Charlottenlund Station

Stationspladsen 2, Charlottenlund

Onsdag den 4. september 2024 til onsdag den 2. april 2025, 14 mødegange kl. 10-12.

Arrangør: AOF Gentofte



Undervisning

Seniorhøjskolen i Gentofte - 1

Vores populære seniorhøjskole vil igen i år sikre, at vi møder en række spændende mennesker. De vil fortælle om deres liv, rejser og oplevelser. Debat og sang er naturligvis også på programmet. Vi mødes ca. hver anden onsdag kl. 10:00-12:00.

Efterårsprogram:

04.09.24 - Israel - Palæstina konflikten - v/Deniz Serinci

Lørdag d. 7. oktober 2023 indledte den palæstinensiske Hamas-bevægelse et angreb på Israel. Med angrebet starter et nyt kapitel i Israel-Palæstina konflikten, som er en af verdens længste konflikter. Samtidig er den blevet omdrejningspunkt for en række andre konfrontationer i Mellemøsten og for storpolitisk magtspil på internationalt plan. Selv om der er gjort mange forsøg på at skabe fred, er det endnu ikke lykkedes. I dette foredrag fortæller Deniz Serinci om årsager, konsekvenser og løsninger på konflikten; Israels dannelse i 1948, Seksdageskrigen i 1967, palæstinensisk terror i 1970'erne, tostatsløsning, forhindringer og årsager til den nye krig i 2023.

18.09.24 - Nye religioner i fortid og nutid - v/Mikael Rothstein

Der opstår hele tiden nye religioner. Foredraget fortæller om en stribe af dem, og spørger: Hvorfor er forandring, ikke stabilitet, mon det afgørende i religionernes verden.

02.10.24 - Demonstranternes danmarkshistorie - v/René Karpantschof

De demonstrerer i gaderne og råber foran Christiansborg. De samler underskrifter, synger sange og laver nogle gange ballade. Men hvem er de, hvorfor gør de det, og hvad får de ud af det? Hør det hele i dette foredrag om de danske demonstranters historie fra 1700-tallets fæstebønder med høtyve til 1960'ernes ungdomsoprør og nutidens klimaaktivister, traktorprotester og Palæstinademonstranter. Der bliver også plads til debat. For er alle de protester egentlig godt eller skidt? René Karpantschof er historiker og forfatter til den anmelderroste danmarkshistorie: "De stridbare danskere 1848-1920", Gads Forlag 2019. Lige nu skriver han på "De ekstreme danskere 1921-1939".

16.10.24 - Sund hjerne hele livet - v/Laila Øksnebjerg

Hvad sker der med hjernen og dens funktioner gennem livet og i alderdommen? Hvordan bevares en sund hjerne og kan man forebygge demens? Laila Øksnebjerg tager os i dette foredrag med ud på en rejse ind i hjernens udvikling gennem livet og giver inspiration til, hvordan vi kan styrke vores hjerne og livskvalitet ved at have fokus på fysisk, psykologisk og social sundhed gennem hele livet. Laila Øksnebjerg er neuropsykolog og ph.d. og har fra sin praksis og forskning stor viden om hjernens udvikling, hjernesundhed og hjernesygdom.

30.10.24 - Udfordringen Kina - v/Jan Larsen

Jan Larsen er tilbage med sit nye, aktuelle Kina foredrag, der kredser omkring de to spørgsmål han ofte bliver stillet: Skal vi være bange for Kina - og er kineserne egentlig lykkelige hjemme i Kina? De seneste år er holdningen til Kina vendt til det mere negative, og det afspejler sig også i både det storpolitiske spil og i verdensøkonomien. Men det rammer også befolkningen i Kina, der oplever en øget usikkerhed i dagligdagen, men også store teknologiske forandringer.

13.11.24 - Storfyrstinden - Modstandskampens hemmelige heltinde- v/Trine Engholm Michelsen

Bankassistent om dagen og hemmelig agent om aftenen. Jutta Graae var en af Englands vigtigste kontakter i Danmark under besættelsen og en nøgleperson bag Danmarks befrielse. Alligevel var hun i sin samtid og eftertid ret ukendt. Jutta Graae levede i en tid, der kun gav en kvinde mulighed for at agere uformelt, skjult eller på de indre linjer. Hun så sin rolle som den usynlige hånd, der hjalp "de rigtige helte": Christmas-Møller, Mogens Fog og Ebbe Munck m.fl. Med bogen Storfyrstinden har Trine Engholm Michelsen skrevet et nyt kapitel om kvindelige helte i Danmarkshistorien. Trine Engholm Michelsen er forfatter og forsker og arbejdede i en årrække som analytiker i Politiets og Forsvarets Efterretningstjeneste

27.11.24 - Sange om livet - v/Kirsten og Erik Juul Andersen

Mens vinden rusker i træerne, synger vi smukke efterårs- og julesange i Seniorhøjskolen. Vi kan sådan set godt eksistere uden at synge. Men det bliver lidt kedeligere, og hjerterne bliver lidt køligere. Man mærker sig selv og hinanden, når man synger sammen. Og de sammenlignende billeddannelser står i kø undervejs i fællessangens ubevogtede øjeblikke. Og så ved man igen med sig selv, at livet ikke er det værste, man har. Og at der stadig er meget at gøre. At synge sammen giver en følelse af tryghed og fællesskab, det er sundt for både krop og sjæl at synge. Kirsten og Erik Juul Andersen synger og spiller for til fællessang. Erik har redigeret de seneste 2 udgaver af Arbejdersangbogen og Kirsten er arbejdspsykolog og medvirker ved Rejsescenens forestillinger.

