Arkiv: Overstået event
Bygholm Landbrugsskole

Hattingvej 49, Horsens

Tisdag 27 augusti 2024 till tisdag 19 november 2024, 7 mødegange kl. 15-17.

Arrangör: AOF Horsens-Hedensted Aftenskole



Undervisning

Senioruniversitetet i Horsens

Program - Efterår 2024. Senioruniversitetet består af syv forelæsninger til en samlet pris af kr. 495. Kaffe/te er inkl. Er du i tvivl om noget, er du velkommen til at kontakte AOF Aftenskolen på 86 81 21 00. Forelæsningerne:.

27. august 2024 kl. 15:00 - 17:00
Signe, Oluf og afvigernes ø
En samtale med Poul Nyrup Rasmussen om magt og afmagt og menneskelige relationer.
v, professor Poul Duedahl, fhv. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen og museumsinspektør Maria Clement Hagstrup.

Med afsæt i bogen "Afvigernes ø" om Livø Anstalten og de to DR-dokumentarer om henholdsvis faren Oluf, der var anbragt på Livø fra 1924-1931, og datteren Signe, der i 1993 tog sit eget liv, sætter tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen sammen med de to historikere Poul Duedahl og Maria Clement Hagstrup fokus på store emner som ensomhed, sårbarhed, medmenneskelighed, relationer, kærlighed, magt og afmagt. Hvad kan historien om Livø og alt det, der fulgte, lære os i dag? Og hvordan har Signe og Oluf på hver deres måde været med til at sætte kursen for Poul Nyrup Rasmussens virke som statsminister og som stifter af Det Sociale Netværk/Headspace Danmark.

10. september 2024 kl. 15:00 - 17:00

Rockens rødder
Strejftog gennem rock'n' roll'ens amerikanske ungdom
v. Tore Daa Funder, journalist og magister i kulturformidling & Peter Kemp, magister i dansk og retorik

Med afsæt i de mest prominente, toneangivende og stilskabende navne i fødslen af rock'n' roll - foldes historien ud til tonerne af sprød og velklingende musikhistorie til øregangene. Elvis, Chuck Berry, Johnny Cash, Little Richard, Jerry Lee Lewis og Roy Orbison er alle uomgængelige figurer i fortællingen om en lyd, der rystede samtiden - og runger op gennem eftertiden. Rock 'n' roll' ens heftige og kolbøtteagtige historie bliver her gjort levende og nærværende - krydret med vilde og utrolige anekdoter.

24. september 2024 kl. 15:00 - 17:00
H. C. Andersens humor
v. Jacob Bøggild, lektor ved Syddansk Universitet

H.C. Andersen formulerede selv, at humoren egentlig var saltet i hans eventyr. Altså den kvalitet, der gav dem skarphed og kant. Han gav også udtryk for, at hans eventyr var skrevet med en form for dobbelt henvendelse, så den voksne læser også kunne få noget ud af dem. Vil det sige, at humoren er det ekstra krydderi, som sikrer, at Andersens eventyr også kan interessere et voksent publikum? Så enkelt forholder det sig ikke. I virkeligheden har Andersens humor i eventyrene mange ansigter. Foredraget vil indkredse en række forskellige fremtrædelsesformer, som Andersens humor kan antage - både når den er lun og tilforladelig og når den er mere urovækkende.

8. oktober 2024 kl. 15:00 - 17:00
Jylland mellem tvende have
v. Inga Kofoed Andersen, geolog og foredragsholder

Vi lever i et land omgivet af vand. For mere end 10.000 år siden var det meste af Danmark dækket af et tykt lag is, som smeltede og efterlod de jyske landskaber, vi bor i - med fjorde mod øst og sandjorde mod vest
Neden for de stejle skrænter ved As Hoved er stranden fyldt med sten, som isen bragte med fra de skandinaviske fjelde. Og bakkerne i Bjerre Herred er et andet meget synligt vidnesbyrd om isens besøg. Havet æder sig ind i halvøens kyster og forårsager store skred. Andre steder på Østjyllands kyst rammes byer af kraftige oversvømmelser under ekstreme vejrforhold
Billedforedraget vil være krydret med eksempler på samspillet mellem mennesker og natur.

22. oktober 2024 kl. 15:00 - 17:00
Blind med et brag
v. Simon Bendfeldt, coach og konsulent i eget firma

Med afsæt i bogen "Blind med et brag" er der fokus på, hvordan vi opnår et godt liv. Simon tager os med på sin rejse fra en udsendelse til Balkan, videre over en landmineulykke i Danmark til sit nuværende virke som coach. I dag har han et særligt skarpt blik på mennesker, der er ramt af livets barskere sider.
Simons udsendelse som soldat og senere mineulykke rejste eksistentielle spørgsmål, som han siden har søgt svar på. Han stiller skarpt på, hvad der giver livet mening og fylde. En pointe er, at vi skal se ud og kæmpe for noget, der er større end os selv.

5. november 2024 kl. 15:00 - 17:00
Videnskab og Tro: mod- eller medsætninger
v. Johan Fynbo, professor i astronomi på Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet

I den offentlige debat fremstilles naturvidenskab og religiøsitet ofte som hinandens modsætninger. I foredraget vil Johan først skitsere sin vej ind i forskningen fra en baggrund som småbondesøn fra Herslev. Dernæst vil han fortælle kort om, hvad han arbejder med indenfor astronomien og skitserer det man kan kalde astronomiens verdensbillede. Endelig vil han diskutere spændingsfeltet mellem tro og forskning og argumentere for, at det er fuldt ud muligt at arbejde som forsker som et troende menneske uden at slå meget store knuder på sig selv.

19. november 2024 kl. 15:00 - 17:00
Planternes manifest
v. Michael Broberg Palmgren, professor, dr. scient på Institut for Plante- & Miljøvidenskab, KU

Der vil blive berettet om plantelivets udviklingshistorie og planternes helt enorme diversitet og tilpasning og betydning for alle vi andres liv og udfoldelse.
Michael Palmgren vil lære os at respektere planterne. For de er smartere, de er stærkere, de var her før os, og de vil være her efter os. Vi er intet uden planterne. De er alt uden os.

Foto: NASA, ESA, CSA, STScI, Janice Lee (STScI), Thomas Williams (Oxford), Rupali Chandar (UToledo), Daniela Calzetti (UMass), PHANGS Team

Underviser: Flere Forskellige Undervisere
Hold: 3824211001.

Läs mer på webbplatsen