Stjerneaften - CHANDRA: Supernovaer, Pulsarer og Sorte Huller


image-one

For at undersøge universet, bruger astronomer alle de forskellige bølgelængder af lys, da de hver især kan afsløre forskellige detaljer. Ligesom JWST ser i infrarødt, ser Chandra universet i røntgen..

JWST har givet os et fantastisk syn af universet i infrarødt. Ved at kigge i forskellige bølgelængder kan vi se universet på helt forskellige måder. Det er noget astronomer har benyttet sig af længe, og JWST er ikke det første teleskop, som har set noget af det lys i universet, vores øjne ikke kan opfange.

Siden 1999 har Chandra observeret universet i røntgen. På denne måde har Chandra givet os indsigt i nogle af universets mest energirige objekter og begivenheder. Sorte huller, neutronstjerner, supernova eksplosioner og meget mere. Desværre kan det tyde på, at NASA vil lukke ned for observatoriet, pga. manglende midler.

Vi vil derfor hylde dette instrument, og tale om de mange super energirige opdagelser Chandra har givet os gennem tiden.

Hvis der ikke er overskyet, vil de kyndige amatørastronomer fra Københavns Astronomiske Forening stå klar ved vores observatorium og åbne op for den ægte stjernehimmel

Kroppedal Museum, Kroppedals Allé 3, Taastrup

Onsdag den 11. december 2024 , kl. 19.

Pris: (Entré: Voksen (fra 18 år) 75,0, Barn, u. 18 25,0)

Det sker samme sted