Stenmagle Kirke

Præstelyngen 1, Nyrup

Dienstag 28. Januar 2025, 19:30.



Vorträge

Da Stenmagle Kirke blev folkekirke

Glæd dig til en aften, hvor vi går på opdagelse i Stenmagle Kirkes arkitektur sammen med historiker Anne Pilø Melillo. Det er en god idé at medbringe lommelygte, da vi om vejret tillader det også skal udenfor at kigge på kirkens ydervægge.

Stenmagle Kirke er et af de bedst bevarede eksempler på, hvordan det nye folkestyres tanker om Folkekirken blev udtrykt i arkitektur og historiebrug. Da Folkekirken blev indført med Grundloven i 1849, var de fleste kirker privatejede. Stenmagle Kirke var en af de 15 landsbykirker, Sorø Akademi ejede. Frem til ca 1934 ejede Sorø Akademi kirkerne i Bjernede, Fjenneslev, Flinterup, Gyrstinge, Munke Bjergby, Slaglille, Stenmagle, Nordrup, Stillinge Sønderup, Havrebjerg, Skellebjerg, Niløse, Stenlille og Tersløse kirker.

Folkestyret indførte minimumsstandarder for landsbykirkerne ved lov. Folket skulle føle sig velkomne i kirken, for eksempel måtte enhver nu sætte sig, hvor han ville.

I spidsen for arbejdet stod den internationalt anerkendte arkitekt Christian Hansen (1803-83). Når vi mødes i Stenmagle Kirke, går vi sammen på opdagelse i kirkens arkitektur og indretning. Vi sammenligner også Christian Hansens arbejder i Sorø Akademis kirker med hans øvrige arkitektur: Athens Universitet, den engelske kirke Saint Paul's i Piræus og det enorme østrigske dampskibsværft i Trieste.

I Danmark har Christian Hansen bl.a. tegnet Københavns Kommunehospital, Sankt Nikolaj Kirke i Holbæk og Helligåndskirken i Slagelse.

Eintritt frei