Torsdag den 27. februar 2025, kl. 17.30-19.



Foredrag

Trivsel er mere og andet end fraværet af mistrivsel

Vi ved en masse - måske for meget - om alt det, vi ikke bør spise, gøre og tænke, hvis vi skal undgå sygdom i legeme og sjæl, men hvilke faktorer skal være til stede i et menneskes liv, for at den enkelte omvendt får mod på tilværelsen, tro på egne evner.

Og lyst til at bidrage til fællesskabet?

Trivsel og mistrivsel er på alles læber i disse år, men hvad vil det faktisk sige at trives eller det modsatte? Og hvad kan vi hver især og som samfund gøre for at 'livet, det er livet værd?' Det er det store - og vigtige - spørgsmål, vi dykker ned i, når professor på Institut for Psykologi, Vibeke Koushede, besøger 'Verden forsøgt forklaret' den 27. februar.
Hendes forskning i mental sundhedsfremme tager udgangspunkt i det sociologiske begreb salutogenese, som er en tilgang, hvor man fokuserer på at forstå de faktorer, der bidrager til at opretholde eller forbedre en persons sundhed og livskvalitet, selv under udfordringer eller stress. I stedet for at spørge, hvorfor folk bliver syge, spørger salutogenese, hvorfor folk forbliver sunde - trods de belastninger, de måtte opleve.
Hør Vibeke Koushede fortælle, hvorfor at gøre noget aktivt, at gøre noget sammen, og at gøre noget meningsfuldt er den ved første øjekast enkle vej frem - denne aften i samtale med hendes kollega fra regeringens Trivselskommission, højskoleforstander Rasmus Meyer.
På scenen
Vibeke Koushede er professor i mental sundhedsfremme og dekan ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Hun er uddannet jordemoder fra Brighton University, Master i Public Health og Ph.d. i farmacoepidemiologi og medlem af Trivselskomiteen og bestyrelsesmedlem i Mary Fonden. Hun interviewes af Rasmus Meyer, forstander på Krogerup Højskole og formand for Trivselskommisionen. Han er BA i socialvidenskab fra RUC og MA i sociologi fra New School for Social Research, New York.
Program for 27. februar 2025
Kl. 17.00 Dørene åbner, og KU er vært ved et glas vin eller vand, som er inkl. i billetprisen.Kl. 17.30 Samtale (ca. 45 min.) efterfulgt af spørgsmål fra publikum (uden pause).Kl. 19.00 Universitetsbiblioteket lukker.

Verden forsøgt forklaret er en samtalerække om det, der former vores fælles verden. Ugens gæst bidrager med forskningsbaserede perspektiver på temaer fra den offentlige samtale - det, vi taler om, stemmer om, strides om og samles om. Bliv klogere sammen med nogle af landets førende forskere, når de fra intimscenen i det historiske Københavns Universitetsbibliotek i Fiolstræde giver deres bud på, hvad der er op og ned i aktuelle diskussioner om emner, der betyder noget.
'Verden forsøgt forklaret' er støttet af Novo Nordisk Fonden.
Bemærk!
Vi optager billeder og lyd fra samtalen denne aften til brug i video og podcast, som udgives den følgende uge. Når du deltager, skal du derfor være forberedt på og indforstået med, at du kan indgå i lyd og billeder. Bibliotekets arkitektur og det forhold, at vi optager undervejs, gør, at udsynet fra de opstillede stole vil være af forskellig kvalitet. Der vil fra nogle vinkler være lys fra opsatte lamper.

Entré: 50 kr

Køb/bestil billet