Børglum Kloster

Børglumklostervej 255B, Vrå

Samstag 19. Oktober 2024, 10-17.



Geschichte

Historisk Bueskydning - Børglum Kloster

Bueskydning har eksisteret i over 20.000 år. De tidligste buer blev brugt til jagt og krig. I efterårsferien har du mulighed for at tage ag på en rejse tilbage i tiden og oplev spændingen ved historisk bueskydning!

Klosteret er et historisk centrum i Vendsyssel. Oplev stemningen i den 1000 år gamle domkirke og kloster gård. Tag med på en tidsrejse og oplev den spændende verden af historisk bueskydning! Dagen byder på bueopvisning og langskydning, og du får også mulighed for selv at prøve kræfter med bueskydningen.

Bueskydning er en sport og færdighed, der involverer brug af en bue til at skyde pile mod et mål. Det har en lang historie, der strækker sig tilbage til oldtiden, hvor det primært blev brugt til jagt og krigsførelse. Der findes forskellige typer af bueskydning. Der er konkurrencebueskydning, hvor deltagere konkurrerer i forskellige discipliner og afstande, og der findes ofte standardiserede regler. Traditionel bueskydning som Fokuserer på brugen af traditionelle buer og teknikker uden moderne hjælpemidler, og til sidst bueskydning i naturen. Bueskydning i naturen Omfatter ofte skydning på 3D-dyr, hvor skytterne skal skyde på realistiske dyremodeller i et naturligt miljø.

Progam for Historisk Bueskydning på Børglum Kloster d. 19. oktober 2024
  • 10.00 - 10.30: Historisk buelejr og formidling
  • 10.30 - 11.00: Ydalir bueopvisning
  • 11.00 - 12.00: Buebanen åben (gratis instruktion)
  • 12.00 - 13.00: Frokostpause i buelejren
  • 13.00 - 13.30: Historisk buelejr og formidling
  • 13.30 - 14.00: Ydalir bueopvisning
  • 14.00 - 15.00: Clout skydning (langskydning over 137 m)
  • 15.00 - 16.00: Buebanen åben (gratis instruktion)
  • 16.00 - 17.00: Historisk buelejr og formidling


5 FUN FACTS OM BUESKYDNING

  1. OL-historie: Bueskydning blev en officiel olympisk sport første gang ved de moderne olympiske lege i 1900. Det var dog en del af de antikke olympiske lege i det gamle Grækenland.
  2. Kulturel betydning: Bueskydning har spillet en vigtig rolle i mange kulturer, fra de indfødte amerikanere, der brugte det til jagt, til de engelske bueskytter, der var afgørende i Slaget ved Agincourt.
  3. Bueskydning i naturen: Bueskydning er ikke kun en sport, men også en måde at interagere med naturen. Mange bueskytter nyder at skyde i skove og åbne områder, hvor de kan få forbindelse til det naturlige miljø.
  4. Filminspiration: Bueskydning har været en central del af mange populære film og bøger, herunder Robin Hood, Hunger Games og Legolas fra Ringenes Herre.
  5. Verdensrekorder: Der er mange forskellige verdensrekorder inden for bueskydning, herunder længden af skuddet og hastigheden på pilen. Den hurtigste pil nogensinde skudt blev målt til over 300 km/t!


Børglum Klosters gamle mure har igennem tiden vidne til mange dramatiske begivenheder. Voldsomme vikingekonger, barske bisper, fromme munke og hårde herremænd havde deres gang her. I dag ligger det gamle kloster og vidner om en tid hvor Danmark blev styret fra Vendsyssel - nu er det udstillinger og oplevelser der lurer bag hvert et hjørne. Under besøget kan I nyde et måltid god mad på den nye Café Vognporten. Se mere på www.boerglumkloster.dk.

Historien

Børglum Kloster var først kongsgård, senere bispesæde og kloster. Klosteret er opført fra 1035 til 1220 af Augustinermunke. Senere blev det Præmonstratensermunke, der kom til at bo på klosteret. Børglum Kloster fungerede som munkekloster indtil reformationen i 1536, hvor det overgik til krongods, og fra 1536 til 1669 blev gården bestyret af kongeligt udpegede lensmænd, indtil det i 1669 overgik i privat eje. Børglum Kloster er blevet ombygget i 1650 og i 1750 senest af Kgl. Bygmester Laurids de Thura. Udover at betræde samme brosten, som H. C. Andersen og Danmarks forrige konger og dronninger, var det også her en legende af egnen, nemlig Biskop Stygge Krumpen. Børn kender ham måske fra julekalenderen "Ludvig og Julemanden", men faktisk var Stygge en person, som havde en særlig rolle under reformationen i Danmark.

Turen stopper ikke her! Forsæt din opdagelse i områdets kunst, kultur og historie.

Kontakt: info@boerglumkloster.dk / +45 98 99 40 11.

Eintritt: 95-550 kr