Margrethegården

Dronning Sofies Vej 68, Roskilde

Tirsdag den 3. september 2024 til tirsdag den 1. april 2025, 7 mødegange kl. 14-16.

Arrangør: AOF Roskilde



Foredrag

Ældresagens Foredragsrække

3/9, Matilde Kimer: Ukraine - om krigen, menneskene og fødslen af en nation. Matilde Kimer blev ligesom alle andre i Ukraine vækket af bombefly og missiler, da Rusland startede en storstilet invasion tidligt om morgenen den 24. februar 2022.

Putin forventede, at russiske styrker ville knuse ukrainsk modstand i løbet af få dage, men paradoksalt nok har han i stedet opnået at samle den ukrainske nation hurtigere, end 30 års selvstændighed formåede.

Som DR's Ruslands- og Ukrainekorrespondent har Matilde dækket begge lande i 15 år, og i dette foredrag tager hun os med til bryllup, til begravelse og med skoleelever ned i de ukrainske beskyttelsesrum fra Anden Verdenskrig.

For hvordan får man en hverdag fungere, når luftalarmer hyler normaliteten væk? Og hvad er det for et Ukraine, der kommer til at stå tilbage, når bomber og granater en dag holder op med at slå ned? Disse spørgsmål og mange flere vil blive vendt i et foredrag, der tager afsæt i almindelige ukrainere, og i hvordan deres liv nu ser ud, hvor deres land er i krig.

Der bliver plads til anekdoter om, hvordan soldater, civile, voksne og børn - og en dansk journalist - oplever krigen, og hvilke gamle ar, den har revet op. Matilde viser klip fra dækningen og fortæller, hvordan mødet med mennesker bliver til indslag i radio og tv.

1/10: Nicolaj Holmboe: Hvis livet var en musical (koncertforedrag)
Willkommen. Bienvenue. Welcome

I dette foredrag bliver en række af livets store temaer udfoldet og perspektiveret gennem sange fra danske, nordiske og internationale musicals. Temaerne spænder over tro og tvivl, håb og længsel, drømme og valg, livet og døden, glæde og sorg, kærlighed og had, frygt og mening etc.
Sangene, som normalt er en del af handlingen i en given musical, bliver taget ud af deres kendte rammer, og på den måde får de nyt liv gennem nye fortolkninger, og det hele bliver bundet sammen af en personlig og nærværende fortælling.

5/11: Thure Lindhardt: Vi ved jo hvordan det er at være menneske
Thure Lindhardt tager os igennem skuespillerens indlevelse i det at være menneske. En inspirerende og personlig beretning af et menneske, der som femårig vidste, at han skulle være skuespiller, og som siden har levet i fortællingernes verden.

Gennem historier fra et liv i filmens og teatrets verden i ind og udland, kredser Thure om, hvorfor vi mennesker fortæller historier, om at lytte mens vi taler, om fantasien som vores stærkeste redskab, og om at det rigtige ikke nødvendigvis er det sande. Et filosofisk og underholdende foredrag, der giver stof til eftertanke.

7/1: Michael Friis Tvede: Rigshospitalets akutlægehelikoptere
De fire helikoptere i Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning flyver mere end 4000 gange om året fra baser i Ringsted, Billund, Skive og Saltum til de mest syge og tilskadekomne borgere, som er bosat eller opholder sig langt fra et specialiseret hospital - ofte patienter som er kommet slemt til skade og patienter med hjertestop, hjerneblødninger eller større blodpropper.

HEMS-læge Michael Friis Tvede vil fortælle om akutlægehelikopterordningen og efterfølgende svare på spørgsmål fra publikum. HEMS er en forkortelse for Helicopter Emergency Medical Service.

4/2: Thomas Frank: Vikingernes rejser og eventyr i øst
Thomas har sejlet på både floder og hav i kajak og senest i en båd udhugget af en enkelt træstamme, som man forestiller sig, at vikingerne gjorde - båden har været udstillet på Moesgaards Museum i Aarhus i forbindelse med en udstilling om vikingerne. Med udgangspunkt i sine ekspeditioner vil Thomas fortælle om vikingernes eventyr i øst. Vores forfædre drog med besværligheder og utæmmelig rejselyst ad floder til Konstantinopel og Bagdad. Hvad krævede det at kunne for at nå så langt, og hvilke udfordringer stod de overfor? Ved floderne, som løb ud i Østersøen, mødte vikingerne lokalbefolkningen, som havde en gammel og kendt bådebygningstradition. Dette møde åbnede flodvejen til østen for vikingerne.

Vikingerne har noget gådefuldt og fascinerende over sig - kan det vi véd om deres eventyr i øst sige os noget nyt om vores forhistorie, og betyder det, at vi skal revidere vores forhistorie og dermed os selv?

4/3: Frederik Lindhardt: "Lidt af far" - Alzheimers
Dette er en søns fortælling om livet sammen med sin Alzheimerssyge far - tidligere biskop i Roskilde, Jan Lindhardt. Den handler om sorgen, frustrationerne og håbløsheden. Om minderne, humoren, nærheden og kærligheden. Ligesom den handler om, hvordan Alzheimers og demens udfordrer os og vores syn på selvstændighed, på værdighed og på fornuft.

Kort sagt handler foredraget om, hvad Alzheimers gør ved mennesker. For man kan ikke undgå at lære noget om sig selv, om livet, når man bliver konfronteret med sygdom og død.

1/4: Peter Møller: Tværs over USA på cykel som 65-årig - en drøm blev til virkelighed
I efteråret 2016 kørte Peter Møller sammen med Erik Bergmann tværs over USA på cykel - 5.690 km. på 32 dage. Rejsen førte Peter og Erik gennem 13 stater - fra Californien i vest til New York i øst. Med start i metropolen San Francisco gik turen mod ørkenlandskaberne i Nevada og Utah med op til 41 graders varme, inden Rocky Mountains i Colorado bød på bjergterræn i 3 kilometers højde og temperaturskift ned til to frostgrader. USA er ikke noget cykelland! Der er strækninger, hvor det er bedre at have en firhjulstrækker i stedet for en cykel, og når en lastbil på 30 tons kører forbi med 100 kilometer i timen, river det i cyklen, så dér skal man holde godt holde fast i styret.

Turen bød på helt utroligt mange oplevelser for de to venner, som tog masser af fotos og video undervejs, men noget af det, der gjorde størst indtryk på Peter, var amerikanernes store hjælpsomhed og gæstfrihed.

Foredraget krydres med fotos, videoer og effekter fra turen

Underviser: Matilde Kimer
Hold: 7024211091.

Læs mere på hjemmesiden