Kunne ikke hente 'https://www.solrod.dk/1764.aspx' indenfor 15 sek.
  • Alle genrer
  • Nulstil

Viser 577 events i Haderslev Kommune fra/efter 17. jul. 2024

AU Livestream: Videnskaben bag øl

Tirsdag den 19. november 2024, kl. 19-21.30.
Gram Lergrav inviterer indenfor til naturvidenskabelige foredrag i samarbejde med Aarhus Universitet. Denne aften vil foredraget handle om videnskaben bag øl ved Birgitte Skadhauge og Erik Lund. Hos Carlsberg brygger de ikke kun øl - deres traditionsrige forskningslaboratorium har gennem årene udviklet viden og nye teknikker som også har forbedret produktionen af øl. Carlsberg Laboratorium har desuden bidraget til den grundlæggende naturvidenskab da forskere på laboratoriet har gjort flere store videnskabelige opdagelser - fx rendyrkningen af gær, udviklingen af pH-skalaen og den klik-kemi som Morten Meldal fik Nobelprisen for i 2022. Der ligger en masse videnskab til grund for det gode øl, og i dette foredrag kan du dykke med ned i forskningen i og udviklingen af de ingredienser som bruges til ølproduktionen. Hør lederen af Carlsberg Laboratorium, Birgitte Skadhauge, og laboratoriets brygmester, Erik Lund, fortælle om forædling af byg og humle og hvordan man dyrker dem bæredygtigt. Du vil også høre om hvordan spiring af byg - dvs. maltning - kan give forskellige malttyper med forskellig smag. I Carlsberg Laboratorium arbejder de også på udviklingen af nye typer af gær som ikke danner alkohol, men stadig gærer. Disse nye gærtyper kan bruges til produktion af alkoholfrit øl uden at skulle anvende forskellige efterbehandlinger der kan påvirke smagen af øllet. I foredraget vil du derudover få indsigt i den nyeste banebrydende teknologi inden for klimatolerante fødevarer. Teknologien bruges til at finde nye forbedrede egenskaber i planter som kan øge deres kvalitet eller udbytte under forskellige klimatiske forhold. Det er ikke kun forskning i nutidens planter der kan hjælpe med klimatilpasningen af fødevarer: hør om fundet af 2 mio. år gammelt DNA fra planter og træer i Nordgrønland som kan give indblik i hvordan fortidens planter tilpassede sig deres skiftende klima. Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper. Du smager dem én efter én efterhånden som de gennemgås i foredraget. Med foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab kan du komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Foredraget foregår inde på museet via livestream direkte fra Aarhus. Det er gratis at deltage i foredraget. Du kan reservér din plads nedenfor. Offentlige foredrag i Naturvidenskab, Aarhus Universitet Gram Lergrav - Palæontologi Lergravsvej 2, 6510 Gram
Luk
Pris: Entré: 30 kr
Hjemmeside: Se hjemmeside
Vojens Kultur- & Musikhus Vestergade 20, Vojens
Hos Carlsberg brygger de ikke kun øl - deres forskningslaboratorium har gennem årene også udviklet viden og nye teknikker som ikke kun har forbedret produktionen af øl, men som også har bidraget til forskning i bl.a. gær og klimatolerante planter. Hos Carlsberg brygger de ikke kun øl - deres traditionsrige forskningslaboratorium har gennem årene udviklet viden og nye teknikker som også har forbedret produktionen af øl. Carlsberg Laboratorium har desuden bidraget til den grundlæggende naturvidenskab da forskere på laboratoriet har gjort flere store videnskabelige opdagelser - fx rendyrkningen af gær, udviklingen af pH-skalaen og den klik-kemi som Morten Meldal fik Nobelprisen for i 2022.

Der ligger en masse videnskab til grund for det gode øl, og i dette foredrag kan du dykke med ned i forskningen i og udviklingen af de ingredienser som bruges til ølproduktionen. Hør lederen af Carlsberg Laboratorium, Birgitte Skadhauge, og laboratoriets brygmester, Erik Lund, fortælle om forædling af byg og humle og hvordan man dyrker dem bæredygtigt.

Du vil også høre om hvordan spiring af byg - dvs. maltning - kan give forskellige malttyper med forskellig smag. I Carlsberg Laboratorium arbejder de også på udviklingen af nye typer af gær som ikke danner alkohol, men stadig gærer. Disse nye gærtyper kan bruges til produktion af alkoholfrit øl uden at skulle anvende forskellige efterbehandlinger der kan påvirke smagen af øllet.

