Donnerstag 10. April 2025, 17.30-19.



Vorträge

Memes, AI og cyberkrigens skjulte slagmarker

Hvordan bliver en celeb-skandale eller en OL-bokser til strategiske brikker i en global cyberkrig? Og hvorfor blev idoldyrkelsen af manden bag et skyderi på Manhattan så massiv?

Internetfænomenet memes kan virke uskyldige - en hurtig joke eller en visuel kommentar. Men de kan også være våben, der truer demokratier og destabiliserer den offentlige samtale. Med avancerede værktøjer som kunstig intelligens, deep fakes
og målrettede kampagner har cyberkrigen udviklet sig til at inkludere ikke kun hacking, men også manipulation af folke- og mediestemningen.
Medieforsker Line Nybro Petersen forsker i det presserende problem med konspirationsteorier, misinformation og ekstremisme, der spredes online, især rettet mod midaldrende personer (!). Få indsigt i den nye ekstremismes usynlige mekanismer og bliv klogere på, hvordan du spotter en meme-hær og falske bots på cyberkrigens skjulte slagmarker.

På scenen
Line Nybro Petersen, ph.d., lektor i medievidenskab ved Københavns Universitet. Hun har forsket i fankultur og digital deltagelse og er i øjeblikket leder af et europæisk forskningsprojekt om 'Social Media Narratives: Addressing Extremism in Middle-Age' (smidgeproject.eu).
Aftenens vært er Katrine K. Pedersen, ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet og forfatter til en række bøger om digital kultur og modkultur. Hun har i sit arbejde fokus på den nye ekstremisme, når populærkultur, politik og ekstremisme smelter sammen og de praksisser, der er opstået i opmærksomhedsindustrien. Derudover er hun vært på Politiken-podcasten 'Meme dig til magten'.

Program for 10. april 2025

Kl. 17.00 Dørene åbner, og KU er vært ved et glas vin eller vand, som er inkl. i billetprisen.
Kl. 17.30 Samtale (ca. 45 min.) efterfulgt af spørgsmål fra publikum (uden pause).
Kl. 19.00 Universitetsbiblioteket lukker.
Verden forsøgt forklaret er en samtalerække om det, der former vores fælles verden. Ugens gæst bidrager med forskningsbaserede perspektiver på temaer fra den offentlige samtale - det, vi taler om, stemmer om, strides om og samles om. Bliv klogere sammen med nogle af landets førende forskere, når de fra intimscenen i det historiske Københavns Universitetsbibliotek i Fiolstræde giver deres bud på, hvad der er op og ned i aktuelle diskussioner om emner, der betyder noget.
'Verden forsøgt forklaret' er støttet af Novo Nordisk Fonden.
Bemærk!
Vi optager billeder og lyd fra samtalen denne aften til brug i video og podcast, som udgives den følgende uge. Når du deltager, skal du derfor være forberedt på og indforstået med, at du kan indgå i lyd og billeder. Bibliotekets arkitektur og det forhold, at vi optager undervejs, gør, at udsynet fra de opstillede stole vil være af forskellig kvalitet. Der vil fra nogle vinkler være lys fra opsatte lamper.

Eintritt: 50 kr

Eintrittskarten kaufen/bestellen