Hos Carlsberg brygger de ikke kun øl - deres forskningslaboratorium har gennem årene også udviklet viden og nye teknikker som ikke kun har forbedret produktionen af øl, men som også har bidraget til forskning i bl.a. gær og klimatolerante planter.
Hos Carlsberg brygger de ikke kun øl - deres traditionsrige forskningslaboratorium har gennem årene udviklet viden og nye teknikker som også har forbedret produktionen af øl. Carlsberg Laboratorium har desuden bidraget til den grundlæggende naturvidenskab da forskere på laboratoriet har gjort flere store videnskabelige opdagelser - fx rendyrkningen af gær, udviklingen af pH-skalaen og den klik-kemi som Morten Meldal fik Nobelprisen for i 2022.
Der ligger en masse videnskab til grund for det gode øl, og i dette foredrag kan du dykke med ned i forskningen i og udviklingen af de ingredienser som bruges til ølproduktionen. Hør lederen af Carlsberg Laboratorium, Birgitte Skadhauge, og laboratoriets brygmester, Erik Lund, fortælle om forædling af byg og humle og hvordan man dyrker dem bæredygtigt.
Du vil også høre om hvordan spiring af byg - dvs. maltning - kan give forskellige malttyper med forskellig smag. I Carlsberg Laboratorium arbejder de også på udviklingen af nye typer af gær som ikke danner alkohol, men stadig gærer. Disse nye gærtyper kan bruges til produktion af alkoholfrit øl uden at skulle anvende forskellige efterbehandlinger der kan påvirke smagen af øllet.
I foredraget vil du derudover få indsigt i den nyeste banebrydende teknologi inden for klimatolerante fødevarer. Teknologien bruges til at finde nye forbedrede egenskaber i planter som kan øge deres kvalitet eller udbytte under forskellige klimatiske forhold. Det er ikke kun forskning i nutidens planter der kan hjælpe med klimatilpasningen af fødevarer: hør om fundet af 2 mio. år gammelt DNA fra planter og træer i Nordgrønland som kan give indblik i hvordan fortidens planter tilpassede sig deres skiftende klima.
Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper. Du smager dem én efter én efterhånden som de gennemgås i foredraget.
NB. Dette foredrag varer en halv time længere end normalt.
Om foredragsholderne
Birgitte Skadhauge afsluttede sine studier (cand.scient.) på Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole i København i 1992. Herefter fulgte en ph.d.-grad i biokemi og genetik ved Carlsberg Laboratorium (1993-1996). Siden 2003 har Birgitte været ansvarlig for Carlsberg Raw Materials, og i 2011 blev hun direktør for Carlsberg Applied Research. I 2012 blev Birgitte udnævnt til adjungeret professor ved Århus Universitet, og siden 2018 adjungeret professor ved Københavns Universitet. Siden 2014 har Birgitte haft en stilling som Vice President for Carlsberg Research Laboratory.
Erik Lund er chefbrygger ved Carlsberg Laboratorium. Erik Lund er uddannet som levnedsmiddelkandidat, bromatolog, fra det der tidligere hed Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole - som i dag er en del af København Universitet. Efter at have arbejdet et par år i staten med at kontrollere vores fødevarer, tog Erik springet og blev uddannet til brygmester på Den Skandinaviske Bryggerhøjskole.
Billetter
Arrangementet er gratis, men du skal booke en billet. Billetsalget online lukker 2 timer før arrangementet starter. Hvis der er flere ledige billetter, udleveres de i døren.
Køb/bestil billet
Læs mere på hjemmesiden
Hos Carlsberg brygger de ikke kun øl - deres traditionsrige forskningslaboratorium har gennem årene udviklet viden og nye teknikker som også har forbedret produktionen af øl. Carlsberg Laboratorium har desuden bidraget til den grundlæggende naturvidenskab da forskere på laboratoriet har gjort flere store videnskabelige opdagelser - fx rendyrkningen af gær, udviklingen af pH-skalaen og den klik-kemi som Morten Meldal fik Nobelprisen for i 2022.
Der ligger en masse videnskab til grund for det gode øl, og i dette foredrag kan du dykke med ned i forskningen i og udviklingen af de ingredienser som bruges til ølproduktionen. Hør lederen af Carlsberg Laboratorium, Birgitte Skadhauge, og laboratoriets brygmester, Erik Lund, fortælle om forædling af byg og humle og hvordan man dyrker dem bæredygtigt.
Du vil også høre om hvordan spiring af byg - dvs. maltning - kan give forskellige malttyper med forskellig smag. I Carlsberg Laboratorium arbejder de også på udviklingen af nye typer af gær som ikke danner alkohol, men stadig gærer. Disse nye gærtyper kan bruges til produktion af alkoholfrit øl uden at skulle anvende forskellige efterbehandlinger der kan påvirke smagen af øllet.
I foredraget vil du derudover få indsigt i den nyeste banebrydende teknologi inden for klimatolerante fødevarer. Teknologien bruges til at finde nye forbedrede egenskaber i planter som kan øge deres kvalitet eller udbytte under forskellige klimatiske forhold. Det er ikke kun forskning i nutidens planter der kan hjælpe med klimatilpasningen af fødevarer: hør om fundet af 2 mio. år gammelt DNA fra planter og træer i Nordgrønland som kan give indblik i hvordan fortidens planter tilpassede sig deres skiftende klima.
Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper. Du smager dem én efter én efterhånden som de gennemgås i foredraget.
NB. Dette foredrag varer en halv time længere end normalt.
Om foredragsholderne
Birgitte Skadhauge afsluttede sine studier (cand.scient.) på Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole i København i 1992. Herefter fulgte en ph.d.-grad i biokemi og genetik ved Carlsberg Laboratorium (1993-1996). Siden 2003 har Birgitte været ansvarlig for Carlsberg Raw Materials, og i 2011 blev hun direktør for Carlsberg Applied Research. I 2012 blev Birgitte udnævnt til adjungeret professor ved Århus Universitet, og siden 2018 adjungeret professor ved Københavns Universitet. Siden 2014 har Birgitte haft en stilling som Vice President for Carlsberg Research Laboratory.
Erik Lund er chefbrygger ved Carlsberg Laboratorium. Erik Lund er uddannet som levnedsmiddelkandidat, bromatolog, fra det der tidligere hed Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole - som i dag er en del af København Universitet. Efter at have arbejdet et par år i staten med at kontrollere vores fødevarer, tog Erik springet og blev uddannet til brygmester på Den Skandinaviske Bryggerhøjskole.
Billetter
Arrangementet er gratis, men du skal booke en billet. Billetsalget online lukker 2 timer før arrangementet starter. Hvis der er flere ledige billetter, udleveres de i døren.
Gratis billetter