Kolding Bibliotek

Slotssøvejen 4, Kolding

Monday 21 October 2024, 4.30 pm - 5.30 pm.



Lectures

Talk: Crazy Patchwork & Koldingkjolen

Hør tekstilansvarlig Annette Herbst fortælle om tilblivelsen af Koldingkjolen.

Kongernes Samling, Koldinghus får løbende ældre hvidsyning foræret - håndsyede og broderede hvide løbere og duge mm., som givernes bedste- eller oldemødre omhyggeligt har fremstillet i hånden. Giverne afleverer med andre ord betydningsfulde familiearvestykker, der fortæller om en svunden tid.

Der er tale om unikt og fint håndarbejde, der desværre ofte kommer til at leve en hengemt tilværelse i skuffer og skabe og sjældent bliver brugt. Det har frivillige fra Den Kongelige Systue på Koldinghus lavet om på: henover sommeren har de fremstillet Koldingkjolen - en hvid-i-hvid genbrugskjole i 1800-tals stil fremstillet af det gamle håndarbejde, som nu har fået nyt liv.

Slottets gæster havde mulighed til at være med til at fremstille kjolen hjemme med udgangspunkt i eget hvidsyning.

Koldingkjolen er inspireret af den nyligt afsluttede udstilling Prinsessekjoler, der viste H.K.H. Prinsesse Benediktes kjoler og dragter, hvoraf flere er omsyede. Kjolen er således en hyldest til gammelt håndværk, design og tekstil-genbrug. Et genbrugsprojekt skabt af arven fra Kolding-familier gennem generationer, hvor fortid, nutid og fællesskab forenes.

Kjolen står udstillet på Kolding Bibliotek til og med den 22. oktober. Og til foredraget vil Annette Herbst fortælle om tilblivelsen af Koldingkjolen.

Crazy Patchwork- Teknikken bag Koldingkjolen

Ordet patchwork betyder lappearbejde, og det er en gammel teknik, hvor man syr stofrester sammen til større stykker, f.eks. tæpper og duge.

Stoflapperne klippes typisk i forskellige geometriske former som tre- og firkanter, der sys sammen i dekorative mønstre.

Crazy Patchwork anses for at være en af de ældste former for patchwork og består af stofstykker syet på et bundstykke.De oprindelige Crazy Patchwork-genstande var udelukkende brugsting syet af aflagt tøj eller tæpper.

Crazy Patchwork-teknikken er valgt til Koldingkjolen, da den er en levende og livskraftig arbejdsmetode, som tidligere var en praktisk foranstaltning, men som i dag er et fornemt udtryk for kunsthåndværk.

Bladet Husflid skriver i 1883: "Endvidere forarbejdes en Mængde Affald, der tidligere gik til Spilde, til nyttige Ting, såsom garnender, klude o. lign. Kludene sammensyes til Tæpper og Gardiner, og man må forbavses ved at se de nydelige Ting".

Hvidsyning

Hvidsyning er et fællesnavn for ældre dansk, håndsyet broderi på hvidt bomuld eller hør i form af duge, løbere, kraver eller lignende. Det er meget populært fra ca. 1850-1950.

Hvidsyning er udført med stor håndværksmæssig kunnen og omhu. I 1900-tallet går man fra til håndsyet tekstil det maskinproducerede, og dermed mister håndarbejde og hvidsyning sin popularitet og udbredelse.

Den Kongelige Systue

Ca. 40 frivillige møder hver uge ind på Koldinghus' Kongelige Systue og syer de meget populære dragter, som bruges i udklædningsværkstedet.

Næsten alle materialer til dragterne er genbrugsstof, som er doneret. Det kan være mange forskellige slags stof fra private hjem eller fra butikker, der er lukket. Fælles for donationerne er, at de får nyt liv gennem de frivillige på vores systue.

Uden de mange donationer kunne vi ikke skabe det fantastiske udklædningseventyr, som vores gæster sætter stor pris på, og som vi i Kongernes Samling er meget stolte af.

Om foredragsholderen

Annette Herbst arbejder ved Kongernes Samling Koldinghus som Formidlingsudvikler og Tekstilansvarlig.

Hun er uddannet Cand. Pæd. Didaktik i materiel kultur fra Aarhus Universitet og har i 40 år haft sit virke inden for kultur- og tekstilområdet.

Entrance fee: Gratis billetter

Buy/order ticket Read more on the website