ormstrup Bentsen og kunstformidler Inger Smærup Sørensen.

Perspektiver på portrætter
Heerup Museum sætter i forbindelse med udstillingen også fokus på portrætkunst i historisk perspektiv, og har inviteret museumsinspektør og forfatter Steffen Heiberg fra Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot til at holde foredrag om danske portrætter fra 1400-tallet til i dag. Foredraget belyser, hvad portrætter er blevet brugt til, og hvad de selv fortæller. Udgangspunktet er en diskussion af, hvad et portræt overhovedet er.

Foredraget afholdes den 23. marts, kl. 19-21 på Heerup Museum. Tilmelding til Heerup Museum på tlf. 36 70 34 24

Yderligere oplysninger
Heerup Museum
Kirkesvinget 1
2610 Rødovre
Tlf: 36 70 34 24
Fax: 36 41 34 53
Hjemmeside: www.heerup.dk