Frivilligcenter og Selvhjælp Haderslev

Storegade 80, Haderslev

Montag 20. Januar 2025 bis Montag 17. März 2025, 8 mødegange 10-12.

Veranstalter: AOF Haderslev



Vorträge

Højskoleformiddage - Haderslev

Mandag 20/1. Manfred Conrath. Kunstig intelligens. Dette foredrag dykker ned i den fascinerende verden af kunstig intelligens (AI) og viser, hvordan denne teknologi er ved at ændre vores hverdag.

Sammen vil vi udforske, hvad AI er, hvordan den fungerer, og hvordan den kan være nyttig for os alle. Med enkle eksempler og spændende indblik i fremtidens muligheder får deltagerne en forståelse af, hvordan AI allerede påvirker vores samfund og åbner nye døre til læring og viden.

Mandag 27/1
Erik Lindsø
Livsglædens nødvendighed

Livsglæden er det, der gør livet levende. Livsmod er det, som man løbende får sat ind på sin glædeskonto. Foredraget sætter ind på fælleskontoen! Jeg har samlet på historier om glædesspredere og skrevet en hel bog om dem. Det var derfor, jeg begyndte at gå med hat, så jeg kan tage den af, når jeg møder dem. Bogen hedder "Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder". Foredraget bygger på bogen, og er et muntert, livgivende foredrag - et mentalt kurbad. Nogle skaber glæde, hvor de går - andre når de går. De sidste har jeg døbt de langtidsskuffede eller de bekymringsparate. Det er når denne tilstand af levebrødspessimisme rammer os, at vi har behov for, at en glædesspreder kigger forbi. Et muntert og livgivende foredrag - et mentalt kurbad. Vi tror, det er nemt at være glad. Men der er ikke noget, der er nemmere at lade være med. Glæden kommer ikke af sig selv. Man må lave opsøgende virksomhed. Hvis der ikke er noget at glæde sig over, er der noget at glæde sig til. Ved at leve livet, erfares det, men ved at elske livet forklares det. Vi må gerne græde over livet, men ikke begræde det. Det handler mit foredrag om. Foredraget en poetisk rundrejse i livsglædens, smilets og den muntre alvors univers.

Mandag 3/2
Leo Schmidt
Vort vestlige demokrati

Kom med på en fascinerende rejse gennem historien med Sejlbåden Galadriel! I dette foredrag, ledsaget af smukke billeder, træder du ind i en verden af eventyrlige steder og afgørende øjeblikke, som har formet vores kultur og demokrati. Foredraget vækker historien til live og udforsker, hvordan de milepæle, vi besøger, har lagt fundamentet for de demokratiske værdier, vi tager for givet i dag. Med engagerende fortællinger og visuelt fortryllende baggrundsbilleder bliver du klogere på fortiden, så du bedre kan forstå nutiden - og måske endda få et glimt af fremtiden. Dette foredrag vil inspirere dig til at reflektere over, hvordan vi selv kan forme fremtidens samfund gennem indsigt i historiens spor.

Mandag 17/2
Jørgen Buch
Sovs og frikadeller

Hvad er egentlig "danskhed"? I en tid, hvor mange søger svar på, hvad der gør danskerne unikke, inviterer dette foredrag dig til en dybere refleksion over dansk identitet. Er danskhed kun brun sovs og frikadeller, eller ligger der noget langt dybere bag? Med spændende perspektiver og overraskende indsigter udfordrer foredraget de gængse forestillinger og viser, at det danske fællesskab rummer meget mere end de typiske symboler. Kom og få nye vinkler på, hvad der binder danskerne sammen - og hvordan vi måske i virkeligheden skiller os ud fra resten af verden.

Mandag 24/2
Allan Wien
Islandske sagaer

Tag med ind i sagaernes rå og uforudsigelige verden, hvor ære, hævn og magtkampe hersker. Mød Ravnkel Frøjsgode - en høvding, så urokkelig og stærk, at han aldrig bøjede sig for nogen. Men netop denne styrke førte til hans fald... troede man. For i en overraskende slutning rejser Ravnkel sig endnu stærkere, med mere magt og gods end før. Hvordan gik det til? I dette medrivende foredrag dykker vi ned i det gamle Islands samfund og udforsker de kræfter, der styrede de stolte høvdinge. Sagaerne byder på blodige opgør og umiddelbare handlinger, som når en høvding hugger hovedet af en træl, blot fordi han "stod så godt for hug." Oplev, hvordan temperament, sociale normer og uforudsigelige drejninger skabte disse tidløse fortællinger - og gør dem stadig lige fascinerende.

