Tænk, før du låner: 2 vigtige overvejelser

Tænk, før du låner: 2 vigtige overvejelser

Vi kender nok alle sammen til følelsen af at have et brændende ønske om at købe noget, eje noget eller for den sags skyld opleve noget, som vi altid har drømt om, men desværre ikke har økonomien til. Det kan være hårdt at acceptere, at man ikke har råd. Især kulturelle oplevelser kan være en ting, der er svær at sige nej til, hvis du har gået og drømt om eksempelvis en koncert med din yndlingsmusiker hele livet. Selv i et lille land som Danmark gemmer der sig både store og små kulturoplevelser. Uanset om du er til muséer, koncerter, kunstudstillinger, teaterstykker eller foredrag, så findes der noget for enhver smag, og da det aldrig har været nemmere at låne penge, kan et godt lånetilbud virke som en fristende mulighed. Men et lån er aldrig bare et lån, og det er vigtigt, at du tænker dig rigtig godt om, inden du beslutter dig. Vi har derfor samlet to vigtige overvejelser, som du bør gøre dig, før du optager et lån.

Har du andre muligheder?

Hvis du er kulturinteresseret og har et brændende ønske om at opleve al den kultur, Danmark har at byde på, så er du sikkert også villig til at smide en del penge efter det, og her er det nemt at lade sig friste af et godt lånetilbud. Et lån kan måske godt virke som en nem og hurtig løsning lige nu, men du skal huske, at et lån altid medbringer renter, afgifter og gæld i sidste ende. Du bør derfor altid undersøge, om du har andre muligheder end at optage et lån, da de fleste andre muligheder oftest vil være bedre alternativer. Hvis du eksempelvis ønsker at låne låne 4000 kr. til en koncertoplevelse eller en festival, bør du undersøge, om det er muligt at vente med betalingen til næste lønningsdag, hvor du har plus på kontoen. Du kan også udspørge dig hos din familie eller tætte relationer og se, om der er nogle, der ville have mulighed for at hjælpe dig økonomisk. Et lån bør altid være din sidste udvej.

Kan du spare på andre poster? 

Før du optager et lån, bør du også undersøge, om du har mulighed for at spare på andre poster. Nogle af vores bedste sparetips kan sagtens være med til skabe mere luft i din privatøkonomi, så det er værd at prøve nogle af de kommende tips af, inden du beslutter dig for at låne penge. Hvis du har en bil, kan du først og fremmest starte med at lade den stå i garagen i hverdagene. Tag cyklen eller gå til og fra arbejde, og du vil hurtigt opleve, at du sparer mange penge på benzin. Et andet godt tip er at lave en madplan hver uge, hvor du kun handler én gang om ugen. Ved at have en fysisk liste med undgår du impulskøb, når du handler. Dette forstærkes også af, at du ikke kommer til at besøge supermarkedet i løbet af ugen, fordi du netop har købt alle varer på én gang. Hvis du er studerende, kan du med fordel også vælge kun at besøge butikker, supermarkeder og caféer, som har studierabat, da der kan være mange penge at spare i længden her. På den måde vil du spare meget, og du vil med tiden opdage, at du måske ikke behøver det lån, du overvejede at tage.