Kystcentervej 11

Kystcentervej 11, Thyborøn

Lørdag den 1. juni til lørdag den 31. august 2024, kl. 15.15-16.30.



Omvisning

Fra nazi bunker til koldkrigsbunker

Oplev en rundvisning i koldkrigsbunkeren i Thyborøn. Rundvisningen er for alle - med en enestående spionfortælling fra Anden Verdenskrig og omvisning i koldkrigsmuseumsbunkeren i Thyborøn.

Nyt i 2024: Fiskeriets vilkår under Anden Verdenskrig samt historien om Nordsø aktionen. En stor og meget farlig modstandsaktion med deltagelse af Thyborøn fiskere i foråret 1945. Fra nazi bunker til koldkrigsbunker.

Oplev en rundvisning i koldkrigsbunkeren i Thyborøn. Rundvisningen er for alle - med en enestående spionfortælling fra Anden Verdenskrig og omvisning i koldkrigsmuseumsbunkeren i Thyborøn.

Nyt i 2024: Fiskeriets vilkår under Anden Verdenskrig samt historien om Nordsø aktionen. En stor og meget farlig modstandsaktion med deltagelse af Thyborøn fiskere i foråret 1945.

En af de største bunkere i Thyborøn Fæstningen er oprindelig opført som marinens kommandocentral i 1944. Thyborøn Fæstningen var en tyskernes vigtigste og største anlæg langs den jyske vestkyst og består af hele 106 bunkere.

Efter krigen blev den store bunker indrettet som overvågningscentral for marine hjemmeværnet under Den Kolde Krig. Efter Anden Verdenskrig var Thyborøn nemlig yderst interessant, hvor den nye fjende var russerne og det daværende Sovjetunionen. Fra den nu gennemrenoverede og nyindrettede bunker overvågede marine hjemmeværnet indsejlingen til Limfjorden ved havnen i Thyborøn.

Overvågningen af indsejlingen til Limfjorden varede ved dog med hovedvægt på civile opgaver helt frem til 2015. Herefter blev bunkeren af Maritim Historisk Selskab omdannet til museum.

Russiske skibe kom i flere tilfælde rigtig tæt på den jyske vestkyst i deres spionagearbejde. Der var tale om russiske spionskibe forklædt som trawlere, der også i et tilfælde sejlede helt ind i selve Limfjorden. På denne måde blev Thyborøn skueplads for internationalt efterretningsarbejde.

Imidlertid havde Thyborøn også dannet baggrund for et fremragende stykke efterretningsarbejde under Anden Verdenskrig. Der var tale om dobbeltagenten Poul Morell Nielsen, der arbejdede som arkitekt for tyskerne på deres bunkersbyggeri, men samtidig viderebragte alt, hvad han vidste om de tyske forsvarsværker, til de allierede.

Arkitekten bag den unikke camouflering af bunkere i Thyborøn var netop Poul Morell Nielsen. Hans meget nøjagtige tegninger over de tyske anlæg bliver stadig anset for at være noget af det bedste og mest nøjagtige efterretningsarbejdet udført i Europa under Anden Verdenskrig. Morells dæknavn var Skildpaddespionen.

I Thyborøn udspillede der sig imidlertid også andre modstandsaktioner mod tyskerne under Besættelsen. Lokale fiskere var med til at smugle våben over Nordsøen i en stor og meget farlig aktion i foråret 1945.

Fiskeriet langs med Vestkysten var meget farligt under Anden Verdenskrig på grund af de mange søminer i Nordsøen. Dertil kom både tyske og engelske angreb på danske fiskekuttere. Under besættelsen af Danmark anså englænderne nemlig danske fiskekuttere som legitime militære mål.

Guiden er uddannet historiker og har flere års erfaring i at fortælle historien om bunkerne langs den jyske vestkyst.

Ved dårligt vejr er det for det meste muligt at være indendørs det meste af tiden.

Voksne 85 kr. Mødested udenfor Sea War Museum
12 til 15 årige 55 kr Kystcentervej 11
Børn under 12 år gratis. 7680 Thyborøn

Entré: 55-85 kr