Biblioteket Gråsten

Ahlmannsparken, Ahlefeldvej 4, Gråsten

Tuesday 25 February 2025, 7 pm - 9 pm.



Lectures

DNA'en omkring os - Livestreaming fra Aarhus Universitet

Gråsten: Dyr, planter og svampe efterlader spor af DNA i naturen - kaldet miljøDNA. Hør om hvordan DNA'en i jorden, i vandet og i luften kan bruges til at beskrive arter og bestande i vores økosystemer.

Vores planet er unik fordi livet kun eksisterer her - så vidt vi ved. Enhver, der tilbringer et par timer udenfor i naturen, vil hurtigt erkende den mangfoldighed af liv som trives i de mange forskellige økosystemer Jorden tilbyder. Hvad de færreste mennesker dog ved, er at udover den rige mangfoldighed af levende organismer - fra bakterier til blåhvaler - er Jorden også rig på DNA-spor, som disse organismer har efterladt. Noget af dette DNA stammer fra de mindste bakterier, mens andet efterlades ved udskillelse af fx hudceller og kropsvæsker fra de største organismer.

Dette hedder miljø-DNA (eDNA) og det kan forskere indsamle og analysere - især takket være avanceret DNA-sekventeringsteknologi. En skovbund indeholder DNA fra planter og svampe, en sø indeholder DNA fra fisk og frøer, og selv luften er fyldt med DNA fra fugle og insekter. I løbet af det sidste årti har forskere derfor i stigende grad anvendt miljøDNA til at beskrive biodiversiteten i fortidens og nutidens økosystemer. Metoden har vist sig at være effektiv til at få information om både arter, bestande og hele biologiske samfund i forskellige typer af økosystemer.

I dette foredrag vil biolog Philip Francis Thomsen give et indblik i hvordan vores biodiversitet kan undersøges med miljøDNA-metoden, som han selv har været én af pionererne bag. Du kan bl.a. høre om hans forskning indenfor miljøDNA til kortlægning af vores kystnære havnatur, undersøgelser af diæten hos græssende køer og heste i rewilding projekter, samt analyser af insekt-DNA fra blomster på artsrige overdrev.

Foredragsholder
Philip Francis Thomsen er lektor ved Institut for Biologi på Aarhus Universitet. Han er en internationalt anerkendt forsker indenfor miljøDNA. Hans forskningsgruppe arbejder med udvikling og anvendelse af miljøDNA til både grundforskningsmæssige og anvendte spørgsmål inden for økologi og forvaltning af natur og biodiversitet. Han er modtager af flere prestigefulde forskningsbevillinger, senest DFF Sapere Aude. Desuden er han en engageret naturhistoriker og han har både gummistøvlerne og kitlen på i sit arbejde.

Offentlige foredrag i Naturvidenskab
Foredraget er en del af serien "Offentlige foredrag i Naturvidenskab", som er foredrag der livestreames fra Søauditorierne, Aarhus Universitet. Her har du mulighed for at komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab.
Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. Der er fri entré til alle foredragene.
Man kan stille spørgsmål til forelæseren under foredraget ved at sende en sms eller et tweet.
Foredragsserien arrangeres af Science and Technology, Aarhus Universitet, og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.

Entrance fee: Gratis billetter

Buy/order ticket Read more on the website