Huset I Give

Rådhusbakken 9, Give

Onsdag den 22. januar til onsdag den 19. marts 2025, 8 mødegange kl. 10-12.

Arrangør: AOF Vejle



Undervisning

Højskoleformiddage

Onsdag 22/1. Christian Friis. Israel. Oplev den fascinerende historie om landområdet Israel - et land, hvor fortid og nutid smelter sammen!

Kendt som Palæstina i tidligere tider, er Israel ikke blot en moderne stat, men også et område med dybe historiske rødder, der strækker sig tusinder af år tilbage. I dette spændende foredrag tager vi dig med på en rejse fra den bibelske æra og gennem de mange kulturer og imperiers påvirkninger, der har formet regionen. Vi dykker ned i zionismens fremkomst og den dramatiske proklamation af staten Israel i 1948. Få indsigt i de komplekse forudsætninger, der førte til dannelsen af denne moderne stat, som i dag er et centralt element i den vedvarende mellemøstlige konflikt. Hør om de kulturelle, sociale og politiske aspekter, der fortsat påvirker livet i Israel, og bliv klogere på, hvordan fortiden former nutiden i denne dynamiske del af verden. Kom og lad dig fascinere af en historie, der ikke kun handler om et land, men også om identitet, konflikt og håb for fremtiden!

Onsdag 29/1
Allan Wien
Islandske sagaer

Tag med ind i sagaernes rå og uforudsigelige verden, hvor ære, hævn og magtkampe hersker. Mød Ravnkel Frøjsgode - en høvding, så urokkelig og stærk, at han aldrig bøjede sig for nogen. Men netop denne styrke førte til hans fald... troede man. For i en overraskende slutning rejser Ravnkel sig endnu stærkere, med mere magt og gods end før. Hvordan gik det til? I dette medrivende foredrag dykker vi ned i det gamle Islands samfund og udforsker de kræfter, der styrede de stolte høvdinge. Sagaerne byder på blodige opgør og umiddelbare handlinger, som når en høvding hugger hovedet af en træl, blot fordi han "stod så godt for hug." Oplev, hvordan temperament, sociale normer og uforudsigelige drejninger skabte disse tidløse fortællinger - og gør dem stadig lige fascinerende.

Onsdag 5/2
Leo Schmidt
Vort vestlige demokrati

Kom med på en fascinerende rejse gennem historien med Sejlbåden Galadriel! I dette foredrag, ledsaget af smukke billeder, træder du ind i en verden af eventyrlige steder og afgørende øjeblikke, som har formet vores kultur og demokrati. Foredraget vækker historien til live og udforsker, hvordan de milepæle, vi besøger, har lagt fundamentet for de demokratiske værdier, vi tager for givet i dag. Med engagerende fortællinger og visuelt fortryllende baggrundsbilleder bliver du klogere på fortiden, så du bedre kan forstå nutiden - og måske endda få et glimt af fremtiden. Dette foredrag vil inspirere dig til at reflektere over, hvordan vi selv kan forme fremtidens samfund gennem indsigt i historiens spor.

Onsdag 19/2
Erik Lindsø
Livsglædens nødvendighed

Livsglæden er det, der gør livet levende. Livsmod er det, som man løbende får sat ind på sin glædeskonto. Foredraget sætter ind på fælleskontoen! Jeg har samlet på historier om glædesspredere og skrevet en hel bog om dem. Det var derfor, jeg begyndte at gå med hat, så jeg kan tage den af, når jeg møder dem. Bogen hedder "Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder". Foredraget bygger på bogen, og er et muntert, livgivende foredrag - et mentalt kurbad. Nogle skaber glæde, hvor de går - andre når de går. De sidste har jeg døbt de langtidsskuffede eller de bekymringsparate. Det er når denne tilstand af levebrødspessimisme rammer os, at vi har behov for, at en glædesspreder kigger forbi. Et muntert og livgivende foredrag - et mentalt kurbad. Vi tror, det er nemt at være glad. Men der er ikke noget, der er nemmere at lade være med. Glæden kommer ikke af sig selv. Man må lave opsøgende virksomhed. Hvis der ikke er noget at glæde sig over, er der noget at glæde sig til. Ved at leve livet, erfares det, men ved at elske livet forklares det. Vi må gerne græde over livet, men ikke begræde det. Det handler mit foredrag om. Foredraget en poetisk rundrejse i livsglædens, smilets og den muntre alvors univers.

