Seniorhuset, Christiansfeld

Skolevej 10, Christiansfeld

Torsdag den 3. oktober til torsdag den 28. november 2024, 8 mødegange kl. 10-12.

Arrangør: AOF Kolding



Undervisning

Højskoleformiddage

Torsdag 3/10. Ditte Kolbæk. Alabama ekspeditionen. Hvad skal man med en gammmel papkasse, der indeholder en masse hengemte papirer? Den var flere gange på kanten af småt brændbart, men Ditte Kolbæk forbarmede sig og tog den med hjem igen.

Papkassen indeholder morfarens dagbog fra Alabamaekspeditionen 1909-1910. Premierløjtnant C.H.Jørgensen sidder ren og nybarberet i sin uniform og drikker morgenkaffe på Hotel Phønix i Viborg. Året er 1909, og han læser, at Ejnar Mikkelsen vil lede en ekspedition til Nordøstgrønland for at finde de forsvundne fra Danmarks-ekspeditionen. Jørgensen beslutter, at han vil med på den tur.

Torsdag 10/10
Poul S Andersen
Hvidstengruppen
HISTORISKE SOLSTRÅLER 2 - Syng "Jyden han er..." Om Marius Fiil og Hvidstengruppen, den første modtagegruppe af nedkastet våben og sprængstof til den danske modstands-bevægelse under Besættelsen (1940-1945). Landsbyen Hvidsten nord for Randers rummer et stykke Danmarkshistorie. Det var her, kromanden Marius Fiil i 1943 sammen med en gruppe lokale folk tog imod nedkastede containere og faldskærmsagenter fra England. Gruppens indsats fik stor betydning for den danske modstandskamp mod Den Tyske Vænemagt. Foredraget giver et portræt at Marius Fiil. Undervejs vil vi synge nogle at de sange, der fik en særlig betydning for ham. Sange som 'Det haver så nyligen regnet" og en lejlighedssang fra Horserød. Sagt med jysk underdrivelse var han "lidt at en personlighed".

Torsdag 24/10
Linda Lassen
Sædekorn og soning
Handler om relationen mellem den landssvigerdømte Anna Lorenzen og fængselspræsten Ruth Vermehren. Anna Lorenzen var en af de to kvinder der efter krigen blev dødsdømt for sin deltagelse i Hipogruppens arbejde. Dødsdommen blev, imod Annas vilje, ændret til en livstidsdom. Som gammel fortæller hun en journalist, at det, der bar hende gennem fængselstiden, var mødet med præsten Ruth Vermehren, der i 1948 sammen med to andre kvinder, som de første blev præsteordineret, men i næsten tyve år inden da - og i næsten 30 år efter var hun fængselspræst for indsatte kvinder. Da Anna efter afsoningen bliver løsladt, tager hun til Tyskland, og her bruger hun de næste 30 år på at hjælpe krigsskadede børn. Men hun opretholdt kontakten til Ruth Vermehren, til denne døde i 1983. Anna døde i 2007. Foredraget tager udgangspunkt i romanen: Anna og Ruth - Den nazidømte og fængselspræsten Kan noget være så ondt at det ikke kan sones af nok så mange gode gerninger? Det er et af de spørgsmål romanen stiller - og kan venlighed ændre et andet menneskes livsbane? Det er det andet.

Torsdag 31/10
Asbjørn S Bruhn
Alaska Når frosten bider
Stjernevrimlen tændes på himmelhvælvingen, natten og kulden kommer med nådesløs styrke. Kulden mærkes helt ind til rygmarven. Frosten bider og den sætter spor, og det er sporene jeg følger. Sporene efter polarforskerne, pelsjægerne, slædekuskene, guldgraverne og eventyrene. Sporene har ført mig og mine ski til alle landene nord for polarcirklen. Med spændt træ og en meter sne under fodsålerne og ryggen vendt mod syd, kæmper jeg mig frem på Iditarod sporet, til bjergene, til tundraen, til Yukonfloden og helt ud til Beringshavet på kanten af verden. Sporet følger den gamle guldgraverrute fra Anchorage til Nome og giver genlyd fra hårdtarbejdende hundespand og deres hårdt prøvede slædekuske. Alaskas natur ridser stilheden ind i min knoglemarv. Jeg står stille på tundraen og lytter. Ørerne fanger mine hjerteslag - dunk, dunk, dunk. Jeg lytter igen - helt stille. Den eneste lyd er blodet, der suser i mine øregange. Mit eneste selskab er stjernevrimlen, der blinker optimistisk ned til mig. Sådan står jeg alene, uden en lyd. Fuld af taknemlighed. Taknemlig og iskold

