Flere nyheder

 
Teater
Erasmus Montanus

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Erasmus Montanus
Fre. 6. jul. 2007



Det filosofiske slagord "viden er magt" slog igennem godt 100 år inden Holberg skrev sine komedier, men i 2007-udgaven på Grønnegårds Teater er der nu alligevel dæmmet gevaldigt op for rimeligheden af, at man ønsker uddannelse og ikke forvrøvlet sprog og filosofi.

Holberg er ikke rigtig Holberg, som vi kender ham, i Christoffer Berdals friluftsopsætning af den danske folkekomedie - nu som enakter i Grønnegårds Teater. Der er byttet lidt rundt på sympatierne, for vi kan egentlig godt acceptere Rasmus Berg/Erasmus Montanus' ærgrelse over bondejokkernes manglende uddannelsesniveau, hvor det i stykket traditionelt har været den mentale underklasse, som skulle sejre over academicus'en.

Kort fortalt er den unge Rasmus på vej hjem fra et års studier i København, hvor han blandt meget andet har lært sig latin og kunsten at disputere og nu bare brænder for at vise sin hjemstavn, hvad han har lært. Hjemme venter familien, den forlovede og svigerfamilien samt egnens ukronede hidtil mest "lærde" mand, den fordrukne Per Degn (degnen, ja..).

Som publikum imponeres man faktisk over Per Degns evne til at bluffe og twiste sandheder og sprogligheder, hvormed han i hittepåsomhed og begavelse langt overgår Erasmus Montanus og hans tillærte færdigheder. Begavelse kan jo være så mange ting. Og det er dette kompromis, stykket ender med - understreget af lillebror forklædt som den fremmede officer, der til slut giver storebror Erasmus dødsstødet med en kort disput, som han nu har lært sig det gennem det sidste døgns besøg fra København.

Nuvel. Jens Jacob Tychsens degn, Lars Mikkelsens academicus og Laus Høybyes snusfornuftige lillebror er en fascinerende karakterer, mens resten blender lidt for meget i med det op- og tilbagedaterede tegneserieunivers af en landsby. Hoveddisputten om, hvorvidt jorden er rund eller 'flak' er da vigtig nok, men noget overeksponeret i forhold til, at dens eneste formål er at illustrere, hvordan kærligheden sejrer over både fornuft og selvrespekt.

Rasmus får sin Lisbed ved at forsage logikken, og dermed lærte de vist alle noget af den investering i uddannelse i Hafnia!

Tid & sted
Erasmus Montanus
Kunstindustrimuseets have
22.06 - 25.08. 2007
mandag - lørdag kl. 19.30

Foto: Karsten Weirup