I foredraget vil du derudover få indsigt i den nyeste banebrydende teknologi inden for klimatolerante fødevarer. Teknologien bruges til at finde nye forbedrede egenskaber i planter som kan øge deres kvalitet eller udbytte under forskellige klimatiske forhold. Det er ikke kun forskning i nutidens planter der kan hjælpe med klimatilpasningen af fødevarer: hør om fundet af 2 mio. år gammelt DNA fra planter og træer i Nordgrønland som kan give indblik i hvordan fortidens planter tilpassede sig deres skiftende klima.

Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper. Du smager dem én efter én efterhånden som de gennemgås i foredraget.

NB. Dette foredrag varer en halv time længere end normalt.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Luk

Pileflet

Tirsdag den 29. oktober til tirsdag den 19. november 2024, 4 mødegange kl. 18-21.40.
Hjemmeside: Se hjemmeside
Fællesskolen Favrdal Fjelstrup Christen Kolds Vej 10, Haderslev
Arrangør: FOF Sønderborg
Kan du lide at arbejde med hænderne? Er du vild med naturmaterialer? Vil du gerne udfordres? Så er et kursus lige noget for dig. Vi skal lave kurve, fuglefoderhuse, bakker, hjerter, stjerner, kranse, plantestativer og mange andre ting. Du vil komme til at lære flere forskellige teknikker og prøve forskellige modeller af.

Er du begynder, starter vi med noget, der er overkommeligt. Har du flettet før, har jeg nogle lidt større udfordringer med. Du vil komme hjem med flere forskellige ting i pil, som du vil glædes over mange år frem

Der må påregnes udgifter til kursusmaterialer ca. 100 kr. pr. gang, der afregnes direkte med underviseren.

Medbring: En beskærersaks

Underviser: Jane Enemark
Hold: 3242570
Luk

Anna Mosegaard - og andre stærke arbejdskvinder

Onsdag den 20. november 2024, 19:30 - 21.30.
Pris: Entré: 50 kr; gratis for medlemmer
Hjemmeside: Se hjemmeside
Museum Sønderjylland - Arkæologi Haderslev Dalgade 7, Haderslev
Foredragsholder er chef for Historie Haderslev, cand. phil Bent Vedsted Rønne, Historisk Arkiv for Haderslev Kommune. "Da Anna Mosegaard i 1906 kom til Haderslev, var hendes arbejdsliv knyttet til tobaksindustrien. Anna blev født 1881 i den tyske by Nordhausen, hvor hendes opvækst satte præg og ar.Anna Mosegaard skrev gennem 20 år artikler og fortællinger til mange socialdemokratiske aviser og tidsskrifter. Hun skrev om børnehjem, strejker, kvindernes liv - og ikke færre end 25 teaterstykker.Som medlem af det tyske socialdemokratiske parti blev hun i 1919 valgt til nationalforsamlingen i Berlin.

Men hvem var hun? Hendes tekster benyttes og læses også i dag, men ofte uden at der skrives om hende person."
Luk

Anna Mosegaard og stærke arbejdskvinder

Onsdag den 20. november 2024, kl. 19.30-21.30.
Bliv klogere på Anna Mosegaard og hendes historie.
Luk

BETA = Bibel-Erfaring-Tro-Aften: Alle er velkomne!

Torsdag den 21. november 2024, kl. 18-21.
Gl. Haderslev Sognehus Storegade 93, Haderslev
Gennemgang og samtale om Paulus' brev til romerne. Oplæg v. sognepræst Erik Holmgaard. I efteråret 2019 gennemgås kapitel 1-3, foråret 2020 kap. 4-8.
Luk

Næseaber, Nutella og Kongekobraer

Torsdag den 21. november 2024, kl. 18.30.
Pris: Entré: Adgang E 85 kr Køb/bestil billet
Vojens Bibliotek Sundhedscenter Vojens, Rådhuscentret 7, Vojens
Mikkel Sortemos fra Naturformidlingstjenesten Arternes Verden tager dig med på en spændende rejse krydret med flere anekdoter fra hans sidste nye eventyr i Borneo og Thailand. Hør om mødet med de mange forskellige spændende dyr og om, hvorfor Nutella for. Mikkel har en stor passion for alverdens natur og dyreliv, som nærmest har fulgt ham siden barndommen. Dengang var hans store drøm at blive dyrepasser - der skulle dog en hel del omveje til, før denne drøm gik i opfyldelse i 2018
Luk

