Flere nyheder

 
Litteratur
Tilskueren

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Tilskueren
Man. 20. sep. 2004

Bogen "Tilskueren" har et temmelig svagt plot med mange parallelle handlingsforløb, som dels gør det sværere at følge historien, og dels får handlingen til at virke svagere og en anelse langtrukken. Niels Krause-Kjær har fået stor ros for sin debutroman "Kongekabale" og forsøger i "Tilskueren" at genbruge succesopskriften fra sin tidligere bog, men uden det store held.

Tilskueren indeholder en række referencer til autentiske politiske og samfundsmæssige begivenheder, som f.eks. belejringen af en rockerborg, problemer med journalisterne på DR, osv. Umiddelbart virker det dog ikke særligt godt at indsætte disse hændelser i handlingen, da hændelserne på ingen måde understøtter plottet. Formålet med at medtage aktuelle hændelser i en fiktiv handling burde være at handlingen således bliver mere realistisk, men når belejringen af en rockerborg flyttes fra Aalborg til Århus og indvielsen af en Globalt kulturcenter, indgår som en central del, uden at et sådant center nogen sinde har eksisteret, så fremstår handlingen ikke som særligt realistisk.

Forfatteren har ellers gjort sig meget umage med at beskrive geografien korrekt. Hvis læseren er bekendt med Århus, vil der ikke være nogle problemer forbundet med at følge hovedpersonens færden rundt omkring i byen. Med den omhyggelighed, der er lagt for dagen i forbindelse med geografien, virker det således mærkeligt at forfatteren samtidig har fundet det nødvendigt, at manipulere med de autentiske begivenheder, han medtager for øjensynligt at understøtte handlingen, hvilket de ikke gør.

Plottet som sådan virker også temmelig tyndt. Jørgen Skovby overvære ved et tilfælde et mord i gågaden, men undlader at ringe til politiet, fordi han ikke har lyst til at blive involveret i noget. Efterfølgende forsøger han dog at opklare mordet og finder ud af, at det måske på en eller anden måde har forbindelse til et bofællesskab han boede i som ung. Uden om hovedplottet foregår der flere små sidehandlinger, som er med til at få historien til at virke let langtrukken, men samtidig hjælper læseren til at få en større forståelse for personerne i handlingen. I sidste ende viser det sig dog at handle om dummebøder, som forfatteren åbenbart mener, man kan få stukket ud bare man er så uheldig, at gå forbi en rocker ved hovedbanegården, uden i øvrigt at være en del af miljøet, og uden at rockeren i øvrigt kender ens navn og adresse og derfor, skulle man tro, heller ikke ville vide, hvor pengene skulle hentes.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Niels Krause-Kjær: Tilskueren
Forlag: Gyldendal
Sider: 212
Udgivelsesdato: 09.09.2004
ISBN: 87-02-03060-8