Tisdag 12 november 2024, kl. 19-21.

Arrangör: FO-Aarhus



Föredrag

Foredrag om Radikal tillid - i Folkehuset Tilst

Bliv klogere på tillid; hvordan gør vi verden bedre ved at stole på alle omkring os, særligt hvis de prøver at stjæler vores pung?

Hvordan vi gør verden bedre ved at stole på alle omkring os, særligt hvis de prøver at stjæler vores pung

Ansigtets etik * Tillidsøvelser * Den Anden * Opgør med new public management * At tomle * Det fordomsfri møde * Tillid frem for kontrol * Fænomenologi

Tillid er måske det mest værdifulde, vi har. Fordi det forbinder mennesker og holder samfundet sammen. Vi danskere har rigeligt af tillid. Ikke mindst fordi der - modsat de fleste andre ting af værdi - bliver mere af den, jo mere vi bruger den. Alligevel indretter vi stadig nye kontrolsystemer i samfundet og på arbejdspladsen, så vi er sikre på, at ingen bryder vores tillid. Hvordan undgår vi dette paradoks? Med endnu mere tillid! Lad din bil stå ulåst, lad pungen ligge fremme på cafébordet, og bed en vidt fremmed om hjælp.

I en verden med krig, svig og mistro, udgør tilliden det umulige møde med et andet menneske, der ikke burde kunne ske. Men det sker. Fordi tilliden ligger i selve ansigtet på Den Anden: Når blikkene mødes, falder fordommene. Radikal tillid handler om ikke at skyde et begreb ind foran Den Anden, men at møde blikket og holde det fast. I praksis handler tillid også om at gøre sig selv sårbar og stole på andre. Som vi gør, når vi eksempelvis blaffer, spørger fremmede om hjælp eller opsøger nogen, vi er uenige i. På den måde er tillid en muskel, vi hele tiden må holde ved lige.

Hvorfor interessere sig for ideen?

Ideen om radikal tillid strider mod det meste, vi har lært, men den gør os ikke desto mindre både lykkeligere og har potentialet til at forandre verden. Radikal tillid kan gøre op med kontrollen og sætte os fri til at handle - på arbejdspladsen og i lokalsamfundet.

Hvad får jeg ud af foredraget?

Med en filosofisk indføring i tillidens fantastiske verden og med konkrete tillidsøvelser, bliver du klædt på til at leve et mere tillidsfuldt liv.

Om underviseren

Jakob Holgersen Lovas er filosof og optaget af, hvordan ideer kan påvirke vores liv og handlinger. Han er uddannet i filosofi og kritisk teori fra Københavns Universitet og Ludwig Maximilian Universität München, og han har som lærer i filosofi undervist hundredvis af mennesker i vores kulturs bedste ideer og det potentiale, de har til at skabe forandringer. Han har holdt foredrag over hele landet og skrevet om mange forskellige emner. Hans fokus er altid at få filosofien væk fra den verdensfjerne abstraktion og ud i virkeligheden for at skabe værdi for mennesker. Her har filosofien et enormt overset potentiale.

Jakob Holgersen Lovas er et højskolemenneske, der tror på dannelse og værdien af at virke i samspil med andre. Derfor er han medstifter af Danmarks grønne højskole, Højskolen Grobund, der ligger på Djursland ved Ebeltoft, og holder kurser i tiny house-byggeri, permakulturlandbrug og filosofi om grøn omstilling.

Arrangeret i samarbejde mellem FO-Aarhus, Folkehusene i Aarhus og Sundhed & Omsorg i Aarhus Kommune

Entré: Almen: 150 kr Pensionister/Studerende: 100 kr

Köp/beställa biljetter Läs mer på webbplatsen