Flere nyheder

 
Litteratur
Alfreds Huse

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Alfreds Huse
Tor. 6. maj 2004

Kender du Maagehuset? Majsehuset? Nej? Hvad så med Glaspusteren hus? Heller ikke? Så er det, fordi du trænger til at få historien om alle de huse i Skagen, som Alfred Hansen enten har bygget eller bygget om! Og den er kommet - i fuldt ornat med smukke, traditionelle farvefotos og rigtige interview med de rigtige mennesker, der bor i de allermest rigtige huse. Dem, som ligger i Skagen.

Vi har Skagensmalerne, det helt særlige Skagenslys og nu også en udråbt 'Skagenarkitekt', Alfred. Ham er man nemlig på fornavn med, for han er sådan en rolig, hyggelig mand, der trasker om i klitterne, hvor man kan møde ham tilfældigt og få en snak om, hvordan man eventuelt kunne bygge sit hus om. Sit Skagenshus, vel at mærke..

Det er i hvert fald udsigelsen og det umiddelbart romantiske snit, som billedbogen Alfreds Huse fra Gyldendal har fået. Og det er alt sammen glimrende, for Skagen er, har altid været og vedbliver at være danskernes lille tidslomme, drømmeunivers og naivistiske tilflugtssted, når hverdagen bliver os for trang. Men Alfreds Huse indeholder også fortællingen om den gamle fiskerbys møde med centraliseringen og den massive nedgang i arbejdsplader og dermed arbejdskraft. Hospitalet er nedlagt, politiet overnatter ikke længere i byen, og kommuneskoler lukkes. Derfor så meget desto større stolthed ved at kunne bryste sig af en lokal arkitekt, der stadig håndtegner, følger byggeriet personligt og har kendisser som Klaus Rifbjerg, Jørgen Philip-Sørensen og Uhrenholdt på referencelisten.

Det er journalist og forfatter Kirsten Jacobsen, der har stået på hovedet i bygningerne og deres bygherrer, og det har hun gjort på samme måde, som når hun skriver dagbog fra Dogville (og nu også Manderlay..): Fortæl mig din historie, vis mig dit liv - og i dette tilfælde også dit hus - og jeg skal formidle det til den brede danske befolkning. Alfreds Huse er en gedigen portrætbog, som ikke bare afbilder huse og mennesker, men også et samfund, en tidsånd og det dér særlige danske, som Skagen altså formår at sætte på spidsen..

Alfreds Huse er ikke kun for arkitekter, skagenfile eller nære bekendte til nogle af bogens medvirkende - det er en bog for alle os, der elsker lækre materialer, lyse farver og modeluner, som i højere grad følger naturen, end hvad tv's fantasiforladte designere dikterer. Alfred har med sine mange bygninger og ombygninger som Blækhuset, Klitgården og diminutivet Klit gjort sig fortjent til titler som 'Kongen af Gammel Skagen' og 'Skagenarkitet', og det er en coffee table-bog, der kan ligge i bunken sammen med de andre og i ny og næ være anledningen til at drøfte Skagenbesøg med sine gæster.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Kirsten Jacobsen: Alfreds huse
Gyldendals Forlag
Sider: 252
Udgivelsesdato: 16.04.2004
ISBN: 87-02-02710-0