Viborg Katedralskole

Gl. Skivevej 2, Viborg

Tirsdag den 18. februar 2025, 19:00 - 21:00.



Foredrag

Anja C. Andersen foredrag

Anja C. Andersen kommer til Viborg Katedralskole og holder et foredrag omhandlende de nyeste opdagelser indenfor astronomi. Foredraget varer ca. en time, og derefter er der mulighed for en guidet rundvisning i udstillingen 'Fra forsker til folk'.

Sidste nyt fra universet. Anja C. Andersen fortæller om de nyeste opdagelser og indsigter vi har opnået i forståelsen af forskellige astrofysiske objekter i 2024 på baggrund af jord og rumbaseret observationer, samt hvad vi ser frem af spændende nyt ud fra de observationer og rummissioner der er planlagt for 2025.

Astrofysik har udviklet sig til en vigtig gren af den moderne fysik, der dels benytter resultater fra alle fysikkens øvrige discipliner til at forklare astronomiske data, dels kan bidrage til afprøvning af fysiske teorier under ekstreme forhold, som ikke kan præsteres i laboratorier.

Universet byder f.eks. på temperaturer der strækker sig fra nær det absolute nulpunkt, som i den kosmiske baggrundstråling der har en temperatur på blot 2,7 Kelvin, over millioner af grader i stjerners indre.

Lignende ekstremer findes i forhold til tryk, massefylde, tyngdekfraft, hastigheder mm. så de fysiske love bliver afprøvet under ekstreme omstændigheder, hvorved ny erkendelse ofte kan opnås.

Udstillingen fortæller med udgangspunkt i fem danske videnskabspersoner, hvordan forskning har skabt konkrete ændringer i vores hverdag - fra Ørsteds opdagelse af elektromagnetisme, der gav os elektricitet overalt i samfundet og muliggør vindmøller og elbiler, til Niels Bohrs atommodel, der har ført til nye diagnosemetoder, atomkraft og vores moderne elektronik.

Efter foredraget er der mulighed for en rundvisning i udstillingen 'Fra forsker til folk'. I udstillingen sættes der særligt fokus på 5 danske videnskabspionerer. De fem personer, der sættes særligt fokus på er H.C. Ørsted og elektromagnetismen, Martin Knudsen og havstrømme, S.P.L. Sørensen og pH-skalaen, Niels Bohr og hans Atommodel og Kirstine Meyer og idéen om elevforsøg.

Fri entré

Læs mere på hjemmesiden