Torsdag 30 januari 2025, kl. 17.30-19.



Föredrag

Hvorfor transpersoner har fået nok af din nysgerrighed

Har du hørt nogen tale om transpersoner som mennesker der er "fanget i den forkerte krop" indtil de får en "kønsskifteoperation"?

Så har du hørt to af de mest almindelige og skadelige stereotyper, der findes om transkønnede.
Transpersoner er blevet kastebolde i tidens kulturkamp. Og de historier, der fortælles om kønsminoriteter i den offentlige samtale former transpersoners virkelige liv - hvad enten der er tale om løgn, fordomme, fakta eller fiktion.
Bliv klogere på hvordan, når køns- og litteraturforsker Mons Bissenbakker fortæller om transpersoners rolle i dansk litteratur. Kommer de selv til orde eller er de genstand for cispersoners nyfigne blik? Og hvorfor har transpersoner det så ambivalent med selvfortællingen?
Længe har transpersoner skullet bekræfte stigmatiserende myter for at blive hørt - både i behandlingssystemet, i offentligheden og sågar i deres egne selvbiografier. Men transition er ikke Barbie der bliver til Ken med én enkelt operation, det er en kompleks og vildt varieret proces. En gruppe nye forfattere er færdige med at forklare sig og tilpasse sig klicheen. For første gang fortæller de ikke bare den historie, som samfundet gerne vil høre - og for første gang skriver de i kor.
I Biblioteket i Fiolstræde vil Mons Bissenbakker fortælle, hvad vi kan lære om køn og identitet ved at lytte til disse nye stemmer.
På scenen

Mons Bissenbakker er lektor ved Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet og leder af Center for Køn, seksualitet og forskellighed. Han bliver interviewet af Elisabeth Skou Pedersen, der har en Ph.d. i litteraturhistorie.
Program for 30. januar 2025
Kl. 17.00 Dørene åbner, og KU er vært ved et glas vin eller vand, som er inkl. i billetprisen.Kl. 17.30 Samtale (ca. 45 min.) efterfulgt af spørgsmål fra publikum (uden pause)Kl. 19.00 Universitetsbiblioteket lukker.

Verden forsøgt forklaret er en samtalerække om det, der former vores fælles verden. Ugens gæst bidrager med forskningsbaserede perspektiver på temaer fra den offentlige samtale - det, vi taler om, stemmer om, strides om og samles om. Bliv klogere sammen med nogle af landets førende forskere, når de fra intimscenen i det historiske Københavns Universitetsbibliotek i Fiolstræde giver deres bud på, hvad der er op og ned i aktuelle diskussioner om emner, der betyder noget.
'Verden forsøgt forklaret' er støttet af Novo Nordisk Fonden.
Bemærk!
Vi optager billeder og lyd fra samtalen denne aften til brug i video og podcast, som udgives den følgende uge. Når du deltager, skal du derfor være forberedt på og indforstået med, at du kan indgå i lyd og billeder. Bibliotekets arkitektur og det forhold, at vi optager undervejs, gør, at udsynet fra de opstillede stole vil være af forskellig kvalitet. Der vil fra nogle vinkler være lys fra opsatte lamper.

Entré: 50 kr

Köp/beställa biljetter