Fredag 29 november 2024, kl. 07.30-20.30.

Arrangör: FOF Sydjylland



Övrigt

Regan vest - heldagstur fra Skærbæk

Koldkrigsmuseet REGAN Vest ligger skjult 60 meter under en kridtbakke og blev opført i al hemmelighed i 1960'erne i Rold Skov nær Rebild.

I tilfælde af en atomkrig skulle ca. 350 personer bringes i sikkerhed her - regeringen, embedsmænd og den siddende regent. I dag står bunkeren uberørt og er fuldt møbleret med alt originalt interiør intakt.

Tag med FOF på heldagstur til Rold Skov og oplev bunkeren indefra. Der er god tid til også at se udstillingen om den kolde krig - og ikke mindst "Maskinmesterboligen". Læs mere nedenfor.

Rundvisningen i bunkeren foregår i grupper på 10 personer og afgår på bestemte tidspunkter.

Vi spiser frokost i museets café. Der er bestilt 3 stykker smørrebrød pr. person (inkluderet i prisen, sammen med en øl eller vand). Yderligere fortæring er egenbetaling og afregnes med caféen.

Vi sørger for morgenkaffen, som vi nyder i bussen sammen med friskbagt morgenbrød på turen nordpå.

Intro til turen

Lektor Jørn Buch fortæller fredag den 18. november 2024 kl. 14.00 om "Den kolde krig" på Kulturhuset Emanuel i Skærbæk. Fortællingen kan høres som en introduktion til besøget på koldkrigsmuseet.

Klik her for at læse om foredraget og køb billet

Guidet rundvisning i bunkeren

Den halvanden time lange rundvisning foregår til fods og fører forbi alle anlæggets vigtigste rum og funktioner. Stemningen er sat fra det øjeblik, man kommer ind i den særprægede ribbede indgangstunnel, hvis udformning var en del af atombeskyttelsen. Og alvoren bliver yderligere understreget, når man - 60 meter under jorden - kommer ind til selve krydspunktet med sluse, tonstunge trykdøre og dieselgeneratorer, der skulle forsyne anlægget med strøm.

Herfra fortsætter turen ind i selve det sikrede anlæg. Efter et besøg ved indre vagt, gøres der holdt i udenrigsministeriets møderum, hvor der fortælles om stedets bemanding. En del af de folk, der skulle gå med i REGAN Vest, var et teknisk personel, som skulle sørge for at få anlægget og hverdagen omkring regeringen til at fungere. Netop den gruppes opgaver er i fokus, når turen går forbi kommunikationsafdeling og lægevagt.

Det politiske arbejde er i centrum, når rundvisningen fører gennem forsvarsministeriets gang og ind til regeringens situationsrum. Her fortælles om de planer, man havde for at redde landet gennem en krig, om trusselsscenarierne og om, hvorfor netop REGAN Vest blev valgt som demokratiets sidste bastion. Næste stop på turen er regentens rum og fortællingen om regentens rolle ved en indflytning.

Tilbage i centralgangen vises ringenes særlige atomsikrede hulrumskonstruktion, inden der fortsættes ud bagerst i anlægget til luftindtaget og ventilationen. Her sættes der dels spot på REGAN Vests evne til at rense luften for krigsgasser og radioaktivitet, og dels på indsugningsskakternes rolle som nødudgange.

Turens sidste del kredser om hverdagen og de dagligdags gøremål. Om soverummene og "den varme sengs princip", om køkken, mad og lagre og om muligheden for i dagligstuen at holde fri, se TV, spille et spil eller læse en bog. Turen slutter i cafeteriaet, hvor anlæggets beboere kunne nyde sin mad til synet af en smuk forårsskov og lyden af fuglefløjt - begge dele i form af vægtapeter og kassettebånd.

Udstillingen om den kolde krig

"Faren for krig er ikke udryddet". Sådan indledte statsminister Viggo Kampmann sin tekst i folderen Hvis krigen kommer, der blev husstandsomdelt i hele Danmark i 1962. Folderen informerede befolkning om, hvordan man skulle forholde sig i tilfælde af en atomkrig - herunder anvisninger på, hvordan man kunne indrette private beskyttelsesrum.

