Få et overblik over de forskellige lånetyper

Få et overblik over de forskellige lånetyper

Der findes mange forskellige grunde til at optage et lån, og der findes ligeledes mange forskellige typer lån. Hvis du overvejer at optage et lån, vil du formentlig støde på mange typer af lån, og det kan være svært at navigere rundt i, særligt hvis det er første gang, du skal låne penge. Overordnet set kan man opdele lån i to forskellige kasser – lån med henblik på investering og lån med henblik på forbrug. Nedenfor vil du få et indblik i, hvad de forskellige lånetyper kan, og hvornår de er relevante for dig. 

Forbrugslån

Et forbrugslån er, som navnet indikerer, de penge du låner udelukkende til forbrug. Det er typisk penge, du låner og bruger lige nu, og det er som regel ikke nogle penge, der gør, at du bagefter står tilbage med noget af værdi. Det vil sige værdi opgjort på den måde, at du har noget, dine penge er sikret i. Det vigtigste er, at du aldrig låner flere penge, end at du har mulighed for at betale den månedlige ydelse, når lånet skal tilbagebetales. Forbrugslån er ikke det billigste lån, og du bør overveje, om du har andre lånemuligheder eller mulighed for at spare pengene op inden de bruges. Forbrugslån kan både være et lån, du optager i din bank eller et kviklån der optages online eller over mobilen. Hvis du køber noget på afbetaling, vil der ligeledes være tale om et forbrugslån. 

Lån med henblik på investering 

Lån med henblik på investering er typisk de lån, hvor du låner penge til fast ejendom, og er også det man kan kalde for sikre lån. Det er ikke fordi, at du ikke kan risikere at tabe penge på din ejendom, for det kan du, hvis markedet eksempelvis går ned. Men du kan også være heldig, at din bolig stiger i værdi, og om ikke andet betaler du af på lånet løbende, så du skylder mindre og mindre i det, og dermed vil du stadig skabe en form for værdi. Renter på denne type lån er lavere end ved et forbrugslån, da banken og realkreditforeningen har en større sikkerhed stillet i huset.

SU-lån

Et SU-lån er for dig, der er studerende og dermed modtager SU. Et SU-lån er i princippet også et forbrugslån, men det er et anderledes lån end de gængse forbrugslån, da renten er relativ lav, og at det er staten der agerer låneudbyder. Et SU-lån kan eksempelvis også bruges til at oprette en billig opsparing eller at afdrage på et boliglån. Du skal først betale pengene tilbage, når du er færdig med at studere, og du bestemmer selv hvor ofte og hvor stor en del af det mulige beløb, du vil have udbetalt. Selvom et SU-lån kan virke som en god idé, skal du altid huske på, at ingen lån er uden omkostninger, og at pengene altid skal betales tilbage.