Flere nyheder

 
Litteratur
Find de bedste spisesvampe

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Find de bedste spisesvampe
Man. 6. sep. 2004
"Find de bedste spisesvampe" af Thomas Læssøe er en lille, illustrativ og praktisk bog, der hjælper nybegynderen rundt i de mest almindelige spiselige svampe i Danmark. Den indeholder fine billeder og siderne med de enkelte svampe er meget overskueligt bygget op. Bogen er et godt tilbud for dem der vil starte med at samle svampe, og ikke lige kender en læremester.

"Tør du virkeligt det!". En kommentar der hyppigt går igen, når man fortæller, at man forsøger lykken og samler lidt føde i form af svampe ude i skovbunden. Det er ikke helt uden risiko, da der findes nogle giftige svampe i Danmark, men der er sandelig også nogen, som nok ikke er giftige, men blot smager helt forfærdeligt. Det er derfor helt fundamentalt at vide, hvad man har med at gøre, hvis man vil samle svampe.

Find de bedste spisesvampe er en begynderbog. Den starter fra bunden af og fortæller klart om, hvad svampe er for en størrelse. Den går ikke i dybden rent videnskabeligt, men giver et lille overblik over hvad en svamp består af, inden den går videre til opslagsdelen. Opslagsdelen er den bærende del af bogen og beskriver tydeligt 28 forskellige spiselige svampe. Der er billeder med angivelse af de vigtigste kendetegn, og hvilke giftige svampe man kan forveksle svampen med, samt sæson og voksesteder. Sidst i bogen gennemgås de vigtigste giftsvampe lige så tydeligt som i resten af bogen. Rent funktionelt glimrer bogen også ved at være af en størrelse så man let kan have den med i svampekurven eller i rygsækken, og den er smudsafvisende.

Bogen er godt dækkende, og der er ikke faktuelle fejl, men der er nogle skønhedspletter. Som f.eks. nogle helsidesbilleder af svampe, der er medtaget for at pynte i bogen, men som ikke er omtalt overhovedet. Desuden omtales der i opslagsdelen nogle giftige forvekslingsmuligheder, som slet ikke er omtalt i afsnittet med de giftige svampe. Dette afsnit omfatter kun 6 giftsvampe, og det er nok lidt i underkanten. Forfatteren omtaler desuden i begyndelsen at professionelle svampejægere bruger mikroskop, men glemmer at nævne at en lup oftest dækker behovet hos selv meget rutinerede svampesamlere.

Skønhedspletterne overskygger dog ikke at det er en glimrende begynderbog, og forfatteren giver også anvisninger på, hvordan man kommer videre, hvis man bliver bidt af svampene.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Thomas Læssøe: Find de bedste spisesvampe
Forlag: Gyldendal
Sider: 96
Udgivelsesdato: 01.09.2004
ISBN: 87-02-03048-9