Flere nyheder

 
Litteratur
Robert Goddard: Danskeren

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Robert Goddard: Danskeren
Man. 13. jul. 2009



Robert Goddard er typisk leveringsdygtig i mindst en krimi årligt. "Danskeren" er ekstra interessant for det danske publikum, da en stor del af handlingen foregår i Århus og København. De mange detaljer fra de to danske byer vidner om forfatterens høje researchniveau og tilføjer en høj grad af troværdighed til historien.

Handlingen i Danskeren består i sædvanlig Robert Goddard stil af en masse forskellige handlingsforløb, som i starten ikke rigtigt giver nogen mening, men ender med at blive samlet til sidst. Der er rigtigt mange forskellige personer at jonglere med, og indimellem bliver handlingen en smule urealistisk. I denne bog får man desværre aldrig 100 procent styr på, hvad det hele egentlig handler om. Hvem der er ude efter hvem og hvilke motiver de enkelte personer i plottet har osv.

I bogens handling inddrages både den russiske zarfamilie, hvoraf nogle af børnene måske og måske ikke overlevede og har nulevende familier i Danmark. En stor del af plottet består af nogle breve, som er blevet gemt af en engelsk politimand, men hvad brevene indeholder og hvorfor de er mange millioner værd, får man aldrig rigtigt noget at vide om. Den ene af personerne er dødeligt syg af en svulst i hjernen og dør i løbet af historien i Roskilde domkirke, men hvad han skulle der, får man heller aldrig svar på.

Danskeren er en krimi baseret på historiske facts og faktiske hændelser. Selv om en del af handlingen virker lidt for fantastisk giver de historiske facts og den åbenlyse grundige research af hele det sceneri historien udspiller sig i en vis autentisitet. Det virker frustrerende, at der ikke kommer en klokkeklar konklusion på bogens handling, og læseren efterlades med en masse spørgsmål, teorier og muligheder, som bliver ved med at sidde og gnave i underbevidstheden længe efter, at bogen er klappet sammen for sidste gang.

Danskeren er ikke Robbert Goddards bedste bog, men den er ekstra interessant for de danske læsere, fordi så stor en del af handlingen foregår i Århus og København, og der dermed anvendes eksisterende og letgenkendelige stedbetegnelser. Der er nok mange jyder, som lige skal forbi Jorcks passage næste gang de er i København, for at se om der virkelig ligger et advokatfirma.
Det er spændende at forfatteren bygger sin krimi op over historiske facts, som af naturlige årsager har stor betydning for såvel det danske og det engelske folk, som det russiske.
Robbert Goddard har godt styr på historien og de politiske forviklinger, der har været i forhold til Rusland, Finland, Danmark og England og den viden bruges rigtigt godt til at underbygge historien. Der ligger en imponerende viden bag tilblivelsen af Danskeren og bogen kan sagtens tages med som hyggelæsning på ferien.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Robert Goddard: Danskeren
Forlag: Gyldendal
Sider: 352
ISBN: 9788702074772