Flere nyheder

 
Litteratur
Hej Nostradamus!

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hej Nostradamus!
Tir. 4. maj 2004
Douglas Couplands nyeste skud på stammen, "Hej Nostradamus", der handler om en skolemassakre og dens eftervirkning på de overlevende, skal nok blive en sand godbid for mange gymnasielærere, som vil nyde at få deres elever til at analysere værket til døde.

Hej Nostradamus! er ikke skrevet i normal romanstil. Fortællingen er udformet som fire personers forklaringer omkring, hvordan de har oplevet hændelsen og årene der kom efter. Denne hændelse er en massakre i en high school. Tre elever kommer ind i skolens cafeteria og giver sig til at skyde på de andre elever.

Selve hændelsen fortælles af en af de dræbte, 17-årige Cheryl, som både fortæller om oplevelser før og efter sin død! Hendes kæreste, Jason fortæller om, hvordan han kommer til, selv dræber en af gerningsmændene og holder Cheryl i armene, inden hun dør. Han fortæller også om, hvilke følelser og oplevelser, han har i årene efter massakren. 14 år efter massakren fortæller Heather, Jasons nye kæreste, om sit møde med Jason og hvilken betydning drabene og især drabet på Cheryl havde på Jason og i sidste ende forholdet mellem Jason og Heather. Til slut fortæller Jasons meget religiøse far om hvilke følelser han havde omkring massakren og hvad drabene har betydet for hans familie og hans eget forhold til Gud.

Bogen kan godt læses som en slags temmelig rodet roman, hvor der springes frem og tilbage i tid og sted, og hvor det kan være svært at forstå, hvad der foregår, da man som læser har fornemmelsen af, at fortælleren ved mere, end han eller hun fortæller. Fortællerstilen giver dog også et meget indgående og detaljeret indtryk af personerne, og det virker meget stærkt.

Bogens titel Hej Nostradamus mere end antyder dog, at det ikke så meget er baggrundshandlingen, der er vigtig, som det er de eksistentielle spørgsmål, denne handling afføder. Er der en Gud, og holder han øje med os? Hvordan forholder han sig til syndere - En af de drabsmænd, som kommer ind i cafeteriet, fortryder, hvad han har gjort og beder Gud om tilgivelse. Ifølge den kristne tro vil Gud tilgive enhver, der angrer sine handlinger, men kan det være rigtigt, at en person, som skyder en masse uskyldige elever ned i et cafeteria, alligevel bliver tilgivet og kommer i himlen? Jasons far Reg har aldrig tvivlet på Gud og har altid haft et næsten fanatisk forhold til religionen, og selv om han stadig er troende, tror han på en anden måde og har mere tvivl efter de forandringer, der skete for ham efter massakren, hvad er meningen i at så tvivl, hvor der før var en klippefast tro? Der er også spørgsmålet om skæbne - Er vores tilværelse bestemt på forhånd eller bestemmer vi selv? Hvis vores liv er bestemt på forhånd, hvordan kan Gud så, hvis der er en Gud, tillade, at tre drenge skyder et utal af uskyldige elever ned uden at blande sig?

Hej Nostrademus er fyldt med en masse forskellige eksistentielle spørgsmål, men også nogle mere virkelighedsnære, som hvad får tre drenge til at tage våben med ind på en skole og skyde elever ned i cafeteriet? Hvordan bliver unge mennesker til mordere og hvor farligt er rolle- og computerspil i denne forbindelse, for ikke at tale om den nemme adgang selv børn har til våben? Bogen handler også meget om tab og sorg samt hvor irrationelt mennesker i sorg kan opfører sig.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Douglas Coupland: Hej Nostradamus!
Forlag: Borgen
Sider: 230
Udgivelsesdato: 04.05.2004
ISBN: 87-21-02262-3