Torsdag 7/11
Kaare Kristensen
Tordenskjold
Vi kender alle Tordenskjold fra tændstikkerne, og mon ikke de fleste har sunget sangen om Tordenskjold: Jeg vil sjunge om en helt? Peter Wessel, adlet Tordenskjold, bliver betegnet som Danmarks største søhelt, og han er i hvert fald den farverigeste. Han udførte sine meriter under Store Nordiske Krig 1709-1720, hvor Danmark brugte helt op til 70-80% af sit nationalbudget på krigsførelse, og hvor hans egenrådige adfærd ikke altid faldt i kongenssmag. I dette løbende billedforedrag hører vi om hans opvækst i Trondheim og om hans karriere, indtil han som 30-årig dør i en duel i Tyskland. De fleste kender talemåden Tordenskjolds soldater, og i foredraget får vi naturligvis også en forklaring på dette udtryk.

Torsdag 14/11
Leo Schmidt
Athos
Et område i Grækenland omgærdet af mystik. Foredraget er fortællingen om en pilgrimsrejse med ophold på tre forskellige klostre på halvøen Athos, et område der er omgærdet af mystik, hvor kvinder aldrig har haft adgang, hvor kræft er en meget sjælden sygdom, og hvor munkenes gennemsnitsalder er høj. Munkene er vegetarer. Bøn og faste udfylder en stor del af munkenes daglige liv. Athos er den græsk ortodokse kirkes område. Det er selvstændigt, men dog en del af Grækenland.

Torsdag 21/11
Allan Spangsberg
Slavenation Danmark
I generationer var Danmark koloni og slavemagt, og under den såkaldte florissante handelsperiode tjente Danmark store penge på kolonihandlen, og på handel med mennesker fanget i Afrika. Men hvorfor kom Danmark til Vestindien, og Guldkysten, og hvorfor blev de der? Hvordan var livet for de danske kolonister, og hvordan foregik det daglige liv i kolonierne? Hvordan kunne man leve med at være slavehandler og slaveejere, og med tvang fører over 100,000 mennesker til en ny verdensdel, blot for under pisken og et terrorregime udnytte dem som arbejdskraft? Måske var man ikke så bekymret for folkekirken støttede faktisk slavehandlen, og så foregik det endda også i Indien! På de vestindiske øer er der en fortælling om at Danmark var en af de mest grusomme slavenationer, imens at vi herhjemme vel enten tror at vi ikke var så slemme, vi var jo de første til at forbyde slavehandlen, eller ansvaret negligeres! I dag sælges Dansk Vestindien som en paradisdestination for danske turister, men hvad er egentlig den danske arv, og hvad betyder det for befolkningen at vi solgte dem til USA uden at spørge dem i 1917?

Torsdag 28/11
Martin Herbst
De syv dyder
Målet er mere livsmod og livsglæde. Rejsen dertil er en ny forståelse af de syv dødssynder. I dette foredrag gør Martin Herbst op med samtidens negative, fejlagtige syn på synd og viser, at de syv dødssynder er nøglen til at forstå, hvordan vi lever helhjertet, nyder livet sammen og gør verden til et bedre sted for vore efterkommere
Med vanlig dedikation og indsigt vender Martin Herbst mængder af litterære og idéhistoriske sten i sin søgen efter sandheden om de syv dødssynder. Hvordan opstod traditionen om de syv dødssynder? Hvorfor har den spillet en afgørende rolle for det vestlige menneskes selvforståelse, dannelse og kultur? Hvem er de toneangivende dødssyndstænkere gennem historien? Hvorfor benyttede Dante De syv dødssynder som det strukturende princip for Den Guddommelige Komedie, der er verdens mest kommenterede litterære værk? Var der andre end Martin Luther, der tog fejl, når de vendte de syv dødssynder ryggen? Og hvordan kan vi som moderne mennesker forstå os selv bedre og udvikle os godt ved at begribe de syv dødssynder til bunds?
På en klar og vedkommende måde formidler Martin Herbst svarene på disse spørgsmål, og undervejs bliver det tydeligt, at læren om de syv dødssynder ikke repræsenterer et uheldigt levn fra en mørk fortid, men en kilde til selverkendelse, spiritualitet og livsmod

Underviser: Kirsten Krogh
Hold: 4724211001.

Læs mere på hjemmesiden