Flere nyheder

 
Litteratur
Rejsekammeraten

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Rejsekammeraten
Tor. 8. dec. 2005

Hvor H.C. Andersen var nysgerrig og observant, er Lars Handesten mere pligtopfyldende og skolemesteragtig. De to - kunstneren og analytikeren - mødes i litteraturlaboratoriet "Rejsekammeraten". Idéen fejler ikke noget, men den er heller ikke nytænkende. At følge i H.C. Andersens fodspor Europa rundt og på sin vej søge åndsfællesskab med den gamle digter på et eventyr identisk med to af hans mange udlandsrejser. De rejser, som blandt andet er beskrevet i "En Digters Bazar".

Lars Handesten har valgt at indlede sine 36 små rejsebreve med sin ankomst til det Andersenske smørhul i enten Italien, Grækenland, Tyrkiet, Beograd, Budapest og Wien eller ved Donaufloden. Fra hotellet tager han turen rundt i byen og kommenterer forandringerne fra da H.C. Andersen besøgte stedet ca. 160 år siden til i dag - en tur krydret med finurlige citater fra digteren selv og med den yngste forfatters hjernespind over temaer som kultur og natur, globalisering, tid og sted. Vi ved, at H.C. Andersen elskede udviklingen; og derfor bliver det også lidt omvendt, når Handesten bagatelliserer datidens fremskridt set i nutidens perspektiv. For hvor ville Andersen have elsket 2005!

H.C. Andersen foretog sin rejse over ni år, Handesten brugte ikke mere end 50 dage, og det illustrerer i sig selv, hvad der er blevet af refleksion og 'opdagelse' i dag. Som en anden japansk turist halser Handesten i hælene på sin rejseleder; den usynlige, men dog allestedsnærværende Andersen. Det er, som om vor tids skribent ikke kan hitte ud af, i hvor høj grad han skal gå i symbiose med fortidens digter. Når han skriver 'som sig selv', er han allerbedst. Rejsekammerater har de smukkeste beskrivelser af italiensk familieliv, ligesom den fingerede samtale med den skønne romerinde på bedste parløritaliensk er afsindigt vittig.

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Lars Handesten: Rejsekammerater. En rejse i Europa med H. C. Andersen
Forlag: Gyldendal
Sider: 322
Udgivelsesdato: 17.11.2005
ISBN: 87-02-04311-4