Samstag 26. Oktober 2024, 10-17.



Vorträge

Temadag i Gudenåhuset: Alliancer og Forbund

Bliv klogere på verdens alliancer og de udfordringer, de står overfor i de kommende år, når Bjerringbro Bibliotek og Bjerringbro Folkeuniversitet inviterer til temadag.

Verden er bundet sammen af alliancer og diplomatiske forbindelser på tværs af lande og kontinenter. Alliancer der udspringer af tider med krige, andre med fokus på handel eller økonomisk udvikling.

Kan alliancerne bestå prøvelserne i de kommende år, vil de styrkes, vil nye opstå, vil de forgå og hvorfor?
Det er nogle af emnerne, vi ønsker at belyse med en temadag om alliancer og forbund. Glæd dig til en spændende dag, hvor vi sætter nogle af de store alliancer under lup og tager temperaturen på sammenholdet og diplomatiet landene imellem.

Program:

Del I

Alliancer og forbund i Nord og Vest

10.00-11.00: NATO - Verdens stærkeste militæralliance i 75 år , Ole Larsen Kandborg, Generalløjtnant, tidligere chef for NATOs internationale militære stab
Natos medlemstal er oppe på 32 lande. Alliancen har gennem tiden tilpasset sin strategi og sine mål for at forhindre krig gennem kollektivt forsvar og reducere spændinger gennem samarbejde.
Efter en periode med afspænding står alliancen i dag over for nye udfordringer, et revanchistisk Rusland med drømme om at genskabe det sovjetiske imperium samtidigt med, at bl.a. nationalistiske strømninger i USA truer med at svække alliancens sammenhængskraft.
Ole Kandborg vil give os et overblik over alliancens udvikling fra 1949 til i dag og diskutere mulighederne for, at NATO fortsat kan garantere medlemslandenes sikkerhed.

11.05-11.15: Pause

11.15-12.15 : EU i den nye verdensorden, Rasmus Brun Pedersen , Lektor v. Statskundskab, Aarhus Universitet

Kinas stigende indflydelse og Ruslands mere aggressive fremfærd i vores nærområde har lagt pres på vores grænser og samarbejdet mellem de europæiske lande. Ud over Ukraine-konflikten er der også andre sikkerhedspolitiske situationer. EU arbejder på konkrete tiltag, selv om der er stigende modstand fra enkelte medlemslande. I foredraget kommer vi også rundt om den aktuelle relation til USA og arbejdsdelingen mellem EU og NATO i lyset af det kommende amerikanske præsidentvalg.

12.20-13.00: Frokostpause

13.00-14.00: Arktisk Råd i sikkerhedspolitisk stormvejr, Camilla Nørup Sørensen, Lektor v. Forsvarsakademiet

Kort tid efter den russiske invasion af Ukraine i februar 2022 blev det Arktiske Råd sat på pause. Efterfølgende er den sikkerhedspolitiske spænding og militære oprustning i regionen kun taget til. Det indstillede samarbejde med Rusland i Arktis har imidlertid store omkostninger for bl.a. klimaforskning og miljøbeskyttelse i regionen, samtidig med at det åbner for, at ikke-arktiske stater kan øge deres indflydelse. Hør om hvordan krigen i Ukraine og det anspændte forhold mellem NATO og Rusland påvirker Arktisk Råd. Og om de udfordringer Rigsfællesskabet står overfor i den fremtidige sikkerhedssituation i Arktis.

14.05-14.15 Pause

Del II

Alliancer i Syd og Øst

14.15-15.15: Den Afrikanske Union under forandring, Thomas Mandrup, Lektor v. Forsvarsakademiet
Den Afrikanske Union (AU) blev etableret i 2002 med store ambitioner om at være en central aktør for at fremme fred, sikkerhed og udvikling på kontinentet. Men flere af de udfordringer, som AU står over for i dag, rejser tvivl om organisationens effektivitet og relevans. Nogle af de primære udfordringer er det stigende konfliktniveau, rivalisering mellem stormagter på kontinentet og medlemsstaternes fokus på egne interesser. AU er en vigtig institution på kontinentet, men dens succes afhænger af dens evne til at tilpasse sig de skiftende realiteter og udfordringer på det afrikanske kontinent.

15.20-15.30 Pause

15.30-16.30: BRIKS+ - alliance, stormagtskoncert eller antivestligt propagandaforum?, Mette Skak, Lektor em. v. Statskundskab, Aarhus Universitet
BRIKS+ er oprindelig en russisk opfindelse, hvis formål er at skabe en geopolitisk modvægt til Vesten. BRIKS-lande som Indien er imidlertid mere optaget af geoøkonomi og udvikling, og der er heller ikke ubetinget tillid til Kina som medlem. Derfor har BRIKS altid været et mere heterogent forum end G7 . Det heterogene præg ved BRIKS er bestemt ikke blevet mindre med udvidelsen af medlemskredsen til BRIKS+ (Brasilien, Rusland, Indien, Kina, Sydafrika samt Egypten, Etiopien, Iran og UAE). Det mest håndgribelige resultat af BRIKS-samarbejdet er oprettelsen af banken NDB.

16.35-16.45: De sidste spørgsmål og tak for i dag

Arrangementet laves i samarbejde mellem Bjerringbrop Folkeuniversitet og Bjerringbro Bibliotek og Gudenåhuset.

Køb billet for kun 75 kr. til hele arrangementet på viborgbib.dk eller ved indgangen.

Medbring selv frokost eller køb i byen i frokostpausen.

Biblioteket og Folkeuniversitetet sørger for vand, kaffe, frugt og kage.

Eintritt: 75 kr

Eintrittskarten kaufen/bestellen Lesen Sie mehr auf der Website