Flere nyheder

 
Litteratur
Den der sover synder ikke

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den der sover synder ikke
Man. 8. dec. 2008

Tom Waits' eget liv er lige så kuldslået, magisk og fabelagtigt som hans musikalske univers. Nu bliver det belyst i bogen "Den der sover synder ikke", som er en samling af interviews og samtaler. Siderne er proppet med den unikke musikers fabulerende røverhistorier og masser af nærmest mytisk viden, men den er alligevel mest for fans.

"Hvis man taler for meget om folk, afmystificerer man dem", siger Tom Waits i et af interviewene i bogen Den der sover synder ikke. Han har fuldstændig ret. Selv om Tom Waits er en fremragende musiker, er det først og fremmest hans evner som historiefortæller, der gør ham unik. Han spinder absurde løgnehistorier fra de mørkeste værtshuse og finder skæve fortællinger i bunden af utallige whiskyflasker. I sin rolle som formidler af fortabte skæbner lever han skjult i den skygge af mystik, der falder over ham. Trak man ham helt ud i lyset, ville det magiske mørke i hans sange også forsvinde.

Derfor er det også mere passende at belyse Tom Waits gennem en kronologisk samling af samtaler og interview, fremfor med en traditionel portrætbog. Billedet af ham bliver på denne måde mere fragmenteret. Der er stadig masser af døre, som ikke bliver åbnet. Masser af detaljer, der ikke berøres. Og det giver læseren og lytterens fantasi plads til at udfylde de tomme felter. En superhelt er spændende, fordi han holder sin identitet skjult. Det samme gælder også en musikalsk superhelt som Tom Waits.

Kender man ikke Tom Waits i forvejen, behøver man ikke læse videre. Bogen her er overvejende for dem, der i forvejen er fans af musikeren. Skulle man som uindviet alligevel have lyst til at læse videre, kommer her en kort introduktion: Tom Waits er sanger, sangskriver, digter, skuespiller og komponist med et utal af albums bag sig. Han debuterede med pladen Closing Time i 1973 og har senest udgivet det tredobbelte album Orphans.

Har man først hørt hans stemme, glemmer man den aldrig igen. Og det er vel netop den, der kan skræmme nye lyttere væk. Han kan med sin ualmindeligt hæse røst spytte, bide og hvæse sig igennem sine sange, men ogå lade stemmen stryge nænsomt henover viser og ballader. I Danmark er han nok bedst kendt for at have skrevet tekst og musik til en opsætning af stykket Woyzeck, der havde premiere på Betty Nansen Teatret i København.

Det er som nævnt især historiefortælleren Tom Waits, der er særegen. Det gælder på plade, på scenen og - som denne bog dokumenterer - også i interview. Hvor mange interview med musikalske stjerner ender i banaliteter, formår Waits at udnytte enhver chance for at fortælle en (røver)historie. Om der er pyntet på sandheden betyder mindre. Det gælder også i iscenesættelsen af hans egne erindringer. Hans stil, når han bliver interviewet, minder med andre ord om hans musik. Ordene vinder betragteligt i charme, hvis man kan høre Waits' rustne stemme for sig, mens man læser bogen. Og det er lettere at blive forført af hans svar, hvis man i forvejen er forført af hans musik.

Mener man, Waits er et musikalsk geni, vil man sandsynligvis blive godt underholdt af Den der sover sydner ikke. For udenforstående vil en del af indholdet være volapyk. Nye lyttere kan altså ikke begynde her. De anbefales i stedet at købe et par plader med den unikke kunstner først.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Tom Waits: Den der sover synder ikke
Forlag: Gyldendal
248 sider
ISBN: 978-87-02058-56-7