Litteraturhistorisk sommerferie

Litteraturhistorisk sommerferie

Hvis der er noget Danmark er god til, så er det litteratur. Det var allerede i middelalderen, at den danske litteraturhistorie begyndte at blomstre med norrønt litteratur, som for eksempel de gamle sagaer. Bevæger vi os længere op gennem tiden, støder vi på kendte forfattere som Thomas Kingo, Leonora Christina, Ludvig Holberg, Adam Oehlenschläger og ej at forglemme: H.C. Andersen. De nævnte forfattere er blot et udpluk af dem, der har været med til at skabe den danske litteratur – og tilmed fortæller deres værker også noget om, hvordan Danmark så ud historisk, dengang de blev skrevet. Men hvordan hænger litteraturhistorie og sommerferie sammen? Læs med og bliv klogere på, hvordan du kan koble litteratur og ferie sammen til en kulturrig oplevelse. 

Genoplev Leonora Christinas fangenskab på Bornholm og i København

I 1674, på sit elvte år i fængslet, vælger Leonora Christina at starte på Jammers Minde. Et værk der bestræber sig på at forklare de dramatiske begivenheder og ulykker, som hendes mand, Corfitz Ulfeldt, har ført hende ud i. Corfitz Ulfeldt begår i 1662 landsforræderi, og fordi Leonora Christina kendte til Ulfeldts skumle planer, blev hun fængslet i Blåtårn på Københavns Slot. Inden da, var hun dog i 1660 fængslet i 17 måneder i Hammershus på Bornholm – denne gang også på grund af skumle planer i flæng med Corfitz Ulfeldt. Heldigvis står det meste af Hammershus stadig og blomstrer på Bornholms Nordspids – og skal du besøge ruinerne af den gamle middelalderborg, kan du have Leonora Christina i tankerne, når du udforsker middelalderborgens gamle murer. Blåtårn er derimod ikke til at finde længere. Blåtårn var et fængselstårn i det gamle Københavns Slot, hvor nu Christiansborg Slot har til grunde. Vælger du alligevel at besøge Christiansborg Slot, kan du stadigvæk skænke Leonora Christina en tanke – hun sad trods alt i det gamle tårn i 22 år uden en dom. 

Skal du have en pause fra de litteraturhistoriske begivenheder, kan denne tages i selskab med Katrine Olsson, online casino specialist at Bonusfinder.  

Besøg H.C. Andersens barndomshjem

Forfatteren H.C. Andersen er et sandt stykke kulturarv – og ikke mindst hans barndomshjem, som du faktisk kan besøge i Odense i Munkemøllestræde. Her boede H.C. Andersen sammen med sine forældre fra 1807-1819. I 1930 blev det lille rækkehus lavet om til et museum, hvor du kan gå på opdagelse i digterens barndom i Odense. Tættere på den verdensberømte forfatter og digter kommer du altså ikke. En forberedelse til et besøg i Odense, kunne eksempelvis være at læse nogle af de berømte eventyr og dernæst udforske byen og H.C. Andersens barndomshjem.