Kunne ikke hente 'https://nationalparkskjoldungernesland.dk/kalender/' indenfor 15 sek.
Kunne ikke hente 'https://nationalparkskjoldungernesland.dk/kalender/' indenfor 15 sek.

Dato

Kategori

  • Vælg alle genrer Nulstil
Indtast nyt arrangement Ret info
Sidst rettet
14/5 2019
Margrethegården
Dronning Sofies Vej 68
4000 Roskilde
GPS-info: Lat 55.6494, Lon 12.0989


Viser 2 events i nationalparken fra/efter 28. sep. 2024

Ældresagens Foredragsrække
Diverse | Foredrag

Ældresagens Foredragsrække

Tirsdag den 3. september 2024 til tirsdag den 1. april 2025, 7 mødegange kl. 14-16.
Hjemmeside: Se hjemmeside
Margrethegården Dronning Sofies Vej 68, Roskilde
Arrangør:AOF Roskilde
3/9, Matilde Kimer: Ukraine - om krigen, menneskene og fødslen af en nation. Matilde Kimer blev ligesom alle andre i Ukraine vækket af bombefly og missiler, da Rusland startede en storstilet invasion tidligt om morgenen den 24. februar 2022. Putin forventede, at russiske styrker ville knuse ukrainsk modstand i løbet af få dage, men paradoksalt nok har han i stedet opnået at samle den ukrainske nation hurtigere, end 30 års selvstændighed formåede.

Som DR's Ruslands- og Ukrainekorrespondent har Matilde dækket begge lande i 15 år, og i dette foredrag tager hun os med til bryllup, til begravelse og med skoleelever ned i de ukrainske beskyttelsesrum fra Anden Verdenskrig.

For hvordan får man en hverdag fungere, når luftalarmer hyler normaliteten væk? Og hvad er det for et Ukraine, der kommer til at stå tilbage, når bomber og granater en dag holder op med at slå ned? Disse spørgsmål og mange flere vil blive vendt i et foredrag, der tager afsæt i almindelige ukrainere, og i hvordan deres liv nu ser ud, hvor deres land er i krig.

Der bliver plads til anekdoter om, hvordan soldater, civile, voksne og børn - og en dansk journalist - oplever krigen, og hvilke gamle ar, den har revet op. Matilde viser klip fra dækningen og fortæller, hvordan mødet med mennesker bliver til indslag i radio og tv.

1/10: Nicolaj Holmboe: Hvis livet var en musical (koncertforedrag)
Willkommen. Bienvenue. Welcome

I dette foredrag bliver en række af livets store temaer udfoldet og perspektiveret gennem sange fra danske, nordiske og internationale musicals. Temaerne spænder over tro og tvivl, håb og længsel, drømme og valg, livet og døden, glæde og sorg, kærlighed og had, frygt og mening etc.
Sangene, som normalt er en del af handlingen i en given musical, bliver taget ud af deres kendte rammer, og på den måde får de nyt liv gennem nye fortolkninger, og det hele bliver bundet sammen af en personlig og nærværende fortælling.

5/11: Thure Lindhardt: Vi ved jo hvordan det er at være menneske
Thure Lindhardt tager os igennem skuespillerens indlevelse i det at være menneske. En inspirerende og personlig beretning af et menneske, der som femårig vidste, at han skulle være skuespiller, og som siden har levet i fortællingernes verden.

Gennem historier fra et liv i filmens og teatrets verden i ind og udland, kredser Thure om, hvorfor vi mennesker fortæller historier, om at lytte mens vi taler, om fantasien som vores stærkeste redskab, og om at det rigtige ikke nødvendigvis er det sande. Et filosofisk og underholdende foredrag, der giver stof til eftertanke.

7/1: Michael Friis Tvede: Rigshospitalets akutlægehelikoptere
De fire helikoptere i Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning flyver mere end 4000 gange om året fra baser i Ringsted, Billund, Skive og Saltum til de mest syge og tilskadekomne borgere, som er bosat eller opholder sig langt fra et specialiseret hospital - ofte patienter som er kommet slemt til skade og patienter med hjertestop, hjerneblødninger eller større blodpropper.

HEMS-læge Michael Friis Tvede vil fortælle om akutlægehelikopterordningen og efterfølgende svare på spørgsmål fra publikum. HEMS er en forkortelse for Helicopter Emergency Medical Service.

