Indtast nyt arrangement Ret info
Sidst rettet
4/5 2020
Domus Felix
Bygaden 20
4320 Lejre
Tlf: 46 42 41 80
Yderligere information: Hjemmeside
GPS-info: Lat 55.6044, Lon 11.975

Formand:
Per Nørgaard



Domus Felix - Det gamle Mejeri. Kulturhuset Felix.

CaféLix, kulturcafeen i Domus Felix, arrangerer udstillinger, koncerter, foredrag med mere.


Viser 13 events fra/efter 27. jul. 2024

Sommerferieaktivitet: Gyselige monstre og grumme grin v/Sofie Lind
8 Aug For børn

Sommerferieaktivitet: Gyselige monstre og grumme grin v/Sofie Lind

Torsdag den 8. august 2024, kl. 11.
Domus Felix,
Bygaden 20, Lejre
Sofie vil fortælle om bogen Monsterklar og starte en samtale med børnene om, hvad der er uhyggeligt, og hvad der er sjovt, og hvordan man bruger begge dele til at skrive historier og tegne illustrationer..

Sofie vil gå i dybden med, hvordan hun arbejder som illustrator, når hun skal finde på de monstre og mennesker, som hun tegner. Sofie vil live-tegne en proces fra ide til illustration sammen med børnene, hvor de i fællesskab skal finde på et barn og dets monster - Hvordan opbygger man en karakter? Hvad er f.eks. monsterets yndlingsmad? Eller hvad er barnets allerbedste skræmme-trick? Og hvad er de hver især allermest bange for?

Herefter vil Sofie give en håndfuld gode tips og tricks til at tegne simple men sjove monstre i en tegn-efter-mig-session, hvorefter hun vil gå rundt og hjælpe børnene med selv at opfinde deres eget monster og give det liv på papiret. Sofie har en Opfind-dit-eget-monster-hjælpe-leg med, til at få fut under ide-processen.

Aldersgruppe: 6-10 år

Maks deltagerantal: 25 børn med deres voksne

Alle skal booke billetter
Vis kort
Foredrag for pårørende - Parforholdet på prøve
18 Sep Foredrag

Foredrag for pårørende - Parforholdet på prøve

Onsdag den 18. september 2024, kl. 19-21.
Domus Felix,
Bygaden 20, Lejre
Denne aften sætter Bedre Psykiatri fokus på, hvordan parforholdet overlever, når man har et barn i psykisk mistrivsel. For når én i familien bliver ramt af psykisk sygdom, rammes hele familien..

Bedre Psykiatri - Roskilde - Lejre Lokalafdeling har inviteret ægteparret Peter og Dorthe Stieper, der vil fortælle om, hvordan deres parforhold kom under alvorligt pres, da deres datter blev ramt af en alvorlig anoreksi, depression og angst og siden fik en underliggende autisme- og ADD-diagnose.

Peter og Dorthe har været gift i 32 år og tager udgangspunkt i deres egen historie, når de åbent og med et glimt af humor fortæller om, hvordan de som mand og kvinde har reageret forskelligt på, at deres datter blev syg. De fortæller om at rumme hinandens forskelligheder, finde fælles fodslag og om processen med efterfølgende at genfinde hinanden i parforholdet.

Ægteparret kommer ikke med nogle lette svar eller løsninger, men formidler med deres ærlige beretning både identifikation og håb til par, der enten har børn i psykisk mistrivsel eller psykisk sygdom i familien.

Peter arbejder til daglig som VVS-rørsmed, mens Dorthe arbejder som pårørendementor. Hun har bl.a. været ansat i psykiatrien, hvor deres datter var indlagt. Dorthe er desuden forfatter til bl.a. bøgerne "Historien om en mor - 11 mødre fortæller om at have børn med autisme" og "Er det mors skyld? Når mødre føler og tillægges skyld for deres børns psykiske mistrivsel". Hun er også vært på podcasten "LigeSind - perspektiver på psykiatri og pårørende."

Foredraget holdes i Salen i Domus Felix.

Arrangement er gratis og åben for alle, men tilmelding i Nem tilmeld ønskes
Vis kort
Spejlbilleder og molekyler (via livestream fra Aarhus Universitet)
24 Sep Foredrag

Spejlbilleder og molekyler (via livestream fra Aarhus Universitet)

Tirsdag den 24. september 2024, kl. 19-21.
Pris: Fri entré
Hjemmeside: Se hjemmeside
Domus Felix,
Bygaden 20, Lejre
Spejlbillede-molekyler består af samme atomer, men er et spejlbillede af hinanden. Det ene kan være vital for os mens den anden version kan være giftig. Derfor er det afgørende at forstå molekylernes struktur - bl.a. når der udvikles nye lægemidler..

