Museum Østjylland - Kulturhuset

Stemannsgade 2, Randers C

Torsdag 3 april 2025, 19:00 - 21:00.



Föredrag

Randers - en middelalderby ved Gudenåen

Hør fortællingen om middelalderens Randers og om, hvordan byen opstod og udviklede sig. Det er museumsinspektør Thomas Guntzelnick Poulsen, der fortæller.

Museum Østjylland fik i 2024 midler fra Kulturministeriet til at dykke ned i det middelalderlige Randers. Formålet med projektet var at undersøge, hvorfor og hvordan Randers udviklede sig som by gennem middelalderen.

Nu kan du i et foredrag høre om resultaterne af det spændende projekt. Det er museumsinspektør Thomas Guntzelnick Poulsen, der fortæller.

Randers rummer et stort potentiale for arkæologiske undersøgelser, med såkaldte kulturlag på op til fire meters tykkelse. Der er med andre ord masser at dykke ned i!
Siden 1873 er der gennemført omkring 90 udgravninger i den gamle bykerne, men der mangler stadig et samlet overblik over materialet. Der er også flere centrale spørgsmål, som arkæologien endnu ikke har besvaret. Hvor og hvornår opstod det ældste Randers?
Hvordan adskilte byen sig fra andre middelalderbyer, der ofte havde en domkirke?

Med udgangspunkt i eksisterende udgravninger og supplerende boreprøver har projektet kortlagt byens udvikling, især i forhold til landskabet ved Gudenåen.
Projektet har fokuseret på, hvor og hvornår bebyggelser og gader blev grundlagt, og hvordan beboerne optimerede byens areal ved opfyldning og inddæmning.

Et vigtigt mål med projektet var at skabe et stærkt grundlag for fremtidig forskning om middelalderens Randers og at styrke byens rolle i den nationale og internationale byhistoriske forskning, hvor byen manglede at gøre sig gældende.

Der kan købes kaffe, te og kage til foredraget.

Entré: 85 kr

Köp/beställa biljetter Läs mer på webbplatsen