I udstillingen kommer vi tæt på danskernes hverdag under den kolde krig. Udstillingerne er bygget op som øer, man kan besøge uafhængigt af hinanden. De omhandler blandt andet atomkraft og frygten for atomkrig, det civile beredskab og den skjulte planlægning under den kolde krig samt information om bunkerens helt specielle konstruktion. Udstillingen indledes med et hurtigt overblik over de internationale begivenheder, der formede den kolde krig.

Den nye atomteknologi skabte både håb og frygt. På den ene side så man en uudtømmelig og billig energikilde til gavn for hele verdens befolkning. På den anden så man en teknologi, der kunne bruges til at skabe altødelæggende våben.

Det skabte spændinger mellem øst og vest i den store verden, og det skabte politiske spændinger internt i Danmark. Var man for eller imod Danmarks engagement i den militære alliance NATO? Litteratur, kunst og musik - alt fik politisk betydning, og det kunne fra begge sider synes svært af udtrykke nuancerede holdninger i den stærkt polariserede debat.

Truslen om en atomkrig blev taget meget alvorligt verden over - også i Danmark, hvilket opførelsen af REGAN Vest blandt andet vidner om. Men der foregik meget mere planlægning i det skjulte. Der findes eksempelvis lister over, hvilke biler og boliger, myndigheder kunne inddrage i tilfælde af krig, og landet over blev skjulte lagre fyldt med udstyr, der skulle hjælpe befolkningen gennem en krig.

Koldkrigsbunkeren har en helt speciel konstruktion - blandt andet er store dele udformet efter NATO's forskrifter og anbefalinger til atomsikrede regeringsbunkere.

Udstillingerne rummer også en koldkrigsbiograf med små film og reportager, der kører i loop.

Maskinmesterboligen

Maskinmesterboligen ved REGAN Vest fungerede som tjenestebolig for den maskinmester, som stod for den tekniske drift i REGAN Vest bunkeren. Huset blev bygget samtidig med bunkeren, og det stod færdig i 1966, to år før end selve REGAN Vest-bunkeren.

Tjenesteboligen blev bygget samtidig med bunkeren af en helt særlig årsag. Den havde nemlig også til formål at spærre for indkig til selve indgangspartiet til bunkeren, de sidste år af byggeriet. Boligen har siden den stod færdig haft samme funktion - familiehjem og skalkeskjul for den hemmelige bunker. Den sidste maskinmester flyttede ud af huset i 2010.

Maskinmesterboligen er i dag indrettet, som den kunne have set ud, mens maskinmesterfamilien boede i huset. Hele huset er indrettet som et hjem anno 1980, og som museumsgæst er det tilladt at gå på opdagelse i hjemmet, sidde i møblerne, mens man ser tv, eller bladrer i ugebladene i aviskurven. Derudover kan man høre radio, se fjernsyn, lytte til kassettebånd, spille tv-spillet Pong eller iføre sig 80'er tøj og få sendt et foto til sin mail.

Rundt omkring i boligen kan man desuden møde familiens medlemmer og høre deres historier på skærme. De fortæller om at bo i huset med den store hemmelige bunker i baghaven, deres opfattelse af tiden og den kolde krig.

Inkluderet i turens pris er
  • Moderne turistbus
  • Turguide på hele turen
  • Morgenkaffe og morgenmad i bussen
  • Entré og guidet rundvisning i bunkeren
  • Besøg i udstilling om den kolde krig
  • Besøg i maskinmesterboligen
  • Frokost - 3 stykker smørrebrød og en øl eller vand
Rejseforsikring og afbestillingsforsikring er ikke inkluderet i turens pris - det anbefales, at man inden rejser undersøger om man er dækket af egen forsikring.

Værd at vide

Hver deltager skal tilmeldes enkeltvis.

Man skal være selvhjulpen for at deltage i turen. Bemærk, at rundvisningen i bunkeren tager halvanden time og foregår til fods. Der er siddepauser undervejs.

Afgang fra parkeringspladsen på Skærbæk Station, Jernbanegade, 6780 Skærbæk, senest kl. 07.30. Kom i god tid, så der er tid til tjek-in inden afgang.

Forventet ankomst til Skærbæk, kl. ca. 20.30.

Vi tager forbehold for ændringer i programmet.

Man skal være selvhjulpen for at kunne deltage på turen

Underviser: Ena Kristinna Frandsen
Hold: 2420507.

Läs mer på webbplatsen