Hanne Boel Trio

Lørdag den 23. november 2024, kl. 20.
Pris: Entré: Adgang M 365 kr Køb/bestil billet
Månen Bispen, Bispegade 3, Haderslev
Når Hanne Boel besøger Månen i efteråret, sammen med guitaristerne Jens Runge og Jacob Funch, er det med et nyt album i rygsækken. Gennem knap 30 år har Hanne Boel befundet sig på toppen af den danske soulpopscene. Hun har altid været flittig på livesiden og optræder til stadighed for fulde huse i Danmark og Norge. Hanne Boel slog igennem som sanger i slutningen af 1980'erne og har siden da befundet sig blandt landets mest populære artister. Hun er også den bedst sælgende danske sangerinde - over 2,5 mio. solgte albums fordelt på 22 udgivelser.

Til koncerten på Månen spiller hun hits fra sin lange karriere.

Koncerten præsenteres i samarbejde med det regionale spillested Godset i Kolding.

Siddepladser. Unummererede.

Billetter kan ikke byttes eller refunderes
Luk

Højskoleformiddage - Haderslev

Mandag den 30. september til mandag den 25. november 2024, 8 mødegange kl. 10-12.
Hjemmeside: Se hjemmeside
Frivilligcenter og Selvhjælp Haderslev Storegade 80, Haderslev
Arrangør: AOF Haderslev
Mandag 30/9. Hans Christian Davidsen. Litteratur i grænselandet. Efter årtusindskiftet og især i perioden fra 2010 til 2020 er der sket et boom i udgivelsen af skønlitteratur der tager afsæt i det dansk-tyske grænseland. fortæller jeg om den bunke af spændende romaner, der tager afsæt i Sønderjyllands og Sydslesvigs omtumlede historie: Krigen i 1864, Sønderjylland under tysk herredømme, Genforeningen i 1920, de to verdenskrige og de nationale mindretal på begge sider af grænsen.

Mandag 7/10
Linda Lassen
Sædekorn og Soning
Handler om relationen mellem den landssvigerdømte Anna Lorenzen og fængselspræsten Ruth Vermehren. Anna Lorenzen var en af de to kvinder der efter krigen blev dødsdømt for sin deltagelse i Hipogruppens arbejde. Dødsdommen blev, imod Annas vilje, ændret til en livstidsdom. Som gammel fortæller hun en journalist, at det, der bar hende gennem fængselstiden, var mødet med præsten Ruth Vermehren, der i 1948 sammen med to andre kvinder, som de første blev præsteordineret, men i næsten tyve år inden da - og i næsten 30 år efter var hun fængselspræst for indsatte kvinder. Da Anna efter afsoningen bliver løsladt, tager hun til Tyskland, og her bruger hun de næste 30 år på at hjælpe krigsskadede børn. Men hun opretholdt kontakten til Ruth Vermehren, til denne døde i 1983. Anna døde i 2007. Foredraget tager udgangspunkt i romanen: Anna og Ruth - Den nazidømte og fængselspræsten Kan noget være så ondt at det ikke kan sones af nok så mange gode gerninger? Det er et af de spørgsmål romanen stiller - og kan venlighed ændre et andet menneskes livsbane? Det er det andet.

Mandag 21/10
Ditte Kolbæk
Mod og mandshjerte
Foredraget besvarer spørgsmål som Hvem var C.H. Jørgensen? Hvad drev ham med på Alabamaekspeditionen? Hvordan blev de reddet? Hvordan kom over 7000 sønderjyske krigsfanger hjem efter Første Verdenskrig? Hvordan engagerede han sig i Krigsinvalideskolen? Hvordan kom gæsterne til Genforeningsfestlighederne frem og hvor kunne de overnatte? Hvordan skaffede man kongens hvide hest, og var den hvid? Hvor skulle Danmarks første fredsbevarende styrke sendes hen og hvorfor? Hvad er Landeværnet? Hvordan adskilte Landstormen sig fra Fodfolket, som hæren hed på den tid? Hvordan ledede han bataljonen i Fredericia, som ikke en gang havde en kaserne i slutningen af 1920'erne?

Mandag 28/10
Asbjørn S Bruhn
Eventyr med is i maven
Kom med på et grønlandseventyr. 26 måneder med hunde, slæde, ski, is, sne, hård frost, storslået natur og ubrydeligt kammeratskab. Hør om mål, motivation, selvledelse og at turde følge sine mål.
Hør om drømmene, slædekørsel og det frie liv ved Slædepatruljen SIRIUS. Alt sammen krydret med en røverhistorie, en løgnehistorie og en enkelt skrøne fra den yderste forpost af rigsfællesskabet, hvor klipper, is og vilde dyr er din eneste nabo. Kedeligt bliver det ikke.

