Få styr på køn og kønsidentitet på 5 minutter

Få styr på køn og kønsidentitet på 5 minutter

Køn og identitet er vigtige begreber at forstå og have styr på i dagens samfund. Derfor gør vi dig i artiklen her klogere på, hvad køn og kønsidentitet er, hvor mange køn der findes og hvordan det spiller en rolle i vores samfund i dag.

Hvad er køn?

Biologisk findes der to køn, en mand og kvinde. Det vil altså sige, mennesker som er først med to kønskromosomer – enten et X-kromosom og et Y-kromosom eller to X-kromosomer.

Men køn er mere end det. Køn er også en social konstruktion, der er defineret af samfundet og kulturen. Det er et komplekst begreb, der omfatter mange aspekter, som vi vil se nærmere på.

Hvad er kønsidentitet?

Hvilket køn mennesker identificerer sig med – altså den kønsidentitet de oplever – er uafhængig af biologien. Kønsidentitet betegner altså det eller de køn, som en person identificere sig med og er.

Langt de fleste mennesker oplever, at de identificere sig med det køn, som de er blevet tildelt ved fødslen. Disse personers kønsidentitet er ciskønnet.

Men en person kan også identificere sig med et køn, som er et andet end det, personen er blevet tildelt ved fødslen. Det kan fx være at man er transkønnet, nonbinær eller noget tredje.

På engelsk findes der to ord for køn, nemlig ‘sex’ og ‘gender’, som beskriver det køn du er blevet tildelt ved fødslen og så det køn, som du identificerer sig med. På dansk har vi kun ordet ‘køn’ til at rumme begge dele.

Hvor mange køn er der så?

Der er i løbet af de seneste år kommet en bedre forståelse for, hvordan mennesker kan opleve deres kønsidentitet. Derfor udvider listen med køn sig hele tiden.

 

På grund af udviklingen er det svært at komme med et færdig bud på, hvor mange køn der er. Flere eksperter på området mener, at der lige nu er mere end 100 forskellige køn.

 

De mest kendte køn er: Ciskønnet, Non-binær, Transperson, Intetkøn, Akønnet, Tvekønnet.

 

Hvilken rolle spiller køn i vores kultur?

I kulturlivet er der inden for de seneste år, blevet taget et større ansvar for at skabe et mere inkluderende miljø, hvor alle kan føle sig velkomne.

Der er flere og flere arrangementer, som er åbne for alle køn. Derudover er der er også flere og flere kunstnere – både musikere, filminstruktører og forfattere  – der tager kønsidentitet op som et tema.

Køn har en stor betydning i vores kultur, da det er med til at definere vores identitet og vores selvforståelse. Det er derfor vigtigt, at vi alle tager ansvar for at skabe et kulturliv, der er åbent og inkluderende over for alle køn.

Bliv klogere på køn og resten af debatten her