Helt eventyrligt


image-one

Stor og varieret udstilling med både danske og internationale kunstnere fylder Kunstbygningen Filosoffen..

Gå på opdagelse i værker af Anders Moseholm, Kirsten Bøgh, Volkmar Schulz-Rumpold, Anton Heyboer, Anne Brérot, Pierre Bonetto, Artigasplanas, Morten Ramsland og Salvador Dalí, når Gallerie Rasmus udstiller i Kunstbygningen Filosoffen under H.C. Andersen Festivals.

I udstillingen findes både malerier, skulpturer og litografier.

Store sal
Anders Moseholm (f. 1959) maler utopia og prøver at undgå alt for specifikke referencer til kendte bygninger og bestemte steder. Han beskriver en stemning i stedet for at skildre et sted. Det er stemninger, som er præget af, at vi, der sidder på første klasse i verdenssamfundet, er 'lost' og handlingslammede.
Førhen var det kirkerne, der gav folk et sus af akustisk og uendeligt rum. Men så tog først banegårdene over, og i dag kan denne stemning af fysisk kontakt til det himmelske opleves snart sagt hvor som helst: i byrummet, på pladser, i bygninger, stormagasiner, banker eller på stadion. Et endeløst fletværk af liv og lyd. Menneskelivet opleves som ufuldstændigt i forhold til den fuldstændige stabilitet i det himmelske. Disse bygninger, pladser og konstruktioner trækker - gennem spejle, prismer, brudte reflekser og lysindfald, glas og metal - himmelsk lys ned til vores jordiske liv.

Kirsten Bøgh (f. 1962) arbejder i sine stillebenmotiver med en udvidet tolkning af den vesterlandske tradition, når hun bruger stillebenet i en kombination med mønstre fra persiske tæpper. I interiøret ser man de underliggende toner fra de forskellige persiske tæppemønstre, der er med til at skabe den koloristiske leg med farve og lys, som udspiller sig på billedfladen.Buketten er det organiske og vilde fra naturen, der bliver ordnet og brugt dekorativt i den hjemlige sfære. Buketterne bliver ofte formet på baggrund af de persiske mønstre. De bliver formindsket eller forstørret og de skabelonagtige former bliver sat sammen, så de danner en buket i maleriet. Derfor er buketterne i malerierne for det meste ikke sansede buketter, men skabt ud fra de forskellige mønstrer i maleriet.

Billedhuggersalen
Volkmar Schulz-Rumpold - Den vilde maler fra Berlin
Den tyske maler Volkmar Schulz-Rumpold (f. 1956) byder på bidende satire og drømmesyn i sin
koloristisk ekspressive kunst, der på den mest personlige vis blander ismerne til sit
helt personlige udtryk. Med spontanitet, sikker farvesans og et ubesværet øje for
billedkomposition skaber Rumpold sit helt eget univers. Han fordriver sine indre dæmoner gennem sine iøjenfaldende og humoriske tableauer. Resultatet er dragende lærreder af masker, monstre og forrygende portrætter af dig og mig set gennem kunstnerens troldspejl.

Anton Heyboer (1924 - 2005) er en af de mange skæve og kontroversielle eksistenser i kunstens verden. Heyboer blev født på den lille ø Pulau Weh lidt nord for Sumatra. Ved udbruddet af Anden Verdenskrig befandt familien sig på ferie i Holland. På grund af krigen kunne de ikke rejse tilbage. Efter krigen blev Anton Heyboer boende i tulipanlandet, hvor han langsomt blev en internationalt kendt billedkunstner. Han huskes hovedsageligt for sine tegninger og raderinger fra 1950'erne og 1960'erne, der udtrykker en særlig Heyboersk primitivisme.
Historien om Heyboers liv er også fortællingen om et følsomt menneske. Som et eksempel kan nævnes, at Heyboer i 1951, da hans kat døde, blev ramt så voldsomt af følelsen af ensomhed, at han måtte lade sig indlægge til psykiatrisk behandling. Han fik ved den lejlighed diagnosen "Kristus kompleks".

