De bedste rammer for den perfekte søvn og hvordan du opnår dem

De bedste rammer for den perfekte søvn og hvordan du opnår dem

Efter en lang og stressende dag, kan det være svært at falde til ro og lade søvnen tage over. Og falder du endelig i søvn, opnår du måske ikke søvnens fulde potentiale, grundet forstyrrelser både inde og ude fra. 

Her får du en række gode råd til, hvordan du kan finde og skabe de bedste rammer for den perfekte søvn. 

Mørklægningsgardiner skaber et roligt miljø

En af de smarte måder at skabe de bedste rammer for den perfekte søvn, er ved at indrette dit sovemiljø, så det er roligt og afslappende. 

Sørg eksempelvis for at male væggene i dit soveværelse i en rolig farve som du godt kan lide, så værelset bliver behageligt at opholde sig i. Bruger du for larmende en farve, kan dit hovede have sværere ved at slappe af. 

Samtidig bør du etablere mørklægningsgardiner i soveværelset, så din søvn ikke bliver forstyrret af lys udefra, og på den måde skabe de bedste rammer for den perfekte søvn. Og hvis du har vinduer i skæve mål, så kan du også få mørklægningsgardiner efter mål. Mørklægningsgardiner kan særligt være en stor hjælp om sommeren, hvor de lange lyse nætter nemt kan komme til at påvirke din søvn. 

Ved at skabe et soveværelser som indbyder til at sove i, og ikke alt muligt andet, skaber du bedre de bedste rammer for den perfekte søvn. 

Find den rigtige madras

Det er altid godt at have det rigtige udstyr, og dine møbler i soveværelset er ingen undtagelse. For at skabe de bedste rammer for den perfekte søvn, er det vigtigt at have den rigtige madras. 

Skal det være en springmadras, boxmadras eller skummadras? Og skal madrassen være 90×200, 140×200 eller 200×200 for at opfylde dine kriterier for en god seng? De mest brugte størrelser er 90×200 cm og 180×200 cm.

En god madras holder i mange år, og det kan være værd at investere i nogle gode madrasser, som kan hjælpe dig godt på vej med at opnå de bedste rammer for den perfekte søvn. 

Du bruger trods alt mange timer i sengen, så det kan let retfærdiggøres, at bruge lidt ekstra penge, på en seng der passer lige til dig. 

Sluk for elektronikken for at skabe de bedste rammer for den perfekte søvn

Ligger du også med mobilen og scroller på Facebook lige inden du skal sove, mens fjernsynet kører i baggrunden? 

For at skabe de bedste rammer for den perfekte søvn, skal du helst slukke for alt elektronik en time inden du lægger dig til at sove. Det blå lys der strømmer ud af din smartphone er med til at forhindre produktionen af melatonin, som er det som hjælper kroppen med at blive søvnig. 

Ser du et lidt for spændende program lige inden sengetid, kan det også være med til at stresse din hjerne, og dermed påvirke din søvn. Du skaber altså de bedste rammer for den perfekte søvn ved at stresse helt af inden sengetid. 

Find en god rytme 

Det kan være en god idé at gå i seng og stå op på nogenlunde samme tidspunkt, hvad end det er hverdag eller weekend. 

På den måde får du etableret en fast døgnrytme, som gør det nemmere at falde i søvn og stå op når du skal, og du får givet dig selv de bedste rammer for den perfekte søvn. Så er du også sikker på, at du får sovet de timer du skal, hver nat. 

Det kan også være smart at indføre nogle rutiner, som virker afslappende på dig. Som sagt er det smart at lægge elektronikken væk. Find i stedet en god og afslappende bog frem, tag et varmt bad eller dæmp belysningen lidt før du skal i seng. På den måde får du skabt de bedste rammer for den perfekte søvn. 

Undgå at indtage de forkerte ting

Det kan være fristende at tage sovepiller eller snuppe en kop varm te med lidt Stroh rum, hvis du har svært ved at falde i søvn. Men pas på med dette. 

Noget sovemedicin kan eksempelvis påvirke hele din næste dag, og hvis du tager en pille hver aften, virker den ikke lige så godt, som hvis du kun gør det en gang i mellem. Selvom alkohol kan gøre at du falder nemmere i søvn, medfører det en mere overfladisk søvn, og dermed en dårligere søvnkvalitet. 

Skab de bedste rammer for den perfekte søvn ved ikke at indtage alkohol, kaffe, cola eller andre koffeinholdige mad- og drikkevarer inden du skal sove. 

Drop bekymringerne

Slå hjernen fra og lad være med at tænke på alle de ting du skal nå, og alle de ting du burde have gjort, når du skal til at sove. 

Du skaber de bedste rammer for den perfekte søvn, ved at lade hjernen koble helt fra inden du skal sove, og ved eventuelt at lære teknikker, som kan få dig til at slappe af, så du kan sove roligt. Husk at gøre søvnen til noget dejligt, som du ser frem til. 

På den måde danner du de bedste rammer for den perfekte søvn for dig selv.