Mandag 3/3
Jørgen Glerup
Da jeg var lille

Kom og oplev en stemningsfuld formiddag fuld af erindringer fra dengang, verden var i opbrud, og landet var i ro. Det var tiden, hvor hunden Laika kredsede om jorden, frøken Hansen underviste i klasselokalet, og mælkemanden Kresten Hjulmand kørte dagens mælk til mejeriet. Det var også dengang, Apollo 11 landede på månen, drengene lod håret gro, og pigtrådsmusikken fyldte radioen. Denne fortælling tager dig tilbage til 50'erne og 60'erne med billeder, viser og sange, der vækker minderne til live - en tidsrejse for alle, der længes efter at genopleve de små, store øjeblikke fra en svunden tid.

Mandag 10/3
Kamilla H Bendtsen
Bæveren

I 1999 skete der noget vildt i dansk natur! Efter mere end 2000 års fravær bragte man bæveren tilbage. Først til Klosterheden i Vestjylland, senere til Arresø i Nordsjælland. I dag breder dyrene sig, og flere og flere danskere stifter bekendtskab med bæveren.
Dog er bæveren stadig et forholdsvist nyt dyr i Danmark, vi kender den ikke godt endnu. I dette foredrag kan du blive klogere på Europas største gnaver:
Hvad er bæveren for et dyr? Hvordan lever den? Hvordan påvirker den naturen?
Og hvorfor valgte vi overhovedet at genudsætte dyrene herhjemme?
Hvad sker der i naturen nu, hvor bæveren atter svinger med halen i de danske vandløb.
Foredraget ledsages af en kavalkade af helt unikke billeder fra det danske bæverland i Jylland og på Sjælland.Foredragsholdere er naturfotograf Mikkel Jézéquel og journalist Kamilla Husted Bendtsen.Sammen driver de Alopex Media i Vestjylland. Firmaet beskæftiger sig med naturformidling.
Parret er netop nu aktuel med bogen "Bæveren i Danmark", den første danske fagbog om bæveren.

Mandag 17/3
Uwe Lindholdt
Klimaændringer og klimakrise

Klimaændringer er uden tvivl et af de største natur- og miljøproblemer vi har i
dag. Forskere har i flere årtier meldt ud, at vi burde passe på global
opvarmning og skære ned på udledningen af drivhusgasser, men det har været
svært at trænge igennem, for usikkerhed om konsekvenserne af stigende
temperaturer har ikke været så synlige. Indtil nu. For nu kan vi mærke den globale opvarmning og se dens virkningersom tørke, oversvømmelser og flere storme. Så nu snakker alle om klima, global opvarmning og CO2. Men hvor stort er problemet? Og kan vi gøre noget ved det? FN forudser bl.a., at verdenshavene stiger, dyrearter uddør, og at kraftige storme og monsunagtig nedbør hyppigere vil ramme bl.a. Danmark. Hvordan vil den globale opvarmning påvirke flora og fauna bl.a. i Danmark og i Arktis? Hvad kan vi som enkeltpersoner og samfund gøre for undgå uønskedenklimaændringer?nUwe Lindholdt, som er biolog og kemiker og arbejder i Danmarks Naturfredningsforenings klimanetværk, vil prøve at give svar på disse
spørgsmål.

Hvis du kun ønsker at købe en enkelt billet til et foredrag, kan du kontakte os på telefon 70202377 eller via e-mail: aftenskole@aofsydjylland.dk.

Du kan også købe billetten online:

Klik på 'Tilmeld Kursus'.
Vælg antallet af deltagere, og klik på 'Tilmeld Nu' (selvom prisen vises som 850 kr., vil den blive ændret senere).
Udfyld alle oplysninger i det næste trin. Under 'Pris' kan du ændre det til en enkelt billet.
Fortsæt derefter til bekræftelsen.
Husk at skrive en bemærkning med navnet og datoen for det enkeltforedrag, du ønsker at tilmelde dig

Underviser: Annethe Catharina J. Munk
Hold: 2825111000.

Lesen Sie mehr auf der Website