Lille sal
Malerier af de to franske kunstnere Anne Brérot og Pierre Bonetto .
Anne Brérot (f.1962) maler figurbilleder. Hendes malerier er lysfyldte, svævende uvirkelige og ladede med eventyr. Filigranagtige, lidt naive, koloristiske og så udanske, at en forfrossen dansker kan have vanskeligt ved at forholde sig til dem på en måde, der yder dem fuld retfærdighed. Hendes figurer synes ofte hensunket i tanker, undren, resignation eller begejstring. Lidt skrøbelige eller sarte fremtræder de, hentet frem af maleriets underliggende lag og farvestrøg. De er både en malerisk fortælling og maleriet selv.

Pierre Bonetto (f.1954) maler blomster og meget andet. Men mest blomster. Det kan være roser eller chrysanthemer; alle er de store og svulmende. Som ung kom han imod sin vilje i lære som designer i en tekstilvirksomhed, men begyndte siden at male. Han har fundet sin egen niche, hvor han genfortolker og 'dekonstruerer' blomster. Man kan opleve, at han stiliserer dem, men omvendt lader han sin penselskrift ekspressivt bære dem ind i det dekorative, hvor selve motivet generer sig selv og fremstår som ren æstetik; understreget af de blanke billedflader.

Skulpturer af den spanske kunstner Artigasplanas .
Joan Artigas Planas (f.1960) bor og arbejder i Barcelona. Han deltager i mange internationale kunstmesser - alene i år har han foruden de danske kunstmesser været repræsenteret på messer i Hong Kong, New York og London. Med sine bronzekvinder, der klatrer på eller skuer ud over soklen, har Artigasplanas fundet et levende, naturalistisk udtryk

Grafikrummet
Litografier af Salvador Dalí (1904-1989)
Salvador Dalí var allerede som ung en dygtig raderer og blandede sig siden engageret i produktionen af sine mange grafiske tryk. Med skarpsleben radernål rettede og tilføjede han detaljer før godkendelsen af de grafiske plader til tryk. Salvador Dalís værker rummer både humor, satire og perfektionisme. Det dekorative, det overrumplende og det grusomme mødes i hans grafik.

På udstillingen vises signerede prøvetryk fra Salvador Dalís foretrukne grafikværksted J.J. Rigal i Paris, grafiske blade fra enken Denise Rigals private samling samt litografiske luksus-tryk, udgivet af grafikforlaget Rizzoli i Italien.
Takket være et nært samarbejde med Danmarks førende Dalí-specialist, Peter Olufsen, kan Gallerie Rasmus præsentere original Dalí-grafik.

Gangarealet
Malerier af Morten Ramsland
Morten Ramsland (f. 1971) er for de fleste mest kendt som forfatter. Han fik sit store litterære gennembrud i 2005 med romanen Hundehoved , som indbragte ham Boghandlernes gyldne Laurbær, Læsernes Bogpris samt P2 Romanprisen. I 2010 fik Morten Ramsland Danske Banks Litteraturpris for sin selvbiografiske roman Sumobrødre .
Men Morten Ramsland er også billedkunstner. Det at male billeder har altid fyldt i hans verden, selvom den i perioder har været nedtonet i forhold til det at skrive bøger. Mange læsere vil måske kunne genkende maleriernes fabulerende og groteske karakter fra Morten Ramslands romaner. Det er på mange måder de samme verdener og universer, der skildres i bøgerne og males frem på lærrederne.

Anbefalet alder: Fra 12 år

Arrangør: Gallerie Rasmus

Billede: Salvador Dalí, stempelsigneret litografi 50x65 cm, Atelier Jobin 1983

Alle tider er vejledende

Kunstbygningen Filosoffen, Filosofgangen 30, Odense C

Mandag den 19. til søndag den 25. august 2024 , kl. 10-17.

Pris: (Fri entré)

Hjemmeside: https://www.hcafestivals.dk/program-2024/helt-eventyrligt-196038

Det sker samme sted