Dine to hænder er ikke ens: den ene hånd er et spejlbillede af den anden. På samme måde er det med en række vitale molekyler inden i os og omkring os - livets molekyler. De består af samme slags atomer, men er spejlbilleder af hinanden. Forunderligt nok er det ofte kun den ene af de to spejlbillede-versioner af disse molekyler der forekommer i os mennesker.

Ligesom kun højre hånd passer i en højre-handske, er det med spejlbillede-molekyler og receptorer for kroppens sanser: fx har molekylet, som passer i vores receptor for duften af jordbær, en spejlbillede-version - og dét molekyle sanser vi som duften af basilikum.

For andre molekyler kan den ene spejlbillede-version være vital for os, mens den anden version kan være giftig eller ligefrem dødelig.

Derfor er den rumlige opbygning af fx et lægemiddel ofte af afgørende betydning for dets biologiske og derigennem helbredsmæssige effekt. Under foredraget vil du høre eksempler på hvordan Aarhus-forskere har bidraget til udvikling af nye lægemidler pga. deres ekspertise i molekyler og deres spejlbilleder og hvordan denne nye forskning kan bidrage til en mere bæredygtig fremstilling af lægemidler.

Du vil også høre om hvordan spejlbillede-molekyler påvirker vores liv og omgivende samfund.

Dette er en opdateret udgave af et foredrag fra efteråret 2017.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Vis kort
Jordens forhistoriske klimakatastrofer (via livestream fra Aarhus Universitet)
1 Okt Foredrag

Jordens forhistoriske klimakatastrofer (via livestream fra Aarhus Universitet)

Tirsdag den 1. oktober 2024, kl. 19-21.
Pris: Fri entré
Hjemmeside: Se hjemmeside
Domus Felix,
Bygaden 20, Lejre
Igennem Jordens 4,6 mia. års historie har klimaet ændret sig mange gange. Variationer i drivhuseffekten har spillet en nøglerolle i Jordens klimaforandringer, men hvad styrede drivhuseffekten før vi mennesker kom til, og hvad kan vi lære af det?.

Igennem Jordens 4,6 mia. års historie har klimaet ændret sig mange gange - fra ekstreme kuldeperioder hvor Jorden var dækket af is og sne til globale hedebølger med skove og krokodille-lignende dyr i Arktis. Variationer i drivhuseffekten har spillet en nøglerolle hele vejen igennem, men hvad styrede drivhuseffekten før vi mennesker kom til, og hvad kan vi lære af det?

Én af Jordens unikke egenskaber er at dens yderste lag er brudt op i store plader som kan bevæge sig, kaldet pladetektonik. Når de tektoniske plader bevæger sig, kan det resultere i perioder med mange vulkanudbrud som tilfører CO2 til atmosfæren. Ligeledes kan bevægelse i de tektoniske plader også resultere i perioder med meget bjergkædedannelse som fjerner CO2 fra atmosfæren ved at omdanne CO2 til mineraler som bindes i jordlagene. Jordens pladetektonik har altså en tydelig indvirkning på vores klima via dens påvirkning på kulstof, C, et yderst vigtigt grundstof. Kulstof indgår i alle organiske forbindelser og har en helt essentiel rolle for livet på Jorden. Ud over at spille en rolle i biologiske processer på Jordens overflade er kulstof også en vigtig del af de geologiske processer dybt nede i jorden hvor man finder både olie, gas og mineraler. Udvekslingen af kulstof mellem atmosfæren, de biologiske processer på planetens overflade og de geologiske processer dybt nede i jorden kaldes for Jordens kulstofkredsløb.

Kom og hør om Jordens klimahistorie, kulstofkredsløbet og menneskers indflydelse på det. Du vil i foredraget også høre mere om omdannelse af CO2 til mineraler og hvordan forskerne vil udnytte Jordens geologiske lag til aktivt at fjerne CO2 fra atmosfæren. Jorden har en 4,6 mia. år lang klimahistorie - hvad kan vi lære af fortiden og hvor er vi på vej hen?

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Vis kort
Collagen - Stærk, sund og smertefri. Foredrag med Jerk Langer
9 Okt Foredrag

Collagen - Stærk, sund og smertefri. Foredrag med Jerk Langer

Onsdag den 9. oktober 2024, 19:00-21:00.
Pris: Entré: 150 kr
Hjemmeside: Se hjemmeside
Arrangør: LOF Holbæk
Domus Felix,
Bygaden 20, Lejre
Du har hørt om anti-inflammatorisk kost, som herhjemme er indført af læge JerkLanger. Nu har han skabt en ny version baseret på madens collagen og som er særligt målrettet hud, led, knogler, muskler og fordøjelse. Jerk fortæller nyt fra forskningen..

