Flere nyheder

 
Litteratur
Christian 4

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Christian 4
Fre. 15. sep. 2006

En opdateret biografi om en dansk konge, der har været død i flere hundrede år..? Ja, ja - det manglede da bare at få sat nogle trivia på plads, når nu Christian 4.'s eftermæle er så forplumret af klicheer om druk, utroskab og galskab! Så tak til forskningen og tak til Steffen Heiberg!


Anledningen til at udsende historiker og museumsinspektør Steffen Heibergs biografi om Christian 4. er den tilbagevendende renæssancefestival Golden Days, der løber frem til 24. september. Baggrunden for den bemærkelsesværdige 'opdatering' er, at der de seneste årtier er blevet forsket meget grundigt i den danske konge, som er den fordums konge, de fleste måske kender bedst qua det hampre eftermæle.

Og hvilken omtale! Skrønerne går om Christian 4.s spektakulære skilsmisse, hans drukgilder, der efter sigende kostede mange eksemplarer af Flora Danica, og en obskøn omgang med hofdamerne. Heldigvis har biografien Christian 4. - en europæisk statsmand fokus på renæssancekongens virke som netop.. ja, statsmand!

Christian 4. var nemlig en veluddannet konge og dertil praktiker. Han holdt af musik og sørgede for at skaffe udenlandske komponister til det danske hof; en musiktradition, som endnu holdes i live i dag på kongens eget perleslot Rosenborg, der jævnligt afholder koncerter. Foruden Rosenborg står også Børsen og Rundetårn tilbage som tidens - og ikke mindst kongens! - varemærker.

Kongens tanker er nedfældet i adskillige tusinde breve, som Steffen Heiberg har været så venlig at tygge igennem for os og spytte ud igen som populærhistorik, der er vedkommende, og som vil holde sig gylden længere end selv den længste renæssancefestival.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Steffen Heiberg: Christian 4. - en europæisk statsmand
Forlag: Gyldendal
Sider: 480
Udgivelsesdato: 30.08.2006
ISBN: 87-02-04328-9