Onsdag 19 februari 2025, 19:30 - 21.30.

Arrangör: Haderslev Arkiv- og Museumsforening



Föredrag

"Det tyske mindretal, retsopgøret og Fårhuslejren"

Foredragsholder er fhv. museumschef dr.phil. Henrik Skov Kristensen, Frøslevlejrens Museum, som vil fortælle om det tyske mindretal i Sønderjylland efter 2. verdenskrig.

I maj 1945 gik det tyske mindretal i Sønderjylland i afgrunden sammen med Nazityskland. Fra 1940 til 1945 havde mindretallet været solidarisk med den tyske besættelsesmagt, både politisk, militært, økonomisk og kulturelt, og derfor blev mindretallet ramt hårdt under retsopgøret efter den Anden Verdenskrig. Ikke mindre end 3.500 personer fra det numerisk beskedne mindretal kom bag Fårhuslejrens pigtråd i kortere eller længere tid. Omtrent hver fjerde dømte danske statsborger var fra det tyske mindretal i Sønderjylland. Derfor har Fårhus helt op til vore dage været et helt centralt symbol i mindretallets erindring og identitetsdannelse - et symbol på et uretfærdigt retsopgør.
Med baggrund i sine to debatskabende og anmelderroste bøger "Straffelejren. Fårhus, landssvigerne og retsopgøret" fra 2011 og "Gerningsmænd eller ofre? Erindringen i det tyske mindretal i Sønderjylland om nazismen, verdenskrigen og retsopgøret" fra 2019 fortæller fhv. museumschef i Frøslevlejrens Museum, dr. phil. Henrik Skov Kristensen, om det tyske mindretal og retsopgøret.

Entré: 50 kr; gratis for medlemmer