Du har givetvis hørt om anti-inflammatorisk kost, som herhjemme er indført af læge Jerk W. Langer. Nu har han skabt en ny version baseret på madens collagen-protein og som er særligt målrettet hud, led, knogler, muskler og fordøjelse.

Jerk fortæller nyt fra forskningen om collagens betydning for kroppen. Bl.a. omkring muligheden for at holde leddene smidige og knoglerne stærke, dæmpe smerter, forbedre restitution efter træning, bevare hudens fasthed og fugt, samt gavne tarmflora og fordøjelse.

Studier har testet collagen ved bl.a. gigt, seneskader, hudproblemer, osteoporose og træning, lyder det fra lægen. Hans bog "Collagen - Stærk, sund og smertefri" er den første store guide til at få mere collagen med inspirerende danske retter.
Du får praktiske råd til at komme i gang med at spise mere collagen
Vis kort
Teleskopet - vores øje til universet (via livestream fra Aarhus Universitet)
22 Okt Foredrag

Teleskopet - vores øje til universet (via livestream fra Aarhus Universitet)

Tirsdag den 22. oktober 2024, kl. 19-21.
Pris: Fri entré
Hjemmeside: Se hjemmeside
Domus Felix,
Bygaden 20, Lejre
Teleskoperne giver os ikke bare flotte billeder, men kan også give os viden om bl.a. big bang og universets udvidelse, samt om stjerners grundstofindhold og deres exoplaneter. Hør om teleskopets historie og hvordan det er nøglen til at forstå universet..

Menneskets syn på universet blev ændret for altid, da den italienske fysiker og astronom Galileo Galilei for godt 400 år siden rettede en primitiv kikkert mod nattehimlen. For han så detaljer på himlen, som intet øje før havde set. Siden da har udviklingen af astronomiske teleskoper til stadighed flyttet grænsen for vores erkendelse af universet.

Teleskoperne giver os ikke bare flotte billeder. Ved at analysere det lys som forskellige teleskoper indfanger kan vi også få viden om bl.a. big bang og universets udvidelse, om galaksers rotation, om stjerners grundstofindhold, temperatur og opbygning - og om de har exoplaneter omkring sig.

Hør videnskabshistoriker Hans Buhl og astrofysiker Hans Kjeldsen fortælle om kikkertens udvikling, og hvordan den virker. De giver også eksempler på nogle af de fascinerende objekter og fænomener i universet, som vi kan se takket være vor tids avancerede teleskoper, både jordbaserede kæmpeteleskoper og James Webb-rumteleskopet.

I foredraget får du altså ikke kun historien om kikkerten men også fortællingen om hvordan den har hjulpet os til vores nuværende forståelse af universet.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Vis kort
Mad og Musik, lørdag den 26.oktober 2024
26 Okt Jazz

Mad og Musik, lørdag den 26.oktober 2024

Lørdag den 26. oktober 2024, kl. 17.30-22.
Pris: Entré: 350 kr Køb/bestil billet
Arrangør: Lions Club Lejre
Domus Felix,
Bygaden 20, Lejre
Kom til en festlig aften med 3-retters middag og koncert med 3 unge professionelle musikere, Jakob Høgsbro, Torbjørn Eika samt Alexander Bak-Hansen. Arrangementet er en gentagelse af det tilsvarende arrangement sidste år..

Derfor gentager vi succesen
Vis kort
Clash
27 Okt Jazz

Clash

Søndag den 27. oktober 2024, kl. 15.
Pris: Entré: Siddende, unummererede pladser 195 kr Køb/bestil billet
Arrangør: Lejre Live
Domus Felix,
Bygaden 20, Lejre
Lejre Live har denne gang valgt at afsøge nyt land - fusionsjazz/funk. Er du til Mezzoforte møder Snarky Puppy, så kom og hør højaktuelle Clash i lille Lejre!.

I front er saxofonist Michael Bladt, den ukronede saxofonkonge i det århusianske jazzmiljø.

Bag sig har Bladt et ondt hold af unge, fremadstormende musikere i det århusianske musikmiljø. I mødet mellem ungdommens hippe vibes og mesterens garvede ekvilibrisme, skaber Clash et moderne take på fusinsjazz/funk-genren, som går direkte i hjerte, fod- og nakkevippemusklen, samt frontallappen - på den vidunderlige måde!

Clash er højaktuelle med deres debutalbum, der varsler en lovende fremtid for dansk fusionsjazz i verdensklasse!

