Flere nyheder

 
Litteratur
God mad af rester

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
God mad af rester
Tir. 12. apr. 2011

Vi er nok mange, som med lige dele forbløffelse og misundelse har set et kvindeligt familiemedlem fra bedsteforældre- eller oldeforældregenerationen agere i et køkken. For hvad var det, de kunne i de ældre generationer? Kogebogen "Stop spild af mad" vil lære os, hvordan middagsrester fra den ene aften kan indgå i maden den næste.

Hvad var det, de kunne i de ældre generationer? En stump agurk kunne lige laves til agurkesalat - kan man virkelig lave den slags selv? En rest kold steg og en bundskjuler skysovs blev til mandagssteg, skipperlabskovs eller noget andet spændende. Den næste generation kunne højst svinge sig op til at lave fedtet biksemad af de gode rester og vi andre kender ikke andre muligheder end at proppe tingene i mikrobølgeovnen med en gang tør steg som resultat.

Hvordan fandt tidligere generationer ud af at bruge alle de forskellige rester til så mange ting? Var det noget, man lærte i skolerne dengang, eller er det i virkeligheden det, man lærte på de Martha-kurser, man grinte så meget af, da man gik i ungdomsskole? Med bogen Stop spild af mad havde jeg forhåbninger om at lære alle de hemmeligheder, som min mors generation havde glemt eller aldrig fået lært.

Stop spild af mad er en non-profit forbrugerbevægelse, som kæmper mod madspild. Bogen bruger derfor meget plads på diverse udsagn fra prominente personer, som udtaler sig om, hvad de gør for at undgå at smide mad ud. Sammen med en masse statistikker om, hvor meget mad der smides ud i Danmark sammenlignet med andre lande. Sikkert meget fin information, men ret ligegyldigt for mig, som er på jagt efter alle min farmors hemmeligheder om god brug af rester.

Bogen i sig selv er, efter min mening, slet og ret grim. Hvorfor lave en bog om så vigtigt et emne og så få den til at ligne noget, man har lyst til at smide ud frem for at sætte frem på bogreolen sammen med sin øvrige samling af flotte kogebøger? Der er ikke meget street respect over indpakningen, til gengæld er bogens sider af glittet papir med pang på farverne og mange billeder.

Efter det lange introduktionsafsnit kommer vi endelig til det, der er den egentlige grund til at åbne bogen: alle de dejlige opskrifter fra prominente madpersonligheder som Francis Cardenau, Katrine Klinken, Camilla Plum, Thomas Rode Andersen og Suhrs Madakademiet. Opskrifterne er bygget fint op med et billede af retten på den ene side, en liste med ingredienser på den anden og en anvisning på fremgangsmåden. Til alle opskrifter står der desuden, hvilke rester der kan bruges til opskriften. Meget fint og mange skønne nye ideer til gode retter.

Der er mange som slet og ret mangler viden om, hvad man kan bruge de forskellige rester til, og derfor er en kogebog af denne kaliber i allerhøjeste grad tiltrængt. Bogen er fyldt med lækre opskrifter, som er stillet overskueligt op. Allersidst i bogen findes et samlet resteregister, hvor man kan slå sine rester op og hurtigt finde ud af, hvilke opskrifter de kan indgå i. Da man i bogen selv fortæller, at det er en god idé at udskifte de ingredienser, man ikke har i huset, til nogen man har, kan det undre, at der ikke gøres mere ud af til hver opskrift at skrive, hvilke ingredienser der kan substitueres og med hvad.

Bogen indfrier ikke helt forventningerne og var egentlig landet på tre stjerner, men Suhrs Madakademis opskrift på klatkager vækkede et nostalgisk minde om farmors håndtering af rester af risengrød, og den opskrift trækker bogen op på fire stjerner.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Selina Juul (red.): Stop Spild af mad - en kogebog med mere
Gyldendal, 188 sider
ISBN: 9788702101522