Kulturhuset Skanderborg

Parkvej 10, Skanderborg

Tisdag 28 januari 2025 till tisdag 25 mars 2025, 3 mødegange kl. 10-12.

Arrangör: AOF Skanderborg-Odder



Undervisning

Seniorakademi foråret 2025

Forår 2025 KURSUS 7525111400. Tirsdage fra 10 - 12. Pris 375 kr. Pr. Sæson (3 forelæsninger) inkl. Kaffe/te og brød.

28.01 kl. 10 "Hvor har de store fremskridt i cancerforskning været de seneste 10 år, og hvor kan vi forvente, at det vil slå igennem i behandlingen de kommende år?".Ved Peter Hokland, professor i hæmatologi og cancer terapi, dr. med.
Kampen imod kræft er et langt sejt træk af små fremskridt iblandet store ryk. Det seneste tiår har heldigvis været et af de sidste. Dette er takket være gennembrud i den måde vores immunsystem kan vækkes fra dvale til at se en række kræftformer, der ellers har "gemt sig" for det. Dette har betydet at især blod- og lymfekræft, men også andre kræfttyper, kan angribes mere målrettet. Dette har ydermere medført, at behandlingen af disse sygdomme bliver med mindre kemoterapi og på en måde, som i meget højere grad kan foregå på patientens præmisser. Peter Hokland vil fortælle om immunterapi og sætte dette i samfundsmæssigt perspektiv lyset af, at mange af de nye behandlinger er meget bekostelige for samfundet.

25.02 kl. 10.00
Jernudvindingspladsen ved Sigkærgård. Ved Arkæolog Anders Hagen Mørk, Museum Skanderborg
Nye arkæologiske udgravninger viser, at der for ca. 1500 år siden har været en usædvanlig stor produktion af jern ved Skanderborg. En produktion der har været vigtig for jernaldersamfundet.I forsommeren 2023 udgravede arkæologer fra Museum Skanderborg en stor jernudvindingsplads i Gram øst for Skanderborg - kun 2,5 km fra den store jernalderoffermose i Illerup Ådal. Ved de arkæologiske undersøgelser blev der indenfor et 1,3 ha stort udgravningsfelt fundet ikke færre end 170 såkaldte slaggegrubeovne, anvendt til jernfremstilling. Kulstof 14-dateringer viser, at denne ovntype har været i anvendelse herhjemme gennem knap et halvt årtusind fra ca. 150-600 e.Kr. - altså omtrent fra begyndelsen af yngre romersk jernalder til slutningen af ældre germanertid. Den nye jernudvindingsplads ved Skanderborg er med sine 170 slaggegrubeovne blandt de største jernudvindingspladser i denne del af landet, og den føjer et helt nyt kapitel til vores viden om jernproduktion i Østjylland i yngre jernalder.
Hør om de spændende fund fra Sigkærgård-udgravningen og oplev i ord og billeder oldtidens jernproduktion fra opgravning af myremalm til smedning af jerngenstande.

25.03 kl. 10.00
Tyngdekraft Ved Sofie Marie Koksbang
Assistant Professor, CP3-Origins, University of Southern Denmark
Villum Young Investigator
Member of the Danish Young Academy

Vi kender allesammen tyngdekraften som det, der får os til at klistre fast på jordens overflade og vores oplevelser af tyngdekraften kan beskrives eksemplarisk via Newtons tyngdelov fra 1687 som vi lærer om i skolen. Men der er langt fra Newtons 350 år gamle idé til den moderne forståelse af tyngdekraften. I dag er den førende teori for tyngdekraften Einsteins generelle relativitetsteori fra 1915. Med den ved hånden kan vi ikke blot forstå æbler der falder og planeternes baner om deres stjerner men også selve universet. Men selv Einsteins geniale forståelse af tyngdekraften er mangelfuld og for at løse de sidste at universets helt store gåder søger vi i dag efter en ny teori for tyngdekraften så vi kan svare på fundamentelle spørgsmål om universet såsom hvordan det for næsten 14 milliarder år siden tilsyneladende opstod ud af ingenting

Underviser: Lærer Oplyses Senere
Hold: 7525111400.

Läs mer på webbplatsen