4/2: Thomas Frank: Vikingernes rejser og eventyr i øst
Thomas har sejlet på både floder og hav i kajak og senest i en båd udhugget af en enkelt træstamme, som man forestiller sig, at vikingerne gjorde - båden har været udstillet på Moesgaards Museum i Aarhus i forbindelse med en udstilling om vikingerne. Med udgangspunkt i sine ekspeditioner vil Thomas fortælle om vikingernes eventyr i øst. Vores forfædre drog med besværligheder og utæmmelig rejselyst ad floder til Konstantinopel og Bagdad. Hvad krævede det at kunne for at nå så langt, og hvilke udfordringer stod de overfor? Ved floderne, som løb ud i Østersøen, mødte vikingerne lokalbefolkningen, som havde en gammel og kendt bådebygningstradition. Dette møde åbnede flodvejen til østen for vikingerne.

Vikingerne har noget gådefuldt og fascinerende over sig - kan det vi véd om deres eventyr i øst sige os noget nyt om vores forhistorie, og betyder det, at vi skal revidere vores forhistorie og dermed os selv?

4/3: Frederik Lindhardt: "Lidt af far" - Alzheimers
Dette er en søns fortælling om livet sammen med sin Alzheimerssyge far - tidligere biskop i Roskilde, Jan Lindhardt. Den handler om sorgen, frustrationerne og håbløsheden. Om minderne, humoren, nærheden og kærligheden. Ligesom den handler om, hvordan Alzheimers og demens udfordrer os og vores syn på selvstændighed, på værdighed og på fornuft.

Kort sagt handler foredraget om, hvad Alzheimers gør ved mennesker. For man kan ikke undgå at lære noget om sig selv, om livet, når man bliver konfronteret med sygdom og død.

1/4: Peter Møller: Tværs over USA på cykel som 65-årig - en drøm blev til virkelighed
I efteråret 2016 kørte Peter Møller sammen med Erik Bergmann tværs over USA på cykel - 5.690 km. på 32 dage. Rejsen førte Peter og Erik gennem 13 stater - fra Californien i vest til New York i øst. Med start i metropolen San Francisco gik turen mod ørkenlandskaberne i Nevada og Utah med op til 41 graders varme, inden Rocky Mountains i Colorado bød på bjergterræn i 3 kilometers højde og temperaturskift ned til to frostgrader. USA er ikke noget cykelland! Der er strækninger, hvor det er bedre at have en firhjulstrækker i stedet for en cykel, og når en lastbil på 30 tons kører forbi med 100 kilometer i timen, river det i cyklen, så dér skal man holde godt holde fast i styret.

Turen bød på helt utroligt mange oplevelser for de to venner, som tog masser af fotos og video undervejs, men noget af det, der gjorde størst indtryk på Peter, var amerikanernes store hjælpsomhed og gæstfrihed.

Foredraget krydres med fotos, videoer og effekter fra turen

Underviser: Matilde Kimer
Hold: 7024211091
Del
Kulturelle Højskoleeftermiddage
Diverse | Foredrag

Kulturelle Højskoleeftermiddage

Torsdag den 19. september 2024 til torsdag den 20. marts 2025, 10 mødegange kl. 13.30-16.
Hjemmeside: Se hjemmeside
Margrethegården Dronning Sofies Vej 68, Roskilde
Arrangør:AOF Roskilde
19/9 Populære toner med Duo Frost. Koncert med Dorthe Elsebet Larsen og Lars Frost. Parret vil sørge for en underholdende eftermiddag med populære highlights fra den klassiske musik, musicals og pop. Parret har optrådt over hele landet og flere gange i udlandet
Dorthe Elsebet Larsen er uddannet som operasanger og skuespiller og har gennem mange år sunget talrige operapartier på Det Kgl. Teater. Derudover har Dorthe Elsebet givet mange koncerter - bl.a. i Covent Garden i London og i Dicapo Opera Theater i New York.
Lars Frost er i sit arbejde som sygeplejerske kendt for at bruge sang, - deraf hans kælenavn "den syngende sygeplejerske".
Under et ophold på Rørvig Folkehøjskole hørte Dorthe Elsebet Lars synge. Hun kunne registrere et potentiale og opfordrede ham til at tage sangundervisning.
Bekendtskabet med Dorthe Elsebet førte til mere end sang - de to blev gift i 2017 efter at havde kendt hinanden i flere år forinden, og nu bor de privat i Solrød Strand.

