Om alkohol: Tømmermænd er langt fra den eneste bagside af medaljen

Om alkohol: Tømmermænd er langt fra den eneste bagside af medaljen

Alkohol har været en del af den danske kultur i rigtig mange år efterhånden, og den spiller så fasttømret en rolle i familiefester, julefrokoster og fødselsdage, at mange slet ikke anser det stigende forbrug for at være et problem. Faktum er dog, at vi drikker alt for meget i Danmark, og at de unge danskere er dem, der starter med at drikke allertidligst i hele verden. Rigtig mange danskere hver dag kæmper med de problemer og bivirkninger, som er forbundet med alkoholisme, og selvom det måske ikke startede ud som et misbrug, så kan det nemt tage overhånd for selv den mest rutinerede rødvinsdrikker. Men hvad defineres alkoholisme egentlig som? Og hvilke symptomer skal man være på udkig efter? Hvornår skal man overveje at gå i misbrugsbehandling? Det vil vi forsøge at gå igennem nu.

Alkoholismens tunge tag

Når man har formået at gøre alkohol til en fast del af ens hverdag, og på daglig basis oplever afhængighed og mangel på kontrol, så er man nået dertil, hvor man vil defineret forbruget som alkoholisme. At være afhængig af alkohol er meget skadeligt, både for det fysiske, men også det mentale helbred. Rent fysisk så har alkohol og methanol, som findes i alkoholiske produkter, en rigtig negativ effekt på din krop, og især din lever tager de hårde slag, når man vælger at drikke sig fuld i længere perioder af gangen. Rent psykisk så kan det have enormt store negative konsekvenser for din trivsel i dagligdagen, og i mange tilfælde ser man at et misbrug har stor, negativ påvirkning på dit forhold til dine venner og din familie. Det er nemlig ikke kun dig selv det går udover, men også dem omkring dig, som du elsker.

WHO’s 3 symptomer på alkoholisme

Hvad er det, du skal være opmærksom på, når det kommer til overdrevet alkoholindtag? Det har WHO givet svar på i de følgende seks symptomer, som man skal være på udkig efter:

  1. Personer med stærke ønsker eller trang til at indtage alkohol. Alkoholisme defineres dermed som en tilstand, hvor trang overvinder fornuft og viljestyrke.
  2. Personer med besvær i forhold til kontrol af indtagelsen af alkohol. Det vil sige, at når en person overskrider et vis punkt, som opstår efter relativ små mængder alkohol, så vil vedkommende ikke længere kunne styre sit indtag, og derfor vil en druktur ende ud i rigtig store mængder alkoholer.
  3. Personer med abstinensymptomer lider af alkoholisme. Det vil sige, at hvis man lider af følgende symptomer, når man ikke drikker, så kan det være et tegn på misbrug: Uro, rastløshed, hjertebanken, sveden og mere. Dette ses først efter afhængighed i flere år.