Arkiv: Overstået event
Johan Borups Højskole

Frederiksholms Kanal 24, København K

Tirsdag den 27. februar 2024, kl. 17-19.

Arrangør: Nyt Europa



Foredrag

Samtalesalon: Højrefløjen på fremmarch?

Krigen i Ukraine har skabt mere enighed mellem Frankrig og Tyskland. Spørgsmålet er hvor den fransk-tyske motor kører hen og hvad Danmark skal gøre i forhold til de to lande for at fremme en proces med at få et stærkere og mere handledygtigt EU.

Krigen i Ukraine har skabt mere enighed mellem Frankrig og Tyskland. Der er imidlertid i den politiske ledelse i de to lande forskellige opfattelser af farten og retningen for en stærkere og mere selvstændig EU-rolle i udenrigspolitik, forsvars- og sikkerhedspolitik, placering i forhold til Kina, USA og Nato, men også i økonomisk politik, klima og immigration. I begge lande er der på højre- og venstrefløjen kræfter, der er kritiske overfor mere EU-samarbejde. De forskellige positioner og kræfter i landene skaber udfordringer for EU, Danmark og andre lande. Spørgsmålet er hvor den fransk-tyske motor kører hen og hvad Danmark skal gøre i forhold til de to lande for at fremme en proces med at få et stærkere og mere handledygtigt EU.

Tirsdag d. 27. februar 2024 vil journalist og historiker Michael Seidelin give os et indblik i dette emne. Michael Seidelin har mange år bag sig som Europa-korrespondent i Bruxelles og Paris for dagbladet Politiken, og har desuden forfattet bøger om EU og USA.

Arrangementet er en del af en længere samtalerække, hvor professor Ole Wæver har lavet oplæg om fredsslutning i krigen i Ukraine; tidligere topdiplomat Friis Arne Petersen og professor Marlene Wind om en ny europapolitisk aftale; politiker Christian Friis Bach om EU og det globale syd; Friis Arne Petersen om Europa og Kina; forhenværende EU-kommissær og minister Connie Hedegaard om krig og klima samt professor Sune Haugbølle om Israel/Palæstina-konflikten.

Det praktiske
Tid: Tirsdag d. 27. februar 2024 kl. 17.00-19.00.

Sted: Johan Borups Højskole.

Tilmelding senest tirsdag d. 27. februar 2024 kl. 15.00.

Det er gratis at tilmelde sig arrangementet. Der er et begrænset antal pladser, som fordeles efter først-til-mølle-princippet.

Samtalen er en del af en længere samtalerække med udgangspunkt i Ruslands krig mod Ukraine. Formålet er at lede efter veje til en fred, der er til at leve med, nu også omkring Israel og Palæstina. Samtalerne har ført til en erkendelse af, at krigene er tæt forbundet til talrige globale temaer og institutioner. Det er blevet tydeligt, at stabile svar kræver, at EU tager et grundlæggende globalt ansvar. Det drejer sig både om overførsler af ressourcer, men også om at forsvare og udvikle det globale samarbejde og dets institutioner.

Samtalen foregår under Chatham House-regler. Det gør den, da det komplekse, politisk følsomme og nye kræver, at vi undersøger og taler sammen - frem for at råbe og tale konflikter op. Vi lægger vægt på samtaleformen og en åben, undersøgende diskussion. Her får man viden, refleksion, undersøgelse og usikkerhed - og man må derfor ikke citere fra samtalen.

Arrangementet er finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.