3/10 Johannes Langkilde | DR-vært og journalist
Min fætter er høvding i Samoa

Som barn fik Johannes Langkilde at vide, at han havde familie på en fjern stillehavsø. At der tilmed var en ægte høvding iblandt. Det lød som noget fra et børneeventyr, og for Johannes blev historien aldrig til mere end noget, han talte med sine forældre om som en pudsighed. 20 år senere står Johannes som korrespondent i USA i byen Philadelphia, hvor det demokratiske parti skal kåre Hillary Clinton som deres præsidentkandidat. Den delegerede fra Amerikansk Samoa er intet mindre end høvding Fagafaga Daniel Langkilde, som skal overbringe stemmerne fra det amerikanske territorie. Som var det arrangeret af skæbnen, befinder Johannes sig pludselig ansigt til ansigt med den fjerne fætter, som er hans blodsbeslægtede familie fra Samoa. Det bliver begyndelsen på en eventyrlig, personlig opdagelsesrejse, der et par år senere bringer Johannes Langkilde, hans hustru og to børn til Samoa for at afdække den fantastiske historie om, hvordan hans forfader, Hans Alfred Langkilde, i 1800-tallet svømmede i land i Samoa, blev gift med en høvdingedatter og fik med hende 5 børn, der alle fik danske fornavne og efternavnet Langkilde.

31/10 Hans Engell | Politisk kommentator m.v.
Dansk politik lige nu

Hvad sker der bag kulisserne på Slotsholmen nu og i det aktuelle Folketingsår, der startede d. 1. oktober? Hvad sker der internt i regeringen og hos oppositionen? Hvilken indflydelse vil krigen i Ukraine og alt det, den fører med sig, have? Og hvad med EU og NATO? Hvad vil de kommende års største politiske udfordringer være? Klima, krig, flygtninge, EU-samarbejdet eller skat?
Hans Engell leverer en højaktuel politisk analyse, hvor politikernes slørede budskaber bliver afkodet og den aktuelle politiske dagsorden forklaret samt sat ind i en sammenhæng, der er til at forstå.

14/11 Maja Lykketoft | Cand. mag. i dansk og litteratur
Guldalderens salonværtinder

Vi møder guldalderens salonværtinder og får sat guldalderens kvindesyn i relief og hører om de mest markante salonværtinders opblomstring, historie og bedrifter: Vi skal således møde den aristokratiske Charlotte Schimmelmann, den højborgerlige Friederikke Brun og den dannelses-borgerlige Kamma Rahbek.
Kom med ind i de højloftede stuer, hvor de fremmeste mænd inden for kultur og videnskab delte deres ideer, og salonværtinderne gjorde sig gældende uden at træde over hjemmets tærskel.

28/11 Georg Julin | Journalist, tilrettelægger m.v.
Hvor blev den danske humor af?

"Smilet er den korteste afstand mellem to mennesker", sagde Victor Borge. Humor nedbryder afstanden og dermed forståelsen for mange livsvigtige emner mellem mennesker. Der er dog flere opfattelser af, hvad humor eller satire egentlig er for et begreb, og Georg fokuserer i foredraget på, hvilken vej den danske humor er gået siden 1950 og op til den tid, hvor de elektroniske medier for alvor nedbrød grænserne for, hvad humor tidligere var betegnelsen for. Det tydeligste udtryk for humor er latteren, der adskiller mennesket fra andre skabninger. Omvendt er latteren - f.eks. den skadefro - ikke altid udtryk for humor. Satire er derimod en kunstnerisk, gerne humoristisk genre, der latterliggør og udleverer mennesker - og deres dumhed og unoder. I løbet af foredraget afspiller Georg en række karakteristiske indslag og giver eksempler på vittigheder, der engang var både ærbare og provokerende på en genial måde, der fik publikum til at tænke i flere dimensioner af indholdet - ikke mindst på sig selv i situationen.
Et underholdende, men også oplysende foredrag, hvor Georg Julin kigger ind bag skabelsen af humor og satire - med egne oplevelser og erfaringer.

