Birkerød Bibliotek

Stationsvej 38, Birkerød

Lørdag den 23. november 2024, kl. 11-15.



Historisk

Aflyst: Bibliotekernes Festival for historie: Med lånte fjer

Vær med, når biblioteker over hele landet lørdag 23. november sætter fokus på historien.

På Birkerød Bibliotek kan du opleve både foredrag om vores helt særlige og lokale kulturarv, Vedbækfundene og se med, når der livestreames samtaler på storskærm mellem Kåre Johannesen og Kasper Holdgaard Andersen samt mellem Bo Lidegaard og Isam Bachiri

Arrangementet er desværre aflyst.

Fra Æsops fabel om kragen, der smykkede sig med påfuglefjer, kommer det udtrykket "at pynte sig med lånte fjer", som er dette års tema og overskrift for Bibliotekernes festival for historie. Det danske samfund er fyldt med begreber, stilarter og kulturgenstande, som er blevet hentet hjem fra udlandet. Historien har ofte flyttet sig ved åbensindet dialog og inspiration, mens det ligeså ofte har været krig, kolonisering og tyveri, der har bragt nye elementer ind i den danske kultur og historie. Med festivalen sætter biblioteker over hele landet fokus på, hvordan vi gennem historien har gjort 'det fremmede' hjemligt og dansk.

Det kan du opleve:

Kl. 11.00-12.15: Kåre Johannesen & Kasper Holdgaard Andersen: Livestreamet samtale om 'Danmarkshistorie med lånte fjer'

I denne samtale dykker historiker og forfatter Kåre Johannesen og forsker og ph.d. Kasper Holdgaard Andersen fra Moesgaard Museum ned i de danske nationalsymboler, deres historie og deres mulige forfald

For når alt kommer til alt, er det så egentlig dansk - eller er det noget vi har lånt, stjålet, fået overleveret eller digtet på? Samtalen griber fat i nogle af de historiske holdepunkter som vi betragter som allermest danske. Hvilke overleveringer, kulturmøder og traditioner bygger historierne på? Hvordan kan historier som disse være med til at skabe en fælles historie og national identitet for Kongeriget Danmark?

Vi dykker bl.a. ned i fortællingen om Dannebrog - det ældste nationalflag i verden og det evige symbol på 'det danske'. Julen - kristendom eller åndedyrkelse? Vikinger - vores stolte, stærke forfædre. Danmarks første kongeslægt - fra Jelling eller Lejre?

Bemærk at samtalen ikke finder sted på biblioteket, men livestreames på storskærm.

Kl. 12.30-13.30: Foredrag af Anne Birgitte Gurlev, leder af Vedbækfundene: Med lånte fjer fra jægerstenalderen

For 7.000 år siden levede et jægerstenalderfolk i Vedbæk. Deres grave blev fundet ved byggeriet af Vedbæk Skole. Landbruget var endnu ikke indført på stenalderjægernes tid. De gik i stedet på jagt, fiskede og samlede bær, nødder og frugter i naturen.

Fundet af deres grave i 1975 var en verdenssensation. Det var på det tidspunkt den ældste gravplads fundet i hele Nordeuropa. Der blev fundet i alt 17 grave, og i flere af dem lå usædvanligt velbevarede skeletter. Det sjældne fund af grave fra jægerstenalderen var et møde med et folk fra en fjern og meget anderledes fortid og en helt anden kultur. Gravene var så velbevarede, at de gav ny viden om livet i jægerstenalderen.

Men hvilken betydning har stenalderjægerne for os i dag? Har vi noget af dem i os? Og kan vi se os selv i dem? Har jægerstenalderen og oldtiden overhovedet en plads i den danske historie?

Og hvad med stenalderjægerne selv, hvordan var deres møder med andre? Pyntede de sig med lånte fjer fra andre folk? Gjorde de noget fra andre til deres eget?

Hør Anne Birgitte Gurlev, arkæolog og leder af museumsafdelingen Vedbækfundene fra Rudersdal Museer fortælle om stenalderjægerne og deres grave, som vi i dag ved har potentiale til at blive Unesco Verdensarv.

Foredraget foregår fysisk på Birkerød Bibliotek.

Kl. 13.45-15.00: Bo Lidegaard & Isam Bachiri: Livestreamet samtale om 'Kulturmøder på godt og ondt'

Hvad sker der, når kulturer støder sammen. Vi kaster et nutidigt blik på kulturmødets ups and downs. Bo Lidegaard, historiker og tidligere chefredaktør, og Isam Bachiri, musiker og debattør, byder ind med deres faglige og personlige vinkler. Samtalen modereres af historiker og kulturformidler Morten Krøier Grützmeier.

Isam B vil varme op til samtalen med en sang.

Bo Lidegaard er historiker, forfatter og tidligere chefredaktør for dagbladet Politiken. Han er forfatter til række bøger om Danmarks nyere historie, fra den store biografi 'J ens Otto Krag - 1914-1961' (Gyldendal) til ' Danmark i krig' (Aarhus Universitetsforlag)

Musiker og debattør Isam Bachiri blev kendt som sanger i bandet Outlandish, har fået en sang i Højskolesangbogen og er en hyldet fortolker af den danske sangskat. Han er ligeledes bemærket for sin tydelige og markante stemme i samfundsdebatten.

Bemærk, at samtalen ikke finder sted på biblioteket, men livestreames på storskærm.

Kl. 11.00-15.00: Café Soroptimist International Birkerød

Soroptimist International Birkerød står for caféen under arrangementet, hvor der kan købes lækre snacks og drikkevarer. Overskuddet fra caféen går til aktiviteter, der arbejder for at forbedre kvinders og pigers uddannelsesmuligheder og status lokalt, nationalt og internationalt.

Gratis billetter

Køb/bestil billet Læs mere på hjemmesiden