Mandag 4/11
Christian Friis
Opera - Fra Rossini til Puccini - den italienske operas guldalder
Den italienske operatradition har mere end 400 år på bagen. Efter en kort introduktion til operaens tidlige historie kommer vi frem til den store periode i 1800-tallet, hvor Rossini, Bellini og Donizetti stod som eksponenter for bel canto-stilen. Vi ser nærmere på Verdi, der tårner over århundredet og som også havde betydning for Italiens bestræbelser på at opnå uafhængighed. Endelig til Puccini, der åbnede op for nye musikalske og dramatiske udtryksformer, men som også med den ufuldendte Turandot repræsenterer afslutningen på den store italienske operatradition.

Mandag 11/11
Anja Kjølby
Tove Jansson billedhuggerens datter, Mumi-mor, kunstner og forfatter
Tove Jansson (1914-2001) er nok bedst kendt for at være ophavskvinden til de berømte børnebøger om livet i Mumidalen. Men Tove, der voksede op i et kunstnerhjem i Helsinki, var et kreativt talent og drømte mest om at bliver kunstmaler. Vi dykker ned i Janssons liv, hendes kunstneriske virke samt hendes fantastiske forfatterskab.

Mandag 18/11
Lena Bjørn
Løgnhistorier fra mit liv
I kender det godt - vi lyver altid lidt, smører lidt tykt på, når vi fortæller om noget vi har oplevet. Nå ikke? I lyver aldrig?
Det gør jeg - altså lyver. Jeg har til gengæld besluttet, at enten taler jeg sandt - eller også lyver jeg så stærkt som en hest kan rende.
I "Løgnehistorier fra mit liv" fortæller jeg 6-8 historier fra mit liv. Halvdelen af historierne er sande og halvdelen er løgn. Det er så op til jer, kære publikum, at gætte, hvad der er hvad.
Og det er ikke helt enkelt. Jeg fortæller historier fra mine ophold i fjerne lande, som Uganda, Afghanistan og fra en kongelig arbejdsplads. Det, der lyder helt tilforladeligt, kan godt være løgn, ligesom det, der lyder langt ude, godt kan være sandt.

Mandag 25/11
Adam Bak
Jellingdynastiets bedrifter - magt og ret i vikingetidens Danmark
Harald Blåtand og hans forældre, Gorm den Gamle og Dronning Thyra, var grundlæggerne af Jellingdynastiet. De overtog magten i løbet af 900-tallet efter et kaotisk århundrede med interne magtkampe på kryds og tværs i Nordeuropa. Harald Blåtand gennemførte vidtrækkende forandringer i det danske samfund inden for nogle få årtier. Foredraget vil gennemgå de store begivenheder der fører til at Danmark får en centraliseret kongemagt og en ny statsreligion, samt konsekvenserne af disse beslutninger

Underviser: Annethe Catharina J. Munk
Hold: 2824211000
Luk

Drejekursus

Tirsdag den 12. til tirsdag den 26. november 2024, kl. 19-21.30.
Pris: Entré: 975 kr Køb/bestil billet
Kulturhus Bispen Bispebroen 3, Haderslev
Dette kursus er for dig, der gerne vil prøve kræfter med at dreje. På kurset vil der være fokus på de basale teknikker: centrering, drejning og afdrejning/trimning. Vi drejer cylindere - forfra og igen. Underviser: Christina Friis, keramiker med eget værksted i Nørregade. Christina er meget erfaren i at dreje ler. Hendes keramik sælges blandt andet i museumsbutikken på keramikmuseet CLAY.

Kurset forløber over tre tirsdag aftner. Din billet gælder til alle tre gange. Kurset koster i alt 975 kr.

Ler er inkluderet i prisen - men ikke glasering og brænding. Hvis du vil glasere og brænde dine ting, betaler du for det efterfølgende.

Vi opfordrer til at du har taget introkursus til Keramikken, inden du melder dig til drejekursus.

Bemærk at billetter ikke kan byttes eller refunderes.

DATO: 12.11.24 + 19.11.24 + 26.11.24
TID: 19 - 21.30
Luk
Kunne ikke hente 'https://www.solrod.dk/1764.aspx' indenfor 15 sek.