12/12 Poul Joachim Stender | Sognepræst
Det bibelske Israel - en rejse i Jesu fodspor ...

Poul Joachim Steder tager os med til nogle af de mest omtalte steder i det nye testamente: Sejltur på Genesaret Sø - en vandring til Fristelsens Bjerg i Jeriko og ikke mindst besøg i Betlehem, Getsemane Have, Golgata og naturligvis Jerusalem. For som Poul Joachim siger:"De gamle skrifter får simpelthen nye perspektiver, når man er på stedet. Skærtorsdags historier bliver mere nærværende i Getsemane Have, og vi forstår beretningerne fra Kapernaum bedre, når vi befinder os ved Genesaret Sø". Tag med på en rejse ind i et sælsomt område af verden, hvor religioner møder hinanden, og hvor fortidens og nutidens spændinger dirrer i luften. Men samtidig er det en rejse til gæstfrie og humoristiske israelere og arabere og et område fuld af poesi og skønhed.
Foredraget krydres op med fællessang af Julens salmer og sange.

23/1 Erik Demant | Foredragsholder
Nepal - landet under verdens tag

Nepal er et af verdens smukkeste steder med en tusindårig kultur og historie og en enestående natur. Et land med store udfordringer for de godt 30 millioner indbyggere.
Nepal er på FN`s liste nummer 11 over lande, der er mest udsatte for naturkatastrofer
Erik har boet og rejst i Nepal og giver os her en billedfortælling om nogle hektiske, skønne og rørende dage, han havde sammen med Nepalesisk og Dansk Røde Kors.
Erik er uddannet lærer og boede og arbejdede i Grønland fra 1975 til 1989. I dag er han formand for Røde Kors i Kolding.

6/2 Christina Toldbo| Astrofysiker
Om Andreas Mogensens rumrejse

Andreas Mogensen vendte d. 12. marts tilbage til jorden efter 199 dage på den internationale rumstation (ISS) 400 km over jorden. Men hvilke opgaver og eksperimenter udførte han på rumstationen, og hvad er ISS egentlig for en størrelse? Hvordan bidrager eksperimenterne til, at vi en dag kan kolonisere Månen og Mars, og bør vi egentlig bruge så mange penge på rumfart, når der er rigeligt med problemer her på jorden? Få svar på disse spørgsmål og mange andre fra astrofysiker Christina Toldbo, DTU Space. Christina har tidligere arbejdet for både ESA og NASA og besøgte i februar 2023 Andreas Mogensen i Houston for at følge med i nogle af hans forberedelser til missionen - bl.a. hvordan raketten blev opsendt, og hvordan man lever og arbejder i rummet.

6/3 Claus Due | Forfatter og foredragsholder
Kan delfinen dræbe med stemmen?

Hold vejret og dyk med ned på dybt vand, når Claus Due underholder om delfinens hjerne, der er tungere end din. Om delfinens empati, der er større end menneskets. Og om delfinens utrolige stemme, som den bruger som sonar, til samtaler og jagt
Efter at have svømmet med, og studeret en delfinflok i Det Røde Hav, begyndte Claus Due at genkende og forstå en del af dyrenes mange lyde og måder at opføre sig på.
Hvad rører der sig bag delfinsmilet på disse dyr, hvis intelligens måske matcher vores? Du hører også teorierne om, hvorfor delfiner ligesom mennesker har meget store hjerner. Hvad bruger de den mon til? Og om hvordan delfiner og mennesker har hjulpet hinanden utallige gange gennem de sidste 3-4 tusinde år - men hvorfor?

20/3 Trio De Grå Synger
De bedste sange fra 50'erne, 60'erne og 70'erne ...

De Grå Synger denne eftermiddag en fantastisk samling af evergreens fra halvtredserne, tresserne og halvfjerdserne. Genhør en guldgrube af sange fra periodens danske hitparade, og oplev at fællessangen giver en ekstra dimension med livemusik og gode introduktioner til numrene.
"Trio De grå synger" består af Sandy Cortzen, pensioneret fra Livgardens Musikkorps (trommer), musikpædagog John Baage (guitar/sang) og organist Allan Jarmer (klaver).
Sanghæfter til fællessang medbringes

Underviser: Frost & Larsen
Hold: 7024210090
Del