Tak fordi du støtter op om kultur i din landsby!

Clash er:
Michael Bladt: Saxofon
Jeppe Lavsen: Guitar
Jon Døssing Bendixen: Keys
Adrian Christensen: bas
Frederik Bülow: Trommer
Vis kort
Tal, tilfældigheder og tipping points (via livestream fra Aarhus Universitet)
5 Nov Foredrag

Tal, tilfældigheder og tipping points (via livestream fra Aarhus Universitet)

Tirsdag den 5. november 2024, kl. 19-21.
Pris: Fri entré
Hjemmeside: Se hjemmeside
Domus Felix,
Bygaden 20, Lejre
Statistik kan nemt misbruges og fejltolkes, men statistik spiller også en vigtig rolle i at forstå verden omkring os. Hør om statistikkens heldige og mindre heldige historier og dyk ned i den nyeste forskning omkring tipping points i klimaet..

Når salget af cykelhjelme stiger er der flere cykelulykker. Ergo er det farligt at køre med cykelhjelm! Eller er det nu også det? Måske bliver der solgt flere cykelhjelme fordi det er blevet farligere at cykle i trafikken? Men er det nu også rigtigt? Måske bliver der bare solgt flere hjelme og der er flere ulykker fordi der er flere der cykler? En sammenhæng betyder ikke, at der også er en årsagssammenhæng. Statistik kan nemt misbruges og fejltolkes, men statistik har spillet og spiller også en meget vigtig rolle i at forstå og afdække hvordan verden hænger sammen. Mange videnskabelige opdagelser er først blevet gjort udelukkende ved at undersøge statistiske sammenhænge - og først senere er de underliggende årsager blevet opdaget og forstået.

Kom og hør professor i statistik Susanne Ditlevsen fortælle om statistikkens heldige og mindre heldige historier - fra sømænd med skørbug, til børnedødelighed på fødselsklinikker, en teknisk fejl i en rumfærge der havde fatale konsekvenser og mulig racisme i amerikansk politi.

I foredraget vil du også dykke ned i Susannes egen forskning - fx om matematikken bag 'tipping points' og hvordan man vha. statistik kan forudsige sandsynligheden for at Europas varme havstrøm vil kollapse i dette århundrede.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Vis kort
Fortidens og fremtidens vilde natur (via livestream fra Aarhus Universitet)
12 Nov Foredrag

Fortidens og fremtidens vilde natur (via livestream fra Aarhus Universitet)

Tirsdag den 12. november 2024, kl. 19-21.
Pris: Fri entré
Hjemmeside: Se hjemmeside
Domus Felix,
Bygaden 20, Lejre
Mange dyre- og plantearter er i disse år i tilbagegang - men hvornår begyndte nedgangen og hvad er årsagerne? Lær naturens spilleregler at kende for bedre at komme de truede arter til undsætning..

I disse år er mange dyre-, plante- og svampearter i massiv tilbagegang eller allerede uddøde - både i Danmark og i mange andre lande. Men hvornår begyndte nedgangen og hvad er årsagerne? Hvordan kunne mange planter og sommerfugle alligevel finde levesteder i middelalderens danske kulturlandskab - fx side om side med landbruget? Truslerne mod den vilde natur er menneskeskabte, men vi mennesker har også nøglen til at vende tilbagegangen til fremgang.

I aftenens foredrag vil du høre tre eksperter fortælle om årsagerne til den vilde naturs tilbagegang og om mulighederne for at vende udviklingen:
  • Rasmus Ejrnæs, professor i biodiversitet, vil tage dig med tilbage til vores dybe forhistorie til en tid hvor planeten endnu myldrede med store eksotiske dyr - blandt andet huleløver.
  • Hans Henrik Bruun, professor i økologi, vil være din guide på en tidsrejse gennem det historiske landskab, som var domineret af blomster- og insektrige enge og overdrev med bredkronede træer, og gennem 1800-tallets industrialisering af landbrug og skovbrug.
  • Anne Eskildsen, ph.d. i biologi og naturrådgiver, vil tage dig helt frem til nutiden, hvor biodiversiteten er presset, men hvor flere aktører melder sig på banen i kampen om at skabe bedre forhold for den vilde natur i Danmark. Hør Anne fortælle om en række naturforbedrende projekter der allerede er søsat eller planlagt rundt om i Danmark - både initiativer hos private borgere, hos myndighederne og hos store og små erhvervsvirksomheder.


Du vil i foredraget få indsigt i naturens spilleregler - herunder de naturlige økosystemer i Danmark - da det at kende naturens spilleregler er en del af løsningen som vil for alvor give plads til de truede arter.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Vis kort