Akutte og almindelige tandlægebehandlinger

Akutte og almindelige tandlægebehandlinger

Alle mennesker i alle aldre kan blive ramt af forskellige problemer eller sygdomme i tænderne. Det er selvfølgelig vigtigt at have god mundhygiejne, altså at man regelmæssigt børster sine tænder for at fjerne bakterier eller madrester, som kan udvikle sig til plak, der giver huller i tænderne. Det er også vigtigt at tage til tandlægen minimum en gang om året, for at få tjekket sine tænder, og for at have muligheden for at opdage mulige tandsygdomme eller andre problemer i god tid, inden de udvikler sig til noget værre. Hvis man f.eks. ikke får behandlet et hul i en tand, kan hullet gå dybere og dybere, hvor det til sidst kan blive mere kompliceret og ikke mindst dyrere at få lavet. Det er også vigtigt at opsøge akut tandlægehjælp, hvis der opstår akutte problemer, som ikke kan vente med at blive behandlet. Det kan f.eks. være akut tandpine eller hvis man har slået en eller flere tænder helt ud af munden. 

Huller i tænderne og rodbehandlinger

Hos en tandlæge kan man få tjekket sine tænder efter eventuelle problemer. Et meget almindeligt problem er caries, hvilket i dagligt tale er kendt som huller i tænderne. Huller i tænderne opstår når vores mund bakterier får lov til at sætte sig på tænderne, uden at blive fjernet når man f.eks. børster tænder. Der vil så blive dannet en masse af bakterier, som bliver kaldt for plak. De bakterier der er på tænderne optager sukker i form af slik og andre søde sager, fordi de skal bruge sukkeret til at kunne formere og udvikle sig. Det tager kun få dage for plak at udvikle sig til den skadelige syre, som danner huller i tænderne. Caries kan ramme alle i alle aldre – både børn og voksne. 

En rodbehandling udføres når enten nerven i tanden er beskadiget, betændt eller helt død. Årsagerne til dette kan være: caries, traume, fraktur eller revner i tanden. Den mest almindelige årsag er meget dyb caries, altså et meget dybt hul i tanden, hvor bakterier kan trænge ind i nerven. Hvis man falder og slår sin tand sådan at den knækker, eller flytter sig i knoglen eller bar har fået et hårdt slag. Her har man brug for en rodbehandling, hvis man er så uheldig at være udenfor en kompliceret fraktur, som er, når tanden knækker så nerven blottes. 

Tandpine

En tandpine kan være så slem, at man har brug for akut tandlægebehandling. I nogle tilfælde kan man dog selv dulme den ved hjælp af smertestillende medicin såsom panodiler eller ibuprofen. Hvis man oplever tandpine er det vigtigt at søge tandlæge hjælp, også selvom ens tandpine går over af sig selv. En tandpine kan nemlig godt gå over af sig selv, uden den tandsygdom, som ligger til grund for den, bliver behandlet eller går over. Man kan opleve hævelse, ved tanden eller i kinden, hvor tandpinen sidder. Det ramte område kan virke varm og være hævet og rødt, hvilket senere kan udvikle sig til en tandbyld. En sådan byld kan give mange smerter og også resultere i, at man får feber. Hvis tandlægen har mulighed for at dræne bylden vil man eventuelt kunne få det bedre. 

Rodbetændelse i tanden

Hvis der opstår en rodbetændelse i en allerede rodbehandlet tand, kan man vælge tre løsninger: at foretage en ny rodbehandling, gennemføre en rodspidsoperation eller at trække tanden helt ud af munden og erstatte den. Dog kan man, hvis tandlægen synes, at rodfyldningen kan gøres mere tæt, forsøge at fjerne den gamle rodfyldning og erstatte den med en ny. 

Hvis man har en rodbetændelse, hvor der også er forekommet en byld, der ikke kan tømmes og hvor man har fået feber og eller større hævelser i ansigtet, bliver man nødt til at behandle med antibiotika. Denne vil kun virke i vævet omkring det udsatte sygdomsramte område, og kommer derfor ikke ind i tandrøddernes hulrum, hvor bakterierne befinder sig. Betændelsen vil ikke gå i sig selv, selvom der bliver dannet en byld eller cyste. Bakterierne vil opholde sig i rodkanalen. Hvis man ikke får behandlet hullet yderligere, selvom der forvolder smerter, vil det medføre en risiko for, at tanden dør.

Akut tandlægebehandling

Man kan komme ud for, at man har brug for akut tandlægebehandling. Det kan være på grund af akut tandpine, hvor generne er så store, at behandlingen ikke kan vente til en tid hos tandlægen inden for deres normale åbningstid. Man kan også være så uheldig, at man er kommet ud for, at en eller flere tænder er blevet slået helt ud. I så fald er der brug for akut tandlægebehandling, som man kan få hos akut tandlæge kbh. De tilbyder akutte tandlægetider uden ekstra gebyr eller tillæg. Da det er meget svingende fra dag til dag, hvor mange der er i en tandlægeklinik, er det meget vigtigt, at man i så god tid som muligt ringer efter en akut tid, da der kan forekomme ventetid.