Onsdag 26/2
Linda Lassen
Sædekorn og soning

Oplev en rørende og dybt menneskelig fortælling om et usædvanligt bånd mellem to kvinder på hver sin side af historien. Foredraget udforsker den gribende relation mellem Anna Lorenzen, dømt for landsforræderi efter Anden Verdenskrig, og fængselspræsten Ruth Vermehren, som blev hendes støttende hånd i en mørk tid. Da Annas dødsdom blev omstødt til livstid, fandt hun hos Ruth en helt særlig støtte, som gav hende mod til at udholde årene i fængslet. Ruth, der blev ordineret som præst i 1948, tjente som fængselspræst i næsten 30 år og formåede at finde medmenneskelighed i selv de sværeste skæbner. Efter sin løsladelse brugte Anna de næste 30 år af sit liv på at hjælpe krigsskadede børn i Tyskland, og hun bevarede kontakten med Ruth indtil Ruths død i 1983. Inspireret af romanen Anna og Ruth - Den nazidømte og fængselspræsten stiller foredraget stærke spørgsmål om ondskab, tilgivelse og soning. Kan venlighed og menneskelig forståelse ændre en persons livsbane? Kom og få indsigt i en livsbekræftende historie, der minder os om medmenneskelighedens kraft, selv under de mørkeste omstændigheder.

Onsdag 5/3
Jørn Buch
Pandoras æske

Kom til et spændende foredrag, der dykker ned i Europas komplekse landskab af etniske og nationale mindretal. Hvorfor opstår disse konflikter, og hvordan kan vi forstå de historiske rødder og mulige løsninger? Med udgangspunkt i den danske-tyske grænselandsmodel præsenteres konkrete erfaringer, som kan tjene som forbillede for fredelig sameksistens og respektfuld integration. Foredraget ser også på de nyeste internationale konventioner om beskyttelse af nationale mindretal og chartret for mindre talte sprog. Dette er en unik mulighed for alle, der interesserer sig for Europas fremtid og den fine balance mellem kulturel identitet og fælles samhørighed.

Onsdag 12/3
Kamilla H Bendtsen
Bæveren

I 1999 skete der noget vildt i dansk natur! Efter mere end 2000 års fravær bragte man bæveren tilbage. Først til Klosterheden i Vestjylland, senere til Arresø i Nordsjælland
I dag breder dyrene sig, og flere og flere danskere stifter bekendtskab med bæveren.
Dog er bæveren stadig et forholdsvist nyt dyr i Danmark, vi kender den ikke godt endnu.
I dette foredrag kan du blive klogere på Europas største gnaver:
Hvad er bæveren for et dyr? Hvordan lever den? Hvordan påvirker den naturen?
Og hvorfor valgte vi overhovedet at genudsætte dyrene herhjemme?
Hvad sker der i naturen nu, hvor bæveren atter svinger med halen i de danske vandløb.
Foredraget ledsages af en kavalkade af helt unikke billeder fra det danske bæverland i Jylland og på Sjælland.Foredragsholdere er naturfotograf Mikkel Jézéquel og journalist Kamilla Husted Bendtsen.Sammen driver de Alopex Media i Vestjylland. Firmaet beskæftiger sig med naturformidling.
Parret er netop nu aktuel med bogen "Bæveren i Danmark", den første danske fagbog om bæveren.

Onsdag 19/3
Frederik Strand
Jagten på morderne stopper aldrig

De fleste kriminalsager enten opklares forholdsvis hurtigt eller henlægges som uopklarede. Enkelte sager bliver dog, efter i en periode at være lukket eller henlagt som uopklarede, genåbnet og opklaret. Hvorfor bliver kriminalsager imidlertid genåbnet? Er det tilfældigheder? En ihærdig politiindsats eller nye forbrydelser? Hvad revitaliserer de "døde" sager og fører dem til deres opklaring - og er en genåbnet sag altid ubetvivleligt opklaret. Frederik Strand er museumsleder på Politimuseet og ph.d. i politihistorie. Han har her dertil skrevet en lang række bøger - herunder "Jagten på morderne stopper aldrig" om genåbnede kriminalsager.

Hvis du kun ønsker at købe en enkelt billet til et foredrag, kan du kontakte os på telefon 70202377 eller via e-mail: aftenskole@aofsydjylland.dk.

Du kan også købe billetten online:

Klik på 'Tilmeld Kursus'.
Vælg antallet af deltagere, og klik på 'Tilmeld Nu' (selvom prisen vises som 850 kr., vil den blive ændret senere).
Udfyld alle oplysninger i det næste trin. Under 'Pris' kan du ændre det til en enkelt billet.
Fortsæt derefter til bekræftelsen.
Husk at skrive en bemærkning med navnet og datoen for det enkeltforedrag, du ønsker at tilmelde dig

Underviser: Susanne Kjær
Hold: 9125111002.

Læs mere på hjemmesiden