Forårsprogram:

08.01.25 - Med snuden i sporet - v/Iben Danielsen

Iben Danielsen er journalist og forfatter. I bogen "Med snuden i sporet" følger hun politiets arbejde med hunde; udvælgelsen, træningen, prøverne og det daglige arbejde. I Danmark er de fleste politihunde såkaldte patruljehunde, som både skal kunne finde et lille bortløbet børnehavebarn i en skov og holde styr på en vild fodboldfejde efter en kamp. Hvordan træner politiet hundene til de opgaver? Hør om politihunde-specialerne herhjemme; narkotika-, sprængstof-, brand-, mobil- og nedgravning-hunde. Og ikke mindst hør om hundens helt eminente snude, og alt hvad den kan, og alt hvad vi mennesker skal lære at kende, så vi kan få det bedste ud af både hunde og deres mennesker.

22.01.25 - Indvandringens Danmarkshistorie - v/Claus Hagen Petersen

Indvandring er et gammelt fænomen i vores historie. Flygtninge kom fordi de var politisk forfulgte eller var blevet drevet i landflygtighed på grund af deres religion. Andre blev inviterede, fordi de besad kompetencer som magthaverne efterlyste. Allerede i 1521 inviterede Christian 2. således hollandske bønder til Store Magleby på Amager. Hollænderne havde ry for deres ekspertise, når det handlede om dyrkning af alskens former for grøntsager. Hør bl.a. om hollænderne, huguenotterne, herrnhuterne, de russiske jøder og de polske roe-piger som et historisk perspektiv i den aktuelle indvandrerdebat.

05.02.25 - "Du kom med alt det, der var dig". - v/Anne Knudsen

Fortællingen om digteren Jens Rosendals liv og forfatterskab. Psykolog og forfatter Anne Knudsen fortæller om historierne bag Jens Rosendals sange og salmer, om opvæksten i Indre Mission, livet som højskolelærer og den svære kærlighed til en anden mand. Undervejs synges en række af Jens Rosendals sange. Foredraget er baseret på Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigts bog: "Du kom med alt det, der var dig", der udkom på Gyldendal i 2019.

19.02.25 - Geriatri - v/Mikkel Ibsen

Mikkel W. Ibsen er ældrelæge - speciallæge i ældresygdomme - og fortæller om det særlige ved sit speciale. Hvad sker der med kroppen når man bliver ældre? Hvad betyder noget når man bliver ældre og hvad kan man selv gøre for at få et langt, sundt liv? Antallet af ældre er stigende, mange har flere forskellige sygdomme og nogen får meget medicin. Ligesom der findes læger med speciale i børn, findes det også tilsvarende for ældre. Bliv klogere på ældrelæger og på tilgangen til ældre i sundhedsvæsenet.

05.03.25 - De små klassikere - v/Hans Peter Rasmussen

Vi hører mange af de kendte, klassiske klaverstykker - Beethovens F ür Elise og Måneskinssonaten, Mozarts Alla Turca, Dvoraks Humoreske, valse af Schubert, Brahms og Chopin, Paderewskis Menuet m. fl. Alle pragtfulde, små mesterværker, man sjældent hører til koncerter - de er jo s å korte. Dejlig klavermusik - men ikke kun toner. Vi h ører også små fortællinger om de musikstykker, vi hører, og deres komponister. På den måde kan fornøjelsen ved musikken blive endnu større.

19.03.25 - Rundt i den humoristiske verden - v/Lillian Hjorth-Westh

"Vejret er godt, så længe man kan trække det", sagde Storm P og " Smilet er den korteste afstand mellem mennesker" sagde Victor Borge. Lillian tager os med på en humoristisk rundrejse sammen med Halfdan Rasmussen, Victor Borge, Storm P, Johannes Møllehave, og andre der har sat præg på vores humoristiske verden.

02.04.25 - Andalusien - en kulturel vugge - v/Camilla Kornerup

"I middelalderen var Andalusien Europas vigtigste og mægtigste rige. Muslimske arabere og berbere invaderede Den Iberiske Halvø i år 711, og de næste 700 år satte de et uudsletteligt præg på hele Europas udvikling, og gjorde Andalusien til et verdenscentrum. Foredraget kommer rundt om hvordan sameksistensen mellem muslimer, kristne og jøder i middelalderen skabte en tidslomme bygget på religiøs tolerance og kulturel åbenhed, nysgerrighed og udveksling. Det var en tid, hvor mennesker af ganske forskellige kulturelle baggrunde, sammen nåede højder og vindinger, som tjener til inspiration i vores nutid, hvor konflikt og splittelse hersker mange steder."

Underviser: Lau Frederiksen
Hold: 24212103